Here & There


RESEPI SALMON GRILLED LEMON SAUCE


 Salam..

Peminat-peminat ikan salmon sudah pasti mengetahui khasiat ikan salmon kepada kesihatan yang antaranya adalah:

1. Kaya dengan lemak Omega-3
2. Sumber protein
3. Sumber potassium
4. Mengandungi selenium
5. Mengandungi antioksidan Astaxanthin
6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
7. Mengawal berat badan
8. Dapat membantu melawan keradangan
9. Melindungi kesihatan otak
10. Tinggi Vitamin B

Salmon merupakan sumber vitamin B yang sangat bagus. Vitamin B terlibat dalam beberapa proses dalam badan, temasuklah menukar makanan yang anda makan kepada tenaga, membentuk dan membaiki DNA dan mengawal keradangan. Dlama 100 gram salmon, jumlah vitamin B adalah seperti berikut:

*RDI (Recommended Dietary Intake)

  • Vitamin B1 (thiamin): 18% daripada RDI
  • Vitamin B2 (riboflavin): 29% daripada RDI
  • Vitamin B3 (niacin): 50% daripada RDI
  • Vitamin B5 (pantothenic acid): 19% daripada RDI
  • Vitamin B6: 47% daripada RDI
  • Vitamin B9 (folic acid): 7% daripada RDI
  • Vitamin B12: 51% daripada RDI
Jika di Jepun ikan salmon di makan dengan ringkas iaitu melalui proses masakan yang sangat minimun. Di Barat pula resepi masakan ikan salmon dipelbagaikan. Anda suka ikan salmon di masak cara yang mana?

Hari ni saya terjumpa resepi ikan salmon yang dikongsikan di page MATJHI. Saya rasa resepi ni simple dan senang dibuat. Anda boleh cuba sebab soskan macam sedap je..macam sedap je (kena sebut 2x insyallah menjadi dan sedap).

Walaupun ikan salmon antara ikan kayangan tapi sesuailah harga dengan manfaatnya yang banyak. Dek kerana harganya yang special ramai yang enggan memilih untuk membeli ikan ini berbanding ikan biasa-biasa yang banyak di pasaran. Bayangkan harga untuk satu ketul/potong tu sama dengan harga utk sekilo ikan kebanyakan yang boleh dijadikan judah 6 orang makan. Tapi apa-apapun, tepuk dada tanya selera.

Saya kongsikan resepinya di sini. Selamat mencuba semua.

SALMON GRILLED LEMON SAUCE..
Cara-cara:

Lumurkan sedikit garam dan blackpepper atas ikan salmon,kemudian grilled salmon dgn sdikit butter..ketepikan..guna minyak yg sama utk buat sos.
Bahan sos..
Bwg putih cincang
Whip cream
Sdikit air perahan lemon
Bahan perasa
Sdikit tepung jagung(utk pekatkan kuah)
Cara-cara:

Tumis bwg putih hgga perang,masukkan air lemon dan juga whipping cream..kacau rata,tmbh sdikit perasa,masukkan air bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah..tuang ats salmon,hias dgn parsley kering..

Kredit: FB Herawati Basri

Cendol Durian BMI di Nilai [Mesti Cuba]



Peminat-peminat cendol tegar macam saya mesti tau mana nak carik cedol sedap, lemak2 dan memuaskan hati. Dalam seminggu mesti sekali nak merasa cendol. Teringat masa duduk kat Shah Alam dulu. Kami suami isteri suka betul makan cendol lori putih sama ada dekat seksyen 7 atau dekat sebelah bank dekat Plaza Massalam. Selalu makan open air je gitu. Seronok je lepak2 sambil makan2. Nak2 pulak makan masa tengah panas. Menang menyirap sedap die.

Baru-baru ni husband bawak saya ke Nilai. katanya kat Nilai ada kedai cendol super sedap. Saya ikutkan aje sebab kadang2 lidah husband saya ni pandai menipu. Yang tak sedap dikatanya sedap. Yang sedap pulak dikatanya biasa2 aje. Entahlah labu.

So sampai kat Nilai, actually pekan Nilai  masa tu dah tengah hari dalam pukul 1 macam tu. Sebenarnya kami berdua dari Putrajaya ke Shah Alam. Sebelum nak balik rumah kami melencong ke Nilai kononnya nak jalan2 la dulu. Sudahnya makan tengah hari berlaukkan cendol. Ikutkan je la Labu.

Kedai ni simple aje. Lokasi senang carik n jumpa sebab ada dekat tepi jalan, corner and sebelah masjid. So kalau nak waze/map carik CENDOL BMi Nilai.

Masa kami sampai customer tak berapa ramai. Ada yang tengah menjamu selera ada yang sedang tunggu order. Masa order tu saya sedikit terkejutla. Bukan underestimate tapi serious respect kat kedai ni. Walaupun nampak simple, kecil dan tersorok di Nilai tapi masa order tu super cepat, ringkas dan sangat pantas.Dieorang guna sistem order yang biasa ada dekat kedai-kedai mahal wei. Lepas order dioerang bagi device yang akan berbunyi bila order dah siap. Dah berbunyi tu rajin2lah angkat punggung pg ambik makanan dekat kaunter. Serius i like this system. Bukan ape, kurang sikit nak menjerit  nak menanya ke ape bila order nak siap kan. Lagipun benda2 mudah kita harus puji dan sokong. 

Cendol dan rojak sayur berpisah tiada. Inilah rojak sayur yang kami order. Actually order cendol durian, rojak dan mee goreng.



Kombinasi rojak sayur dan cendol memang best. Jangan lupa order rojak sayur yang lembut dengan kuahnya sedap very light light je.



bukti kami ada order mee goreng sedap. I dont know kenapa tiba2 terminat dengan mee goreng this style. Sedapppp..

Ruang dalam kedai ni. Simple aje kan. Tapi sistemik weii...



Kalau tengok dekat menu ni yang terpampang ni memang murah2 la harga dia. Menu senang satu aje korang bolehlah teliti dan baca 1-1. Agak2 makan tak cukup satu tambah la lagi. Order benda lain pulak. Atau tapau kasi  keluarga merasa jugak.


Kalau korang berminat nak try atau dah try dan nak try lagi dan lagi macam kami, jemput2lah datang ke Nilai. Boleh tengok info di bawah hasil copy dari google.


Alamat :

NO 3 GERAI MAJLIS DAERAH NILAI JALAN BESAR NILAI, Pekan Nilai, 71800 Nilai, Negeri Sembilan

Masa beroperasi: sehingga jam 6 petang

Telefon : 017-298 6265

Order Online : foodpanda.my


Kalau korang dah try jangan lupa share review dekat komen bawah. Saya pun nak tau berapa ramai yang dah baca posting n ni dan yang dah try sendiri. 


Selamat "cendol hunting".






Cara Semak Status Permohonan i-sinar

Salam...

Selamat hari Isnin, 4 Januari 2021. Hari yang ditunggu-tunggu oleh para pemohon i-sinar. Bermula pada hari ini pemohon-pemohon sudah boleh membuat semakan kepada permohonan yang telah dimasukkan sebelum ini. Ada yang tak tau macam mana dan di mana nak semak ke. Caranya senang aje.

1.Pergi ke laman web ni >> https://isinar.kwsp.gov.my/

2. Klik SEMAK STATUS PERMOHONAN 



3.  Masukkan NOMBOR KAD PENGENALAN DAN NOMBOR TELEFON YANG DIGUNAKAN SEMASA MEMOHON 

4. Tadaa.... Dapat keputusan  LULUS/TIDAK LULUS. Bayaran akan dimasukkan ke dalam akaun yang telah diberikan semasa memohon pada 9 Januari 2021. 








Selamat Datang Tahun Baru 2021

 





Rayuan Haji Melalui Applikasi Thijari

 


Assalamualaikum...

Selamat Hari Rabu 23 Disember 2020.

Pejam celik pejam celik dah nak habis dah tahun 2020, tahun yang anak-anak tak sekolah, mak ayah BDR dan pelbagai lagi. Rasa takut pun ada nak masuk tahun 2021 nanti, yerlah memikirkan keadaan masa hadapan yang tidak pasti.

Yang pasti tahun hadapan akan tiba juga, insyallah. Semoga Allah angkat wabak (virus) ini dan kembalikan kehidupan yang sempurna untuk kita semua, insyallah..

Semalam kakak saya kongsikan info tentang Applikasi ini. Katanya dah boleh mohon rayuan haji daripada app ini sahaja. Dah tak perlu dah nak tulis2 surat ke Tabung Haji. Maka saya pun bukalah app tersebut. Walaupun sememangnya giliran saya adalah pada tahun 1442H, insyallah tahun 2021 ini. Saya buka dan update sikit info dalam apps ini, update sekali info dalam akaun suami.

Memang betul kata kakak saya, sudah ada button rayuan haji dalam app tersebut. TH telah mudahkan urusan kita semua. Malah rayuan pun sudah mula di buka bermula semalam. Kakak saya telah mohon dan sudah dalam proses.

Sebenarnya app ini saya dahpun register lama. Saya buka sebab saya rasa app ni sangat ringkas, mudah dan bermanfaat. Anda bukan sahaja boleh semak no akaun, semak baki akaun malah anda juga boleh mendaftar haji dalam app ini, dengan syarat anda mempunyai baki RM1300 sebagai syarat wajib mendaftar haji. Baki berjumlah RM1300 ini akan ditahan dan tidak boleh dikeluarkan setelah daftar haji selesai. Ia akan menjadi baki wajib yang ada di dalam akaun dan menjadi sebahagian daripada kos menunaikan haji setiap bakal haji.

