Memaparkan catatan dengan label study. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label study. Papar semua catatan

Road to LLM

 


2 minggu lepas iklan pasal nak sambung belajar ni appear semula kat email. Dah 3 tahun menunggu masa yang sesuai untuk kembali memohon cuti belajar...huhu..

Untuk ke sekian kalinya, semangat untuk sambung belajar pun muncul kembali. Kali ni semangat sangat sangat tinggi mungkin sebab memikirkan anak-anak dah besar, senang nak urus. Tambahan, selepas 3 tahun di MOF rasanya jiwa belajar, menulis dan research tu seolah olah telah dibentuk dengan rapi. Alhamdulillah...

Semalam, seorang rakan saya semasa sama2 DPP dulu whatsapp memaklumkan dia akan dipindahkan, setelah 5 tahun di tempat sekarang. Sembang punya sembang saya pun bertanyalah kat kawan ni sama ada dia berminat ke nak sambung belaja. Yerlah, ramai jugak yang saya cuba2 tanya, ramai yang tak berminat. Naklah jugak ada geng, barulah seronok sikit nak apply. Kalau study satu uni lagilah best. Nak2 pulak pg sambung kat oversea. Seronok ade geng untuk sama2 pening kepala..hahhaha.

Master?


Walaupun semangat ni memang tinggi nak belajar benda baru tapi di sebalik semangat tu ada jugak rasa risau. Yerlah nak study tu memang nak kena ada effort. Tapi di sebalik effort tu ade jugak rasa risau, risau tak tertanggung dengan kerja2 sekolah, keluarga, kelas dan everthing. Risau tak boleh coup dengan subject pun satu hal jugak. Aduhai...

Semalam semasa sembang dengan kawan tu memang kami timbulkan kerisauan ini 1st and foremost. Mungkin jugalah saya rasa satu-satunya yang seronok untuk difikirkan semasa study ni adalah PELUANG. Peluang untuk belajar, peluang untuk bercuti daripada memikirkan hal2 kerja, peluang untuk berada bersama keluarga, dan yang paling besar adalah peluang untuk menikmati zaman-zaman pembelajaran di negara orang.

Ya, saya dan kawan saya nak try berkelana di negara orang. Of course bersama keluarga-suami dan anak-anak. Memikirkan benda ni kami berdua jadi bersemangat semula. Asal mood down je memikirkan ielts, memikirkan kos etc, kami cuba ubati hati kami dengan planning yang seronok2.

Saya percaya belajar pun bukan senang. Bukannya setakat masuk kelas keluar kelas dan exam. Bagi saya, its the thing that u understand, u grab and hold untuk kegunaan di masa hadapan. Saya percaya tentang ilmu yang bermanfaat. Sebab saya telah alami sendiri.

Dulu lepas grade Diploma dan ambik Law, saya rasa macam saya dah membazir masa 3 tahun. Sepatutnya saya masuk terus Degree, ambik Law dan kemudian bekerja. Tapi bila pk2 balik, sesungguhnya perjalanan kehidupan ini telahpun Allah susun elok. Masa saya study Law memang saya tak nampak ke mana hala tuju ilmu dari Diploma yang ambik selama 3 tahun tu. Masa Diploma ada jugak belaja Contract Law, Insurance Law (dulu ada Akta Insurans), Partnership Law dan subject2 yang berkaitan dengan Business. Masa tu dah rasa seronok belaja Law. Tapi takde pulak teringin nak further study in law pun. Sekadar seronok dan tak sabar nak grade sebab nak keje cepat. Huhuhu.

Masa Degree saya tak jumpa link antara Business Studies dan Law. Seriuosly tak jumpa.Tapi itulah sebenarnya semuanya dah tertulis. Allah mudahkan urusan saya sebenarnya. Masa yang saya habiskan selama 3 tahun belaja bisnes bukanlah tandanya Allah suruh saya buat bisnes. Tapi rupa-rupanya ilmu itulah yang membantu saya membantu abang saya, kawan-kawan, suami dan diri saya sendiri dalam memberikan pendapat tentang akaun, tentang bisnes relationship dan of course dari segi perundangang. Itulah yang seronoknya bila ada ilmu, walaupun sedikit dapat jugak dikongsikan. Saya rasa ilmu tersebut saya jumpa LINKnya semasa saya ditugaskan di Mahkamah Komersil. Pada masa itulah saya belajar untuk revise semula cara untuk baca statement bank, cara untuk carik ketidakaturan akaun dan saya rasa ia menjadi suatu keja yang mudah sedikit apabila ilmu asas akaun tu telah ada, walaupun tidak banyak. Nak banyak2 kenalah tanya yang pakar betul tak.

Apabila saya ditugaskan di sini, walaupun yang dipraktikkan adalah ilmu perundangan, tapi ilmu perakaunan banyak jugak ditimbulkan. Dan alhamdulillah, saya rasa seronok dapat revise semula ilmu2 yang saya pernah belajar suatu masa dahulu di sini.

Posting ni akan menjadi posting pertama untuk "Road to LLM" untuk saya, insyallah utk kawan saya juga.Harap permohonan kami berjaya. 

Bye for now...Nak sambung buat personal statementšŸ˜‰