Memaparkan catatan dengan label resepi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label resepi. Papar semua catatan

Sabtu, 2 Mei 2020

Resepi Biskut Florentine | Bakar Dengan AirFryer



Salam 9 Ramadan 1441H/Sabtu/2 Mei 2020/ PKP Hari ke-44.

Pejam celik pejam celik ramadan sudah masuk hari ke-10. Rasanya baru semalam berpuasa. Dalam keadaan kita berPKP ini masa cepat betul berlalu. Benarlah orang kata masa itu emas. Malah Firman Allah S.W.T dalam Al-Quran sememangnya terlebih dahulu mengingatkan kita tentang masa :


”Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan  dengan sabar.” (Surah 103:Al ‘Asr “Time”)

 

 Imam Asy Syafi’i rahimahullah akhirnya mengungkapkan pendapatnya :

 

”Seandainya setiap manusia merenungkan surat ini, niscaya hal itu akan mencukupi untuk mereka.” (Tafsir Ibnu Katsir 8/499)

 

Selanjutnya dari pendapat Syaikh Muhammad bin Sholih Al ‘Utsaimin rahimahullah berkata:

 

 ”Maksud perkataan Imam Syafi’i adalah surat ini telah cukup bagi manusia untuk mendorong mereka agar memegang teguh agama Allah dengan beriman, beramal sholih, berdakwah kepada Allah, dan bersabar atas semua itu. Beliau tidak bermaksud bahwa manusia cukup merenungkan surat ini tanpa mengamalkan seluruh syari’at. Karena seorang yang berakal apabila mendengar atau membaca surat ini, maka ia pasti akan berusaha untuk membebaskan dirinya dari kerugian dengan cara menghiasi diri dengan empat kriteria yang tersebut dalam surat ini, yaitu beriman, beramal shalih, saling menasehati agar menegakkan kebenaran (berdakwah) dan saling menasehati agar bersabar.” (Syarh Tsalatsatul Ushul)

 

Jomlah kita sama-sama memanfaatkan masa yang ada dengan sebaik mungkin dengan mengamalkan prinsip 5 perkara sebelum 5 perkara.

 

Dari Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

 

“Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Masa sihat sebelum sakit. Masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Masa mudamu sebelum datang masa tua dan Masa hidup sebelum tiba masa mati.” (Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi).

 

Semoga kita tergolong di dalam golongan yang selalu menghargai masa. Insyaallah.

Saya akan teruskan dengan perkongsian resepi Biskut Florentine.

Biskut ni sangat crunchy dan sedap ada rasa manis dan bahan2nya pulak memang jajan kekacang semua memang best untuk kunyah2. Kalau beli sebalang memang tak cukup. Nak pulak harganya mahal di luar. So apa kata kita buat sendiri dan  makan puas2 di waktu PKP ni. Boleh juga buat untuk persediaan raya.

Cara membuatnya senang sahaja. Bagi adik2 yang baru nak belaja membiskut dan nak buat biskut yang paling mudah dan ringkas tapi sedap guling2 inilah biskutnya dik. Salin dan jangan lupe share selepas membuatnya ok. Kita share pengalaman.

 Ok ini bahan-bahan yang diperlukan :

Bahan-Bahan :

1. 250gm Tepung florentine 

2. 250gm almond flakes

3. 100gm kuaci labu

4. 100gm sunflower seed

5. 2 sudu besar black sesame

 

Cara Membuat :

1. Bakar semua bahan bil 2,3,4 selama 3minit suhu 160/3mt



2. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas dan gaul rata. 


3. Masukkan 1 sudu rata bahan yang telah digaul td dalam setiap paper cup.


4. Jangan letak banyak kalau x nanti biskut akan jadi tebal dan agak keras bila nak kunyah.

5. Bakar dalam AF (Airfyer) suhu 160/7mt.

6. Sejukkan dulu sebelum keluarkan dari paper cup dgn cara tolak perlahan2 dari bawah paper cup tadi.

 

         FB : Renie Kasriana Kaman


Bagi pembaca atau adik2 yang tak ada airfryer di rumah janganlah risau. Boleh guna oven dengan cara masukkan semua bahan ke dalam loyang (nipis2) dan bakar di dalam oven pada suhu 160c.

Kalau takada oven pulak, pembaca dan adik2 semua boleh guna magic pan. Masukkan semua bahan ke dalam loyang. Ratakan nipis supaya senang makan dan cepat masak. Masukkan loyang ke dalam magic pan dan tunggu masak. Magic pan lagi senang sebenarnya sebab just guna dapur gas. Mana2 yang sesuai dan convenient untuk semua.

