Memaparkan catatan dengan label resepi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label resepi. Papar semua catatan

Isnin, 11 Januari 2021

RESEPI SALMON GRILLED LEMON SAUCE


 Salam..

Peminat-peminat ikan salmon sudah pasti mengetahui khasiat ikan salmon kepada kesihatan yang antaranya adalah:

1. Kaya dengan lemak Omega-3
2. Sumber protein
3. Sumber potassium
4. Mengandungi selenium
5. Mengandungi antioksidan Astaxanthin
6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
7. Mengawal berat badan
8. Dapat membantu melawan keradangan
9. Melindungi kesihatan otak
10. Tinggi Vitamin B

Salmon merupakan sumber vitamin B yang sangat bagus. Vitamin B terlibat dalam beberapa proses dalam badan, temasuklah menukar makanan yang anda makan kepada tenaga, membentuk dan membaiki DNA dan mengawal keradangan. Dlama 100 gram salmon, jumlah vitamin B adalah seperti berikut:

*RDI (Recommended Dietary Intake)

  • Vitamin B1 (thiamin): 18% daripada RDI
  • Vitamin B2 (riboflavin): 29% daripada RDI
  • Vitamin B3 (niacin): 50% daripada RDI
  • Vitamin B5 (pantothenic acid): 19% daripada RDI
  • Vitamin B6: 47% daripada RDI
  • Vitamin B9 (folic acid): 7% daripada RDI
  • Vitamin B12: 51% daripada RDI
Jika di Jepun ikan salmon di makan dengan ringkas iaitu melalui proses masakan yang sangat minimun. Di Barat pula resepi masakan ikan salmon dipelbagaikan. Anda suka ikan salmon di masak cara yang mana?

Hari ni saya terjumpa resepi ikan salmon yang dikongsikan di page MATJHI. Saya rasa resepi ni simple dan senang dibuat. Anda boleh cuba sebab soskan macam sedap je..macam sedap je (kena sebut 2x insyallah menjadi dan sedap).

Walaupun ikan salmon antara ikan kayangan tapi sesuailah harga dengan manfaatnya yang banyak. Dek kerana harganya yang special ramai yang enggan memilih untuk membeli ikan ini berbanding ikan biasa-biasa yang banyak di pasaran. Bayangkan harga untuk satu ketul/potong tu sama dengan harga utk sekilo ikan kebanyakan yang boleh dijadikan judah 6 orang makan. Tapi apa-apapun, tepuk dada tanya selera.

Saya kongsikan resepinya di sini. Selamat mencuba semua.

SALMON GRILLED LEMON SAUCE..
Cara-cara:

Lumurkan sedikit garam dan blackpepper atas ikan salmon,kemudian grilled salmon dgn sdikit butter..ketepikan..guna minyak yg sama utk buat sos.
Bahan sos..
Bwg putih cincang
Whip cream
Sdikit air perahan lemon
Bahan perasa
Sdikit tepung jagung(utk pekatkan kuah)
Cara-cara:

Tumis bwg putih hgga perang,masukkan air lemon dan juga whipping cream..kacau rata,tmbh sdikit perasa,masukkan air bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah..tuang ats salmon,hias dgn parsley kering..

Kredit: FB Herawati Basri

Rabu, 16 Disember 2020

RENDANG DAGING 30 MINIT SIAP

 


Salam semua peminat rendang...

Hari ni saya nak kongsikan dengan pembaca cara masak rendang segera gerenti siap dala 30 minit. Mesti susah nak hadam kan. Mana ada rendang boleh siap dalam masa 30 minit aje. Nak2 mesti sejam baru siap semua. Jangan tak tahu, saya dah jumpa rahsia rendang sedap siap 30 minit gigit jari.

Kepada peminat2 rendang ini adalah berita baik untuk anda semua. Saya dah jumpa satu pes rendang yang sangat super duper sedap menggit jari. Serius ni. Bukan nak angkat2 yeh. Tak mainlah puji2 kosong. Ni puji ada isi punyer. Dah try banyak kali dan dah berjaya mengikat perut suami, anak2 , adik beradik, jiran tetangga dna rakan2 seperjuangan (tambah lauk heheh)...

Anda nampak gambar pes yang saya sharekan kat atas? Itulah rahsia besar PERTAMA. Rahsia besar kedua adalah PRESSURE COOKER. Ye.Kalau nak cepat siap memang kenala ada Pressure Cooker atau PC ni. Apa2 brand pun boleh, asalkan boleh memasak. 

Ok jom saya kongsikan cara membuat rendang daging 30 minit siap sedap menggigit jari ni.

Bahan-bahan:
1 paket pes rendang
2 kg daging (kalau 1 kg guna separuh pes)
2 kotak santan pekat
1 batang serai (ikut suka nak letak ke tidak. saya tak letak)
2 helai daun kunyit
3 sudu besar kerisik (boleh tambah ikut kesukaan)
Nota : Tak payah letak garam sebab pes dah cukup semua rasa

Cara Membuat:

1. Bersihkan daging, buangkan airnya dan masukkan ke dalam PC. Kalau letak air, nanti daging akan keluar air juga jadi air akan jd banyak, rendang lambat masak. So pastikan selepas basuh daging airnya dibuang ye.



2. Selepas itu masukkan pes dan gaulