Memaparkan catatan dengan label travel. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label travel. Papar semua catatan

Isnin, 24 Februari 2020

Stay Semalam di Hotel Heritage, Cameron Highland


Salam Semua,

Hari ni  saya nak share dengan pembaca semua pengalaman check-in di Hotel Heritage Cameron Highland. Hotel ni hotel lama. Ya betul dan sebenarnya ada banyak hotel baru yang ada di Cameron dan Tanah Rata yang boleh diconsider sebagai tempat bermalam. Namun, bagi mengimbau kenangan anak2 yang pernah stay di hotel yang sama semasa mereka kecil2 dulu (last pergi 6/7 tahun yang lepas) maka saya dan suami ambil keputusan untuk bermalam di hotel ini. 

Kami sekeluarga sebenarnya tak merancang nak keluar pun hari tu. Seperti biasa pagi sabtu hantar Akak ke kelas tuisyen pkl 10.30 pagi dan kami 3 beranak ke Masjid Mizan untuk kursusu haji. Habis aje kursus ambik Akak di sekolah dan balik rumah makan. Saya tengah masak sambil suami sibuk mencari cari hotel. Pada masa tu la baru kami merancang ke mana setelah hotel siap di tempah. Kami memang selalu plan last minit  jadi anak2 rasa tak terkejut pun bila suami bagitahu makan cepat2 dan kemas untuk ke Cameron Highland. Selesai makan, solat, kemas sikit dan kami terus gerak keluar dari Putrajaya.

Nak dijadikan cerita kami kene singgah dulu di Rawang di kedai adik ipar yang baru start berniaga di kedai sendiri. Jadi masa memainkan peranan di situ. Kami singgah sekejab namun sempatlah  makan2 sambil2 mengucapkan tahniah atas pembukaan kedai beliau. Seronok jugak berniaga sebenarnya. Lagi2 ade kedai sendiri memang syok menghias.

Kami akhirnya berjaya bergerak keluar ke highway pada pkl 4 petang dan selepas menempuh lebih kurang 4 jam perjalanan akhirnya kami sampai ke Cameron Highland. Oleh kerana kami sampai pun dah malam (sekitar 8 malam) kami terus ke pasar malam Brinchang untuk mencari makan malam.


Cuaca pada masa ni sangat sejuk. Saya cuma bawak jaket jeans denim yang tak boleh cover sejuk tu pun. Dalam keadaan sejuk berjalan dan mencari makanan panaslah yang paling best. Beli jagung rebus makan masa masih panas dengan ubi yang masih panas memang terbaik...




THE HOTEL

Selesai membeli kami terus gerak ke hotel. Check in dan berehat. Badan pun dah melekit. Kami duduk 2 bilik dengan connecting door. Memang kami request masa booking lagi dan alhamdulillah dapat. Cuma yang tak bestnya sebab bilik kami 2-2 berkatil 3..kelakar...hahahha


Ini gambar bilik anak-anak. Yang kat depan sekali tu anak sedara yang tengah cuti sem dan join kami. Seperti inilah juga bilik yang satu lagi. Biliknya luas dan memang best untuk keluarga besar mcm kami ...ehh besar ke keluarga kami...


FASILITI



Untuk orang macam saya peminat tegar kopi, tak boleh tak ade benda ni....Pembuat air. Saya dah bawak dah coffee-o nescafe saya siap2 cuma cerek aje tak ade. So selain daripada bilik yang selesa, saya perlukan ...cerek heheh...

Memandangkan semua orang dah penat..dan kenyang malam tu kami takde aktiviti lain selain terus tidur. Alhamdulillah malam kami berlalu dengan tenang.Eh!


Iswa Tonie
Cameron Highland, Pahang, 
Malaysia
23.2.2020






Khamis, 4 April 2019

MAS Business Class Cabin -The Experience



Salam ...

Jika anda sedang merancang untuk berkelana di bumi London, saya syorkan anda menaiki penerbangan MAS yang menawarkan penerbangan terus ke London selama 14 jam. Walaupun jangkamasa yang disebutkan ini nampak seperti terlalu panjang namun di sebaliknya anda akan berasa puashati kerana kepenatan duduk selama 14 jam adalah lebih baik daripada menaiki penerbangan yang bersilih ganti. 

Bagi saya ada pro dan contranya menaiki penerbangan terus. Terpulang kepada cita rasa masing-masing. Bagi saya, saya suka "sekalijalan."


MAS Business Class Cabin - Food And Smile





Syukur alhamdulillah Mac 2019 saya mendapat peluang untuk ke bumi London yang biasa saya google dan lihat keindahannya di Instagram atau Youtube. Jika dibiayai sendiri mungkin tidak mampu ke sana apatah lagi menaiki penerbangan Business Class.

Saya bersyukur di layan seperti VIP sepanjang perjalanan. Disapa dengan lemah lembut oleh pramugari dan pramugara yang hensem dan cantik2...Saya banggga sebenarnya menaiki pesawat Malaysia.

Di Business Class rupanya, selain menawarkan kerusi yang luas dan boleh baring, anda juga dilayan seperti VIP. Selain sapaan yang lemah lembut anda juga disediakan dengan buku menu dan welcome drink.



Untuk makanan pertama, pilih sahaja daripada senarai yang ada. Semuanya telah tersedia. Saya pula, berniat untuk mencuba semua jenis menu (kalau boleh), rasa dan ambil gambar. Jadi, saya selang selikan masa untuk order makanan agar saya tidaklah terlalu kenyang. Nasib baik para flight attendant melayan karenah saya dengan baik. Jadi saya pun berbuat baik dengan order makanan dan menghabiskannya, agar pembaziran makanan tidak berlaku.


Ini appetizer ye..

Main course Nasi Lemak.Well serve and sedap.


Mee sup








Sepanjang 14 jam perjalanan anda akan rasa bosan yang teramat. Lagi2 jika anda menaiki flight dr KL yang berlepasa pada jam 9 pagi. Pada masa ini, keadaan masih siang dan pada permulaan anda akan mengalami kesukaran untuk tidur. Pada masa inilah anda akan cuba menghabiskan masa dengan menonton filem-filem yang disediakan.

Berlainan jika anda memilih untuk naik penerbangan pada pkl 11 malam. Keadaan malam akan menyebabkan anda secara automatik tidur dan kurang berjaga. Untuk pengetahuan semua MAS menawarkan 2 penerbangan sehari ke London iaitu pada pukul 9 pagi dan 11 malam sahaja. Jika anda tanya saya, saya akan pilih penerbangan jam 11 jam sepaya saya kurang berjaga dan banyak tidur. Dengan itu perjalanan yang jauh itu tidaklah terasa sangat.


MAS Business Class Cabin -The Souvenir



berus gigi, sikat, stokin panjang, penutup mata dan set freshner


selipar pakai buang (nama reka sendiri)

Yang saya share kat atas adalah selipar pakai buang. Saya namakan begitu sebab lepas pakai korang mesti dah tak nak bawak dah kan. Dan MAS akan buang (takkan nak simpan recycle pulak aiehh). Jenis selipar ni nipis aje memang sesuai untuk guna dalam flight aje. Sebabnya saya pakai masa keluar masuk tandas saya perasan lama-lame selipar jadi lembik. Memang tempah khas untuk beberapa jam aje agaknya...Tapi apa-apa pun tq for this experince. Selipar ni MAS akan kasi sebaik sahaja kite dah stable selepas boarding. Nak tulis ni pun teringat teringat aje keadaan masa tu. I miss the feeling so much. Seriously rasa seronok memikirkan jalan-jalan dan makan angin hhehhe...

Selain daripada selipar korang juga akan satu beg toiletteries. Actually dalam tu ade pelbagai barangan serbaguna. For example stokin panjang. Saya masa dapat tu terus bukak. Saja nak tengok apa barang yang ada kat dalam. Tengah belek-belek barang ternampak omputih kat kerusi sebelah sarungkan stokin panjang. Pada masa tu saya rasa ekon takdela sejuk sangat. Tapi sebab jakun nak try saya sarungla jugak. Memang best rasanya sebab stokin tu takde la tebal mane. Cuma masa saya pergi ni saya guna boot dah memang ade stokin. Nasib baikla stoking baru dan boot baru jadi bau masam takde lagila masa ni hehhe.. So pakaila berlapis lapis. Sedap gaklah tdo masa tu sebab badan rasa warm...hahha..jakun...