Saya kongsikan di sini cara masak menggunakan magic pan yang dikongsikan oleh Pn Azlita Aziz di blog beliau : norazlitaaziz.blogspot.com.

https://norazlitaaziz.blogspot.com/2013/05/florentine-cookies-krunchy-karamel.html


Selamat mencuba semua. Jangan lupa kongsikan hasil masakan di ruangan komen di bawah ya.

Dan Selamat berpuasa…












 


Jumaat, 1 Mei 2020

RESEPI AYAM GOLEK HAJAH FATIMAH



Salam 8 Ramadan 1441H/Jumaat/1 Mei 2020/ PKP Hari ke-43

Selamat Hari Buruh untuk semua pekerja.

Selagi anda diberikan upah/gaji, anda berada di bawah kateria seorang pekerja dan selama anda bekerja dan menyumbangnya titik peluh anda maka anda telahpun memenuhi tuntutan atas diri sendiri.
Islam mewajibkan bahawa setiap orang yang berakal, baligh dan berkemampuan agar menafkahi diri sendiri untuk hidup. Ini berdalilkan sabda Rasulullah , daripada Jabir bin Abdillah RA:
ابْدَأْ بِنَفْسِكَ فَتَصَدَّقْ عَلَيْهَا
Maksudnya: “Engkau mulakan nafkah itu dengan dirimu kemudian isterimu.”
           Riwayat Muslim (997)

Ok macam biasa saya aaya nak share resepi. Resepi hari ni adalah ayam golek Hajah Fatimah. Resepi ini dikongsikan oleh Kak Sarimah, officemate merangkap PA bos kami. Kak Sarimah ni jarang masak untuk ofis tapi sekali dia keluarkan skil masak beliau semua seakan-akan terpaku dan tak berhenti memuji. Paling kurang kena try air sirap bandung marvelles beliau atau air the Tarikh berliau yang umpph.. serius sedap sangat sampai nak tambah tanpa rasa segan silu dan tanpa ingat orang belakang.hahah

So resepi ni beliau kongsikan di FB dan saya salinkan semula di sini untuk rujukan saya sendiri dan untuk dikongsikan kepada pembaca semua agar pahala beliau berkembang dan menyeliputi alam, insyallah.

Ayam Golek Hjh Fatimah 

Bahan-bahan:
1 ekor ayam bulat
Cili kering kisar 5 sudu besar
4 biji bawang besar kisar
6 ulas bawang putih kisar
Halia 2 inci kisar
1 tin (sederhana) tomato puree
Santan 2 kotak kecil
Serai 4 btg diketuk
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar gula melaka (hancurkan)
1 sudu besar gula putih
2 sudu kecik garam (boleh tambah ikut rasa)
Bahan penumis - cengkih, kayu manis, biji pelaga, bunga lawang
Bawang goreng utk tabur atas ayam
Minyak utk tumis
Serbuk perasa (optional)

Cara Memasak :
1.Panaskan minyak dlm 1 senduk. Guna periuk besar yg bertutup yg muat untuk seekor ayam.
2.Tumis bahan penumis, masukkan bahan2 kisar, serai ketuk, goreng hingga wangi dan naik minyak.
3.Masukkan santan dan tambah air.
4.Masukkan garam, gula tomato puree, jintan2.
5.Dah mendidih, masukkan ayam.
6.Pastikan kuah melepasi separuh badan ayam (jgn sampai tenggelam pulak)sebab nanti kena balik2kan.
7.Tutup periuk dan biarkan masak dgn api sederhana.
8.Bila ayam dah masak dan kuah dah memekat, boleh tutup api.
9.Sediakan pinggan bersalad, letakkan ayam dan curahkan sikit kuah atasnya dan jangan lupa taburkan bawang goreng di atasnya.
10. Dah siap!

Selamat mencuba.

Kredit Resepi  : Kak Sarimah  (FB : Sarimah Yusof)

Pembaca yang dah cuba sudi2kanlah komen di bawah ye dan sekiranya pembaca ada tips dan juga resepi lain yang sewaktu dengannya, jom kongsikan di kotak komen di bawah. Semoga niat pembaca untuk berkongsi resepi mendapat kurniaan pahala, apatah lagi dibulan ramadan yang mulia ini, insyallah.

Sebenarnya banyak resepi yang ingin saya kongsikan. Resepi yang saya kumpul  untuk rujukan sendiri dan banyak dikongsikan di FB dan Instagram. Saya akan share dalam posting yang lain. Stay tune. Selamat berpuasa.

#resepi #resepimudah #resepisedap #masak #malaysia #kongsiresepi #malaysianfood #makan #sedap #covid #jommakan #resepibonda #food #viral #foodporn #sayajual #sukamakan #masakanmelayu #sedapsangat #kakimakan #makanan #instafood #stayathome #recipe #resepimemikatsuami #tipskurus #makanfree #diet #masaksendiri #bhfyp #malaysiafood #ramadhan #jomkurus #sayamasak #jjcm #mahn #cookwithlove #bazarpaknil #makananmelayu #homemade #raya #resep #sukamasak #menu #kurus #stayhome #kuihtradisional #delicious #ketukketukramadhan #dudukrumah #resepidiet #dietsihat #kuihraya #kekbatik #ctdk #foodstagram #biskutraya #kuruscepat #kitajagakita #dapurkaknis #jommakan  #resepibonda #food #viral #foodporn #sayajual #sukamakan #masakanmelayu #sedapsangat #kakimakan #makanan #instafood #stayathome #recipe #resepimemikatsuami #tipskurus #makanfree #diet #masaksendiri #foodie


Ahad, 19 April 2020

8 RESEPI KUDAPAN RAYA





PKP day 32. 5 hari sebelum puasa, insyallah. Ramai yang dah kemaskini buku resepi dan bercadang nak masak kek apa untuk raya ini. Walaupun kemungkinan raya tahun ini tidak seperti tahun-tahun sebelum ini namun kemeriahan dan hari yang ditunggu-tunggu setiap tahun ini sudah pasti akan diraikan semeriah-meriahnya. Saya pula sibuk mengumpul resepi. Biasanya setiap tahun saya akan order semua kudapan. Kek sahaja saya akan buat sendiri. Tak tahulah tahun ni. Kalau PKP dilanjutkan sehingga selepas raya, boleh saya try buat sendiri kudapan. Kalau tak menjadi, boleh ambil gambar dan share di group masak apa tak jadi hari ni..hehhe

Jom simpan resepi kudapan ni. Kalau ikutkan bahan-bahannya mudah dicari dan nak buat pun tak susah. Tengoklah nanti dah buat saya share pengalaman membuat. Buat masa ni saya share resepinya dulu. Kalau korang dah try, janganlah segan. Silalah share resepi (kalau lain daripada resepi yang saya ada ni) dan tips untuk elak tidak menjadi. 

RESEPI REMPEYEK RANGGUP


Bahan-bahan:


2 cawan tepung beras
100 gm kacang tanah
Sesudu teh jintan putih
Sesudu teh jintan manis
Sesudu teh ketumbar
2 cawan santan
Sesudu teh kapur makan
2 sudu teh gula
Sesudu teh garam
60 gm ikan bilis
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:

1.Bersihkan dan toskan kacang tanah.
Bancuh tepung beras dan masukkan semua bahan.
2.Panaskan minyak atas api yang sederhana besar.
Dengan menggunakan acuan tuangkan adunan tadi ke atasnya
dan taburkan beberapa biji kacang tanah dan ikan bilis.
3.Apabila agak keperangan, angkat dan toskan.



RESEPI KEREPEK BAWANG


Bahan-bahan
Untuk doh bawang::
1 biji bawang besar ( diblend tanpa air )
1 sudu besar serbuk udang kering
Tepung gandum secukupnya

Untuk doh margerine:1 1/2 cawan tepung gandum
70gm margerine/mentega
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara:
Untuk doh bawang: Tepung diuli bersama bawang blended + serbuk udang kering . Tambahkan tepung hingga adunan sehingga menjadi doh yang bulat. Bahagikan pada 3 bahagian.

Untuk doh margerine : Uli semua bahan hingga menjadi doh yang bulat juga sama seperti tadi. Bahagikan pada 3 bahagian.

Kemudian canaikan doh bawang dan doh margerine secara berasingan.
Letakkan doh bawang di atas doh margerine dan gulung.
Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk ( 2-3 jam)
Keluarkan dan hiris nipis2.
Kemudian bolehlah digoreng dalam minyak yang penuh.


RESEPI POPIA INTI SERUNDING IKAN BILIS


Bahan2:
1 mangkuk ikan bilis
(guna yang dah siap kopek)
12 tangkai cili kering(rebus dulu)
1 biji bawang besar(potong kecil)
5 ulas bawang putih(potong kecil)
5 batang serai(potong kecil)
Sedikit halia(agak2 jela)potong kecil
1/2 cwn air
1/2 cwn santan pekat(sy guna santan kotak)
2 sudu mkn gula
2 sudu mkn minyak masak
1 sudu teh garam(sy guna sudu kfc tu je)

Cara-Cara

1) cuci ikan bilis..& rebus hingga mendidih..toskan & kisar guna blender kering..
2) masukkan bhn2 lain dlm blender..bwg besar,bwg putih,serai,halia,cili kering,santan &air..kisar hingga sebati
3) panaskan minyak dlm kuali..masukkan bhn2 yg telah dikisar td..kacau selama 5 minit..masukkan gula & garam
4) masukkan ikan bilis yg telah diblender td..kacau sehingga kering..agak lama jgk nak tggu kering..lebih kurang 40-45minit

# sukatan kat atas tu utk kuantiti yg sikit je..cukup utk sepaket kulit popia
5) step seterusnya,sediakan kulit popia..gunting kecil2..sy potong 8 bahagian utk sekeping kulit popia tu
6) letakkan serunding sikit atas kulit popia td..simpul kemas2..buat hingga habis..
7) goreng hingga masak..




RESEPI KUIH TIRAM


Bahan bahan:500g tepung gandum
160ml air
1 biji telur
6 sudu besar tepung jagung
6 sudu besar minyak

Cara-cara:1.Campurkan tepung jagung dan munyak, gaul sebati.(ketepikan)
2.Campurkan semua bahan lain hingga menjadi doh yang licin dan mudah diuli. (kalau lembik tambah sikit tepung @ kalau keras tambah sikit air)
3.Uli doh nipis2 dan sapu dengan adunan tepung jagung tadi.
4.kemudian gulung kemas2 potong kecil2 sebesar ibu jari.
5.Ambik seketul kecil tadi dan canai leper.
6.Bila dah siap goreng hingga kekuningan.
7.Bila dah masak toskan dan golekkan dengan gula halus.

Simpan dalam bekas kedap udara.



RESEPI KUIH KARAS
Bahan-bahan:1 bungkus tepung beras
2 cawan gula/ikut manis sendiri
3 cawan air
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaannya:
Ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air, Kacau hingga sebati. Then panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas(seperti acu roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai. Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat. Toskan.
-
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin


RESEPI MARUKU MELETOP


Bahan-bahan300g tepung pulut
200g tepung kacang kuda

1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar garam halus
1 sudu besar marjerin
1 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu besar udang kering - kisar halus
2 sudu besar ketumbar - kisar halus
santan cair @ air secukupnya

Cara Membuat1.Satukan semua bahan kering,gaul sebati.
2.Larutkan garam dan gula bersama air@santan.
3.Masukkan telur.marjerin dan santan@air uli menjadi doh yang lembut.
4.Panaskan minyak untuk menggoreng.
5.Ambil acuan maruku,masukkan doh tadi dan tekan kedalam kuali yang berisi minyak panas tadi.
6.Goreng hingga kekuningan dan angkat.
7.Toskan minyaknya dan simpan dalam bekas kedap udara.



KUIH SIPUT PEDAS


Bahan-Bahan :1 kg tepung gandum
2 sudu teh jintan manis
2 biji telur gred A - dipecahkan
200 gm udang kering-dikisar
15 biji cili kering-dikisar @ ikut kepedasan masing2
3 sudu besar mentega - dicairkan
3 tangkai daun kari
Garam secukup rasa

Cara-cara Menyediakan:1. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam mangkuk besar kecuali mentega dan daun kari.Gaulkan hingga semuanya sebati.
2. Kemudian masukkan mentega yang telah dicairkan tadi,uli sehingga ianya menjadi doh yang lembut.
3. Tambahkan air sedikit demi sedikit jika doh terlalu keras.
4. Ambil sedikit doh dan gentelkan bulat2 lebih kurang 1 cm dan golekkan atas acuan kuih siput.Ulang langkah ini sehingga doh habis.
5. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
6. Masukkan kuih siput yang telah siap digentel dan goreng bersama daun kari sehingga keperangan.
7. Simpan dalam bekas kedap udara.
8. Selamat mencuba!

RESEPI CORNFLAKES MANIS PEDAS

Bahan-bahan
500 gm cornflakes
350 gm butter
Garam sikit
Gula perang ikut mnis
Kacang tanah sangai rangup
Ikan bilis putih halus goreng
3 sdb cuka mkn
Cili kisar ikut pdas
Sos cili ikut pedas
Daun Kari jika suka
Bijan sangai jika suka
Kiub ikn bilis
10 ulas bwg putih tumbuk halus
Cara Membuat
1. Cairkan butter. Tumis bwg putih smpai harum.
2. Masukkan cili kisar, sos cili n bhn2 lain. Masak hingga berbuih dan padamkan api.
3. Masukkn cornflakes dan kacau sebati.
4. Kemudian masukkan ikan bilis dan daun kari.
5. Masukkan minyak bijan dan sebatikan semua bahan-bahan dengan rasa manis, masin dan pedas.
6. Masukkan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 5 minit sehingga warna keemasan.
7. Biarkan sejuk dan kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.



Sumber :
1. FB Siti Hajar Hashim
2. FB Rahila Laila‎

#keklapis#keklapis #keklapissarawak #keklapissedap #keklapispremium #kuihraya #kekraya #keklapismurah #keklapissarawakoriginal #keklapiscadbury #keklapismasammanis #keklapiskl #doorgift #doorgiftkeklapis #premiumkeklapis #keklapislover #raya #cheesecake #keklapissarawaksedap #doorgifttunang #keklapishomemade #doorgiftkahwin #keklapissarawakmurah #keklapisbasah #homemade #kek #keklapischeese #cheeseleleh #sarawakfood #sarawak #bhfyp #keklapisnilai #ansuranraya #malaysia #kuching #keklapisraya #keklapisviral #rempeyek #kekbatik #keklapisbywai #keklapisseremban #bazaarpaknil #jalanjalancarimakan #kueh #kuchingfood #keklapisevergreen #kuehlapis #foodstagram #postagekeklapissarawak #keksarawak #kuih #kuchingfoodie #resepikeklapis #kuihlapis #keklapisasli #kekrayasarawak #kurangmanis #imsweetenough #originalsarawak #bazarpaknil #bmf #keklapiskl #doorgift #doorgiftkeklapis #premiumkeklapis #keklapislover #raya #cheesecake #keklapissarawaksedap #doorgifttunang #keklapishomemade #doorgiftkahwin #keklapissarawakmurah #keklapisbasah #homemade  #kek #keklapischeese #cheeseleleh #sarawakfood #sarawak #kekviral #kek #kek #cake #memes #meme #k #keksedap #pasta #dankmemes #cringe #dank #brownies #tatl #sunum #s #kekharijadi #lmao #lol #funny #birthdaycake #sayajualkek #kekcoklat #edgy #m #kurabiye #a #l #cakes #kekmurah #dessert #bhfyp #anime #dankmeme #biskutraya #yemek #r #kuihraya #ayylmao #chan #sayajual #kekbirthday #fnaf #i #homemade #b #food #edgymemes #filthyfrank #lmfao #cheesecake #instacake #mutfak #n #kekcoklatmoist #ke #nefisyemektarifleri #doorgift #papafranku #birthday #malaysia #lezzet #brownies #tatl #sunum #kekharijadi #lmao #lol #funny #birthdaycake #sayajualkek #kekcoklat #edgy #kurabiye #cakes #kekmurah #dessert #kekviral

Jumaat, 17 April 2020

Resepi Mee Kicap

Image may contain: food
Sumber : FB Cik Puan Julieta‎

Sekadar Renungan : Jangan Dipukul Anak Kecil Yang Sedang Menangis

Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda :
'' Janganlah kamu pukul anak-anak kamu di sebabkan mereka menangis dalam masa setahun. Kerana pada empat bulan pertama kelahirannya Ia bersyahadat LAA ILAAHA ILLALLAH. Pada empat bulan kedua pula ia berselawat ke atas Nabi s.a.w. Dan pada empat bulan seterusnya pula ia mendoakan kedua ayah bonda nya.'' ( H.R. Abdullah Ibnu Umar r.a. )

Baginda Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa tangisan anak di waktu kecil pada bulan pertama adalah tanda ia bertauhid kepada Tuhan Nya dan empat bulan kedua pula ia membacakan selawat kepada Nabi nya dan empat bulan seterus nya ia memohon istighfar untuk kedua ayah bonda nya.

Bersabda Baginda Rasulullah s.a.w. :
'' Anak-anak sebelum sampai ia baligh maka apa-apa yang di perbuat nya daripada kebaikan maka di tuliskan untuknya dan kedua ibu bapanya. Dan apa yang di perbuat nya daripada kejahatan maka tiadalah di tulis untuk nya dan tidak pula di tulis untuk kedua ibu bapa nya. Apabila ia telah baligh maka berlakulah yang di tulis itu atasnya ia itu segala amal baik atau buruknya.'' ( H.R.Imam Anas bin Malik r.a.)

P/S : Anak adalah anugerah Allah. Didiklah mereka sebaik-baiknya. Asuhlah mereka dengan kasih sayang bukannya kekerasan dan tengkingan. Janganlah tangisan mereka itu merupakan tangisan terakhir yang mampu kita dengar kesan dari perbuatan kejam kita terhadap mereka.


Image may contain: food, text that says 'Cik Puan Julieta' Image may contain: text that says 'Cik Puan Puan Julieta'

Resepi Mee Kicap

Bahan²
Mee wantan, sya guna Mee Kering @ Dried Noodles.
Bawang putih tumbuk halus
Lada sulah
Sos tiram
Minyak bijan
Kicap pekat
Garam / Gula
Tepung jagung

Mee kering dan sayur sawi celor sekejap

ayam di perap dgn kicap masin, kicap manis & lada sulah pastu goreng..

daun bawang sebagai hiasan

Image may contain: food

Caranya Membuat 

Tumis bawang putih sehingga kekuningan titiskan sedikit minyak bijan, air, sos tiram, lada sulah & kicap pekat... Kemudian perasakan garam, gula dan secukup rasa last sekali masukkan tepung jagung, kuahnya biar agak² pekat yea. masak sehingga kuah menidih padam api...

Cara penyediaan
Mee yg telah di tos tdi masukkan dlm bekas gaul²kan dgn sedikit kuah kicap then tuang dlm mangkuk, pastu ayam yg di goreng td hiris nipis susun atas miee bersama sayur, last tuang sedikit kuah kicap tdi, hias sedikit daun bawang siap.. 

credit : FB Cik Puan Julieta‎



Klik di SINI untuk resepi dalam bentul Printable/Boleh Cetak.

Ahad, 29 Mac 2020

Idea Minum Petang Buat Sendiri (Resepi Apam Balik)





Salam dan Selamat petang...

Sebagai perkongsian..

Daripada Abu Hurairah RA lagi katanya bahawa Rasulullah SAW bersabda, 

“Sesiapa yang bermimpi melihat aku sesungguhnya ia akan melihat aku di waktu jaga atau seolah-olah ia melihat aku semasa jaga, kerana syaitan tidak akan dapat menyerupaiku”. (Syaitan tidak dapat menjelma seperti Baginda Rasulullah SAW)(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Baru-baru ini saya berkempatan tengok ceramah  Ustaz Hanafiah Abdul Malek di Youtube. Dalam ceramahnya beliau menerangkan rupa paras nabi yang perlu kite kenali. Tersentuh hati saya kerana saya sendiri tidak kenal ciri-ciri rasul kesayangan kita ini. Bayangkan orang yang kita sayang seharusnya kita tahu rupa paras bentuk dan ciri-cirinya. Inikan pula nabi yang mengepali umat manusia.
Menurut Ustaz, rambut nabi saw bewarna hitam, tebal, panjang, lurus (ikal) dan sehingga bahu, kemas dan selalu di sisir dengan minyak zaitun. Rambut nabi juga dibelah tengah. 

Nabi juga suka menggunakan serban, dahinya luas, keningnya tebal, suka bercukur rambut dan di matanya selalu menggunakan celak. Kulit baginda putih kemerah-merahan dengan bibirnya juga merah. Gigi nabi putih dan indah dan kerap menggunakan kayu sugi.

Sungguh benar ucapan Anas bin Malik Ra.: “Tidak pernah kami melihat pemandangan lebih menakjubkan dari wajah Rasulullah Saw.” (Shahih Bukhari).

Demikianlah Ciri-ciri  Rasulullah yang perlu kita fahami dan kenali. 

Jom saya kongsikan resepi apam balik yang mudah dan ringkas dan boleh dicuba di rumah. Jangan lupa komen yeh.

Resepi Apam Balik


Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum


½ cawan gula

1 sudu teh soda bicarbonate

1 sudu teh baking powder

Sedikit pewarna kuning

1 biji telur

1½ cawan air

Sedikit mentega/planta untuk mengoles



Bahan tabur:

Kacang tanah - goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.


Jagung manis dalam tin

Gula halus

Marjerin




Cara-cara Membuat :

1. Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang. 

2. Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.

3. Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum. 
4. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
5. Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan) 
6. Tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.
7. Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan kacang, jagung, gula dan majerin.