Setelah mendaftar untuk menunaikan haji, anda akan dapat menyemak nombor giliran daripada app yang sama. Bagi bakal-bakal haji yang telah tiba giliran pula, pemakluman surat tawaran, penerbangan dan maklumat2 lain yang berkaitan juga boleh diperoleh dari app ini. Maklumat berkenaan kursus asas dan kursus intensif juga boleh di semak di sini. Memang mudah dengan hanya satu app.

Untuk anda yang ingin explore app ini bolehlah berbuat demikian ye...

JADUAL PEMBAYARAN GAJI KAKITANGAN AWAM 2021

 

Bagi kakitangan awam, gaji terakhir untuk tahun 2020 telahpun diterima pada 17 Disember lalu. Dengan penerimaan gaji tersebut maka berakhirlah sudah penantian gaji untuk tahun ini. Tahun 2020 yang penuh dengan kekosongan aktiviti. Kalau ada pun aktiviti dalam rumah sahaja. Bagi anak2, tahun inilah tahun yang paling tidak aktif (rasanyalah). Sebab tahun ni tak ada aktiviti jalan-jalan, tak ada aktiviti lawatan dan segala macam aktiviti yang biasa dibuat di tahun-tahun yang lalu, untuk tahun ni semuanya dibatalkan. (Kalau ditangguhkan bermakna tahun depan kena Qada' 😂 pulak).

Di penghujung tahun ini marilah kita meninjau-ninjau tarikh gaji kakitangan awam untuk tahun 2021. Nampak gayanya tahun depan kita akan raya awal nie..Insyallah kalau keadaan dah OK insyallah dapatlah kita raya secara normal.



RENDANG DAGING 30 MINIT SIAP

 


Salam semua peminat rendang...

Hari ni saya nak kongsikan dengan pembaca cara masak rendang segera gerenti siap dala 30 minit. Mesti susah nak hadam kan. Mana ada rendang boleh siap dalam masa 30 minit aje. Nak2 mesti sejam baru siap semua. Jangan tak tahu, saya dah jumpa rahsia rendang sedap siap 30 minit gigit jari.

Kepada peminat2 rendang ini adalah berita baik untuk anda semua. Saya dah jumpa satu pes rendang yang sangat super duper sedap menggit jari. Serius ni. Bukan nak angkat2 yeh. Tak mainlah puji2 kosong. Ni puji ada isi punyer. Dah try banyak kali dan dah berjaya mengikat perut suami, anak2 , adik beradik, jiran tetangga dna rakan2 seperjuangan (tambah lauk heheh)...

Anda nampak gambar pes yang saya sharekan kat atas? Itulah rahsia besar PERTAMA. Rahsia besar kedua adalah PRESSURE COOKER. Ye.Kalau nak cepat siap memang kenala ada Pressure Cooker atau PC ni. Apa2 brand pun boleh, asalkan boleh memasak. 

Ok jom saya kongsikan cara membuat rendang daging 30 minit siap sedap menggigit jari ni.

Bahan-bahan:
1 paket pes rendang
2 kg daging (kalau 1 kg guna separuh pes)
2 kotak santan pekat
1 batang serai (ikut suka nak letak ke tidak. saya tak letak)
2 helai daun kunyit
3 sudu besar kerisik (boleh tambah ikut kesukaan)
Nota : Tak payah letak garam sebab pes dah cukup semua rasa

Cara Membuat:

1. Bersihkan daging, buangkan airnya dan masukkan ke dalam PC. Kalau letak air, nanti daging akan keluar air juga jadi air akan jd banyak, rendang lambat masak. So pastikan selepas basuh daging airnya dibuang ye.



2. Selepas itu masukkan pes dan gaulkan bersama daging dengan rata.Perhatikan gambar di bawah. Daging kering jadi pes senang nak gaul bersama daging tu.



3. Selepas itu, tutup PC dan masakkan dengan menggunakan cara masakan >chicken>15 minit.
4. Selepas 15 minit, keluarkan daging dan pindahkan ke dalam periuk/kuali dan panaskan di atas dapur dengan api kecil. Masukkan santan, daun kunyit, kerisik dan serai (kalau suka). 
5. Biarkan rendang kering. Kacau untuk elakkan rendang hangus di bahagian bawah.
5. 15 minit (atau kurang) rendang anda dah siap. Mudah ke senang..


Mana Nak Dapatkan Pes?

Sebenarnya saya pun tak tahu mana nak dapatkan pes ni. Biasanya saya order dari bos dekat office. Kalau minat nak dapatkan mungkin anda boleh contact nombor yang ada kat luar paket pes ni. Kalau anda kol jangan lupe mention nama saya yeh. Manalah kot2 owner nak kasi diskaun kan.

Selamat Mencuba. Kalau dah Try jangan lupe share/komen kat sini bagitahu sedap ke seriusly sedap.

Bye.