Nak sampai London saya bukak stokin tu dan pakai balit boot. Barang-lain saya tak pakai pun simpan aje jadi kenangan. Sekarang beg dan barang-barang ade kat tergantung kat ofis buat standby in case nak gune.
Dapat satu lagi beg masa nak balik ke Malaysia. Sebab flight masa tu malam jadi cuaca boleh tahan sejuknya. Jadi saya pun bukakla kasut (masa balik pakai kasut sukan je). Nak dijadikan cerita bau masam stokin ya ampun hahhah. Bayangkanlah berjalan 7 hari dengan stoking yang sama sebab nak kasi tebal dan kaki masa menapak tu selesa. Bezanya cuma 3 lapisan tu mungkin dipakai cara berbeza. Hari ni mungkin lapis atas kat bawah. Esoknya mungkin lapis bawah kat atas pulak. Begitula recycle dalam 7 hari. hahhaa... Nasib baik ade spray freshner dalam beg ni. So saya cepat2 keluarkan dan spray kat stoking sebelum nak letak stokin kelabu kat lapis luar. Alhamdulillah hilang bau sampaila balik rumah takde bau masam langsung..hehhe

Kalau korang tengak gambar bawah ni ade baju jaket jeans yang saya sangkut kat penyangkut yang memang stick dekat situ. Sebelum saya sangkut jaket ni saya sebenarnya dah tengok ade mat salleh selang 2 kerusi dari saya yang sangkut jaket die dekat situ. So saya followla jugak.. hebat kan heheh...





Jumpa lagi...

Iswa Tonie
Putrajaya

Ahad, 31 Mac 2019

Pengalaman Bermalam di The Cumberland Hotel, London



Salam…


Ini adalah sambungan kepada trip lawatan saya ke Italy (transit di London). Jika sebelum ini saya bermalam di Malaysia Hall sebelum esoknya bertolak ke Italy, kali ini semasa transit di London sebelum balik ke Malaysia, saya bermalam di Hotel Cumberland yang terletak di Jalan Oxford.

Lokasi Hotel ini sebenarnya senang untuk ditemui. Cuma semasa kami sampai, hotel ini dalam proses renovation. Penduduk di sana memberitahu bahawa hotel tersebut telah bertukar management dan akan dijenamakan semula kepada Hard Rock Hotel. Jadi, apabila kami sampai, lokasi untuk check in adalah special di mana kami perlu pergi ke basement dan berjalan kaki selama lebih kurang 3-5 minit untuk ke kaunter reception. Dari kaunter reception kami perlu naik lif ke tkt 2 untuk sampai ke bilik kami. Kebetulan, kami diletakkan di tingkat yang sama jadi senang untuk kami bergerak bersama. 

Walaupun  begitu, its worth the walk. Bagi saya yang membawa 2 luggage back dan 1 beg laptop yang agak padat boleh tahan jugalah jauhnya mengheret beg-beg hahhaa. Tapi apakan daya dah itulah tempatnya saya nak tidur malam tu. Hotel ini dicadangkan oleh seorang kawan. Dan saya berterima kasih sebab mencadangkan hotel yang ohsem sangat. Saya sampai kat bilik ni saya rasa jiwa saya terus harmonize dengan aura yang ada dalam bilik ni (sampai macam tu sekali statement aku kan hahahha).. Dah memang bilik ni sangat peaceful. Selak sikit langsir dah boleh tengok bangunan sebelah dan pejalan kaki. Kebetulan bilik saya ni mengadap jalan so memang bestlah kan. Walau hanya dapat tengok orang lalu lalang dan kenderaan keluar masuk...hahhaha.



Biliknya kecil je. Memang berbaloi dengan harganya GBP133. Kalau convert duit kite memang makan ratus ratus jugakla harganya tu.. Tapi ini bukan pasal harga semata-mata. Jika dilihat kepada fasiliti yang disediakan, memang worth it duduk sini. Kalau saya bagi tau attraction paling dekat adalah The Marble Arch, jalan kaki ke Primak dan stesen tube memang seriously suggest nak duduk hotel ni semula kalau ke London (repeat).

Jum tengok gambar-gambar dalam bilik yang saya sempat rakamkan...thumb up!


Iswa Tonie
Putrajaya, Malaysia
31.03.2019




Ahad, 24 Mac 2019

Road to London

Bismillahirrahmannirahim....


Flight hari ini dijadualkan pada pukul 9.00 pagi dari KLIA. Seawal 6.00 pagi saya dan suami telah bergerak ke lapangan terbang. Putrajaya ke KLIA hanya memakan masa 30 minit. Sesampainya di sini husband terus park kejab dan hantar saya sehingga saya selesai check-in. Kesian die nampak sedih. Ke dalam hati berbunga riang dapat terbang bebas sebab bini takde tu tak taula kan..... 

Seperti biasa kami bersalaman dan sempatlah berselfie sefoto dua untuk kenangan. Ini bukan kali pertama kami berjauhan. Tahun lepas saya dan anak-anak ke Singapura tanpa beliau. Trip hjg tahun bersama rakan saya pun beliau tak ikut sama. Jadi mungkin disebabkan itulah maka kali ni perasaan kami bercampur gaul. Sedih sikit sebab berjauhan seminggu dan happy sikit sebab saya nak jalan makan angin. Eh! hahhaa

So this trip untuk kali pertamanya saya dapat duduk di kelas bisnes. Biasa dalam negara saya cuma layak untuk kelas ekonomi dan dek kerana first perasaan ingin tahu itu sangat menebal sampaikan tiket pun saya nak rakam gambar. hahaha


Semasa kami keluar dari rumah tadi anak-anak baru bangun dan sedang bersiap untuk ke sekolah. Anak-anak tahu maknya ini sangat sukakan London. Sebenarnya saya pun tak tahu kenapa London terasa sangat dekat di hati ini. Macamlah ade keluarga kat sana kan..entah apa apala haii....

Apa-apapun sebelum menaiki kenderaan, elokla baca doa menaiki kenderaan. Syukur MAS menyediakan khidmat bacaan doa sebelum berlepas. Saya suka idea ni. At least remind us all.



Memandangkan ini pengalaman saya menaiki penerbangan MAS Airline di Kelas Bisnes, maka posting ini saya khaskan untuk perkongsian dan sebagai rujukan saya sendiri di masa hadapan. Pengalaman mungkin juga sama dan serupa tapi mestilah ada beza feeling betul tak. So feeling for the 1st time naik ni mestilah feeling yang takkan dilupakan...

Saya memang selalu naik MAS dari zaman study (Kuching-KL (UKM)) sehinggalah sekarang. Tapi kesemua penerbangan tu saya hanya layak di kelas ekonomi. Itu sebablah Enrich Mile saya tak naik-naik. Sebab fly balik Kuching tu pun sekali setahun atas waran Kerajaan heheh. Kalau nak balik guna wang sendiri pun sekali 2 aje naik MAS yang lebihnya terpaksala memilih Airlines yang menawarkan tiket lebih murah.

Saya ada pengalaman yang paling tak best dengan penerbangan MAS sebelum ni. Ada satu flight saya naik tu flight attendentnya langsung tidak peramah malah bila ditanya mendengus pula. Teringin juga nak menulis pasal Girl tu kat blog tapi bila pikir2 balik malasla nak cerita benda2 yang tak best. Biar orang lain menulis. Dalam banyak2 passenger masa tu mesti ade yang terlebih rajin. Hope so. Kalau takde then nasib die baikla tu.

Kalau anda tidak tahu ape itu waran Kerajaan, ianya adalah insentif yang Kerajaan kasi kat orang-orang Sarawak atau Sabah yang bertugas di Semenanjung Malaysia. Insentif atau kelayakan ni juga terbuka kepada orang Semenanjung yang bertugas di Borneo. Insentif ni layak digunakan sekali je dalam setahun perkhidmatan dan boleh pilih nak gune bile. Takde had masa atau tarikh tertentu ditetapkan untuk gunakan waran ni. Oh ya, waran ni layak juga untuk ahli keluarga, contoh nya husband dan anak-anak. Adik beradik dan mak ayah tak termasuk yeh.

Masa saya mula-mula study UKM dulu, saya masih ingat tiket MAS pada masa tu boleh tahan jugaklah harganya. Mahal ya ampun. Bayangkan bapak saya kene beli 3 tiket untuk 3 anak perempuannya belajar di Semenanjung. Kalau satu hala berharga RM500 darab ngan 3 takke RM1500. Duit poket lagi...huhuh.. TQ pak huuhuhhh... 

Sekarang tiket MAS masih mahal. Sesuai dengan fasiliti yang MAS sediakan. Makan minum seat cantik siap boleh tengok movie. Sangat selesa. Bagi saya sendiri, MAS tidak banyak berbeza. Mungkin ade sedikit improvement dari segi fasiliti dan makanan tapi bagi saya to maintain is the hardest thing. Maaf cakap, Airasia bukan saya tak suka. Cuma saya tak seronok naik flight dengan makan minum beli dalam flight. Kalau bawak anak-anak takke nak beli bermacam-macam makanan. Biasalah budak-budak tengok makanan aje lapar. Tak beli karang kesian pulak. Bila dah beli tak dimakan satu hal mahal satu hal..aduhaii...

Berbalik kepada MAS Airlines time ni memang saya looking forward nak naik dan merasa sendiri pengalaman berada di seat Business Class. Sebelum tu boleh tengok gambar-gambar yang saya sempat rakamkan ni. Actually sebelum naik saya dah tengok dulu kat Youtube keadaan seatnya. Yerlah nak tanye orang malu hehhee...

THE SPACE

Ruang yang sangat luas bagi sayala...Boleh lunjur kaki semasa duduk. Kerusi  ni boleh baring flat kalau nak tdo. Sangat selesa. Siap ada comforter dan lapik tdo. Seriously rasa nak curi je bawak balik. Sebab comforter die best...selesa dan yang paling mahal ade logo MAS dekat situ. Tapi saya berani nak ambik kesian MAS kene tanggung rugi sebab saya ambik satu. Satu tu mungkin boleh recycle beratus flight tuh...emmm






THE ENTERTAINMENT

MAS Flight memang offer in flight entertainment. Saya tak pasti flight domestic semua dah upgrade ke belum. Last sekali saya naik flight Jun tahun 2018 ke Kuching yang tu takde tv jadi kene tengok movie yang ade dalam phone. Ada juga flight domestic yang offer. Rasanya depends on which flight kot. Bila dapat tengok tv/ movie memang best sebab tengah layan movie tengok2 dah sampai...hahha

Menempuh 14 jam dalam flight adalah satu pengalaman baru juga untuk saya. Jadi bila dah stable duduk dan dah baca doa menaiki kenderaan yang ada di screen monitor saya teruk godek2 tengok movie yang ada. Sepanjang perjalanan, daripada tido bangun makan saya sempat juga layan 3 movie. Ada masa nanti saya share sinopsis cerita tu- The Widow, A Star Is Born & The Internship.
  


THE FOOD
Saya paling suka topik ni. Saya tahu saya akan menulis tentang menu di dalam flight MAS jadi saya gunakan kesempatan yang ada untuk order banyak menu dan ambil gambar. Walaupun sebenarnya perut dah penuh dan kenyang saya order jugak..dan makan ok. Tu sebab bila landed di Terminal 4 Heathrow Airport saya memang full dan tak rasa lapar.hehhe. Harap flight attendant masa tu tak marah sayalah yek order banyak sedangkan jarak masa untuk hidangan last sangat dekat. hehhe. Anyway kalau korang nak baca pasal menu-menu di Business Class yang sempat saya sapu hari tu boleh tengok di posting saya yang boleh korang baca di SINI.

Layanan MAS di kelas Ekonomi atau Business sebenarnya lebih kurang aje. Flight attendant yang ramah dan friendly adalah bonus kepada perniagaan Airlines kita yang terulung ni. Selain daripada baju pramugari yang ayu (saya suka kebaya dan bentuk badan dieorang yang cantik) tarikan pada makanan yang sedap dan friendly flight attendant adalah complete set. 


Cuma berbeza di kelas Bisnes ni, satu buku menu akan diberikan semasa kapal dah stable di udara. Dalam buku menu ni saya boleh pilih jenis makanan yang saya nak makan.Pilihla nak buah ke nak dessert dan main course. Semua tinggal petik aje nak ape. Korang kene baca posting pasal makanan in flight yang saya try hari tu memang sedap semua. Tak sia-sia saya order satu persatu.hehehhe..jakun...



THE SOUVENIR

OK bab ni pun saya suka. Saya ada buat posting berasingan pasal souvenir yang MAS kasi kat Business Class passenger. Boleh baca di SINI.

saya cuma bawak beg dan isi-isinya balik. Selipar saya tinggalkan aje sebb dah lembik.hehhe. Simkad tu saya tak tahu macam mana nak guna jadi saya just bawak untuk kenangan. 




11 Mac 2019 akan saya kenang sampai bila-bila. Pengalaman pertama menaiki kapal terbang di kelas yang lain dan ke benua Eropah yang saya tidak pernah jejaki di hari jadi suami tercinta. Masakan saya dapat lupakan. Allah telah aturkan semuanya. Mungkin ada lagi yang lebih hebat di depan yang masih terlindung dan belum lagi dibuka untuk saya tengok. Hanya Allah mengetahui.

Hari ini semasa otw balik dari sekolah anak-anak ke rumah, saya share sikit tazkirah kepada anak-anak. Saya tanya apa bezanya kita Islam dan Non Muslim. Masing-masing cakap tak tahu. Saya ulang semula kata-kata Ustaz Abdol Samad yang saya tonton ceramahnya di Youtube pagi tadi. Saya bgtahu anak-anak saya bezanya adalah solat. Kalau kita tidak solat maka samalah kita dan orang kafir. Jadi dirikanlah solat. Jika kita jaga solat insyallah perkara-perkara lain akan menjadi mudah. 

Contoh terdekat adalah pada diri saya sendiri. Tahun lepas Allah tutupkan jalan ke London dan Las Vegas yang asalnya dibuka untuk saya. Ditutup di saat2 akhir semasa persiapan semua sudah saya sediakan. Siapa yang tak sedih kan. Tapi saya berserah kepada Allah kerana Dia lebih tahu sama ada perkara itu baik atau tidak untuk saya. Rasa sedih sedikit pada masa tu apalah sangat jika dibandingkan dengan rasa gembira yang saya dapat. Saya idamkan London tapi Allah beri saya peluang untuk menjelajah lebih jauh dari itu. Saya diberi peluang untuk melihat ciptaan Allah di Rimini, Florence dan Venice di Italy. 

Posting berkenaan 3 tempat ini masih dalam draf. Insyallah saya cuba untuk siapkan hujung minggu ini. Apa yang boleh dikongsikan adalah, ketiga-tiga tempat ini adalah tempat sejarah Kristian menginjak bumi Allah dan tiada langsung bukti kemasukan agama Islam. Ini adalah berdasarkan 3 muzium yang sempat saya masuki dalam trip jalan-jalan singkat saya ke 3 tempat tadi. Bayangkan hanya agama Kristian yang menjadi modal untuk dijadikan tugu dan content di muzium. Tiada langsung pendedahan kepada agama lain. 

Syukurlah kita dilahirkan sebagai muslim. Tetapkan iman dan gandakan amalan. Itu yang paling afdal untuk kita dalam menuju akhir zaman.

Saya rasa saya dah tersasar jauh hehhe.. sori yeh..bila tangan dah laju menaip macam2 pulak idea datang. Nanti saya sambung untuk posting yang lain.
Salam..


Iswa Tonie
Putrajaya.

Sabtu, 23 Mac 2019

Rip It Up Show di Teater Garrick, London

Salam…


Itinerary untuk hari ni (17.3.2019/Ahad ) kami dah siapkan semalam lagi. So hari ni kami dah siap2 breakfast dan pkl 9 pagi teksi dah siap menunggu kami di perkarangan hotel. Kalau dulu semasa mula2 sampai saya hanya membawah satu luggage beg dan satu beg laptop. Tapi kali ni saya membawa bersama satu lagi beg luggage kecil yang baru beli semalam di Venice. Sebenarnya barang saya masih lagi tak cukup muatan walaupun saya dah beli luggage beg tambahan tu. Sebabnya, material yang saya dapat daripada ekspo boleh tahan banyaknya dan beg yang saya beli tu pula hanya bersaiz 20 inci. Menyesal pulak beli yang kecil…huhuu…Terus saya berniat untuk membeli satu lagi luggage di London nanti. Harap2 bertemu yang murah dan besar. Boleh saya agih2kan barang.

Perjalanan daripada Hotel Blu Suite ke Lapangan Terbang Bologna memakan masa sejam lebih juga. Namun, perjalanan kali ni terasa lebih cepat sampai. Baru aje saya nak letakkan kepala tak sempat nak lena dah terpaksa bangun. Ha..begitula perumpaannya…alhamdulillah freeway jalan tak sesak dan pemandu pun bagus. Tak too slow or too fast…

Selepas check in semua kami masuk ke balai berlepas dan sampai di Terminal 5 lebih kurang jam 12.50 petang (anggaran). Waktu di London awal sejam daripada di Italy. Daripada Heathrow Airport kami terus bergerak ke Hotel Cumberland, check in dan rehat sebentar sebelum berkumpul semula pada jam 6.30 petang untuk pergi ke Garrick Theater. Saya ada sediakan sikit perkongsian berkenaan hotel ni. Boleh baca di SINI.














The Souvenir

cantik mug ni [GBP8]




Iswa Tonie
Putrajaya
23.03.2019  

Selasa, 12 Mac 2019

Pengalaman Bermalam di The Malaysian Hall




Salam...

Malaysia Hall tak susah nak carik. especially kalau korang ade internet line boleh terus waze. Macam saya hari tu takde internet terpaksala tanya someone yang lalu kat tepi kiri kanan. Lepasa sesat ke depan ke belakang saya dan rakan sampai juga akhirnya. Alhamdullillah...

Selepas check in dan bayar harga bilik untuk semalam GBP50 dan deposit kunci GBP20, saya diberikan kunci dan terus menaiki lif yang berada tidak jauh dari situ terus ke tingkat 3. Tingkat 3 adalah dorm (bilik-bilik) untuk wanita sementara tingkat 4 adalah dorm lelaki. Kat sini tak boleh bawak anak-anak kecil ye. 

Seperti yang anda boleh tengok dekat gambar bawah ni, biliknya sedang elok aje untuk seorang. Ada katil yang telah dikemas rapi bersama satu towel. Di atas meja disediakan satu al-quran dan ada penunjuk kiblat. Jadi tidak susah nak keluarkan kompas dan carik arah kiblat. Alhamdulillah semasa saya sampai saya sempat jamak zohor pada waktu asar. Itu dah nyawa nyawa ikan sebenarnya. Kami sampai dalam 5-6 petang dan maghrib masuk waktu awal di sana. Jadi saya solat cepat2 sebelum terlajak dan terus mengerjakan solat jamak isyak pada waktu maghrib sebelum keluar semula berjalan jalan disekitarnya. Boleh baca di SINI untuk tengok gambar dan baca posting saya pasal kawasan dan kedai-kedai yang terdapat di sekitar Malaysia Hall ini. 

Balik daripada jalan-jalan tu saya dan rakan turun ke basement dan makan nasik campo.

daging masak lemak dan sayur bendi. Pedas ya ampun hahhaha...
                                      



Permandangan dari tingkap bilik 

Di London anda jangan risau pasal plug untuk caj telefon atau laptop sebab kat sini plugnya sama seperti di negara kita.


Esoknya saya bangun awal.  Selesai solat subuh saya dan rakan bercadang untuk ke Westminster Bridge dan ambil gambar. Posting saya tak sempat siapkan lagi. Boleh tengok dalam minggu depan insyallah saya siapkan hjg mgu ni. Kami naik uber je dari Hall ke sana dan return semula dengan uber jugak. Kat London Uber masih relevant tau dan sgt convenient tapi mahalla kalau dah convert duit kite..huuhh

so balik daripada lawatan ringkas tu saya dan rakan turun ke basement dan makan nasik lemak di kantin. Harga lebih kurang aje dengan duit kite tp kantin letak dalam poundla tapi. Apa boleh buat kite teruskan ajela asalkan dapat makan.hahhaa..sori gambar nasik lemak takde..hehe

canteen di basement Malaysian Hall. 

sempat bergambar di luar bilik sebelum balik
                                      
rules yang ditampal di tepi lif



Iswa Tonie
Putrajaya

Isnin, 11 Mac 2019

Hello London - I'm Here!

sempat bergambar di Stetsen Paddington. Mate sembap sebab banyak tidur. hahaha

Salam ceria semua. Terima kasih kerana sudi singgah dan meneruskan pembacaan anda. Saya suka kata ganti nama “anda” sebab ianya jika disebut banyak kali sangat sesuai untuk anak-anak juga, dan tidak terlalu kasar jika yang membaca blog ini berjawatan tinggi etc. Harap anda semua tidak kisah ye dalam blog ini saya cuba untuk selaraskan semua kata ganti nama “anda”.

Sebagai sambungan kepada posting saya sebelum ini, pada 11.3.2019 yang juga merupakan hari lahir husband tersayang, maka sampailah saya di bumi London, bumi yang menjadi idaman saya sekian lamanya. Pada kali ini saya berkelana seorang tanpa keluarga, hanya rakan-rakan satu Kementerian yang membawa bersama dasar dan keinginan untuk mengkaji pandangan luar dan pengetahuan lain daripada kebiasaan.

Sebaik landed di Terminal 4, Lapangan Heathrow, saya dan rakan terus bergerak mencari alternative ke Malaysian Hall. Cadangan untuk stay semalam di Malaysian Hall adalah idea saya kerana  saya. Yalah, tak jadi student sekalipun, sekurang-kurangnya saya ada pengalaman menetap di kawasan student.

Untuk booking bilik di Malaysian Hall, anda boleh terus isi  borang dalam talian di https://educationmalaysia.co.uk/index.php/tempahan-hall-online. Warden akan reply dan maklumkan sekiranya permohonan tersebut diluluskan. Tiada apa-apa bayaran diperlukan semasa booking. Segala pembayaran boleh dibuat semasa check ini. Bayaran untuk semalam adalah GBP50 dan deposit GBP20. Bagi saya yang hanya transit semalam saya rasa harga yang ditawarkan adalah murah berbanding hotel lain yang lebih mahal sikit daripada harga tersebut. Harga bagi student adalah lebih daripada itu. Jika anda bercadang untuk ke London, bolehla cuba mohon. Saya dimaklumkan oleh warden (kebetulan berjumpa di kantin semasa sarapan pagi), hostel di sini kebiasaannya lengang di waktu bkn musim student mendaftar masuk. Satu perkara yang anda perlu ambil tahu adalah ianya berkonsepkan hostel. Kanak-kanak tidak dibenarkan menginap di sini dan dorm lelaki dan perempuan adalah berasingan.

Berbalik kepada saya dan rakan, pada mulanya kami try untuk dapatkan taxi tetapi harga yang ditawarkan dalam GBP 70++ iaitu agak tinggi. Jadi kami memilih untuk menaiki express ke Paddington dan kemudiannya bertukar menaiki tube dari Paddington ke station Bayswater. Harga bagi express dari Heathrow ke Paddington (return) adalah GBP37 sahaja. Harga tube satu hala Paddington ke Bayswater pula saya dah lupe berapa pound…rasanya kurang daripada GBP5.

Pengalaman menaiki express dan tube memang best. Yalah 1st time kan kat tempat orang. Yang tak berapa nak bestnya adalah terpaksa naik turun tangga dengan membawa 1 luggage beg yang besar dan backpack yang agak padat. Ini adalah satu pengajaran sebenarnya. Sebab apa…selepas 14 jam duduk tidur makan, badan akan berasa penat yang amat walaupun mata agak segar sebab dah tidur banyak. Tambahan, cuaca yang agak sejuk di kota London akan memberikan badan anda sebab untuk berasa agak penat membawa apa-apa barang. Yang paling best adalah berjalan tanpa membawa apa-apa barang. Cuma kaki dan mata yang bergerak. Ha itu paling best hahha.

Apa-apun, saya dan rakan (yang membawa 1 luggage bag dan 2 beg hand carry) dengan tangan penuh sarat akhirnya sampai juga di station Bayswater. Dengan keadaan penat, sejuk dan tiada internet connection kami ambik sedikit masa juga untuk mencari Malaysian Hall. Semasa kami sampai dalam jam 5pm lebih, keadaan sejuk bertambah sejuk dan sudah mulai gelap.  Setelah berjalan sedikit dan bertanya, sesat ke depan dan mundur ke belakang hahahha akhirnya kami sampai juga di satu bangunan yang mengibarkan bendera kebanggan kita Jalur Gemilang. Tiba-tiba terasa ada perasaan patriotic hehhe…

Kami disambut oleh pekerja di sana (lupa nama) dengan senyuman. Kami check ini, masuk bilik dan berjanji untuk keluar semula untuk berjalan di tepian station untuk mencarik souvenir dan makanan. Sebenarnya semasa kami sampai dan sesat tadi kami dah aim kedai yang kami nak pergi. Terdapat banyak kedai di luar station termasuklah kedai-kedai souvenir. Baru sampai dah nak carik souvenir. Hahhahah..

saya ada sediakan posting berkenaan jalan-jalan petang/malam di sekitar Bayswater station. Boleh baca di SINI.

Untuk baca posting berkenaan Malaysian Hall boleh baca di SINI.

Iswa Tonie
Malaysia Hall, London
11 Mac 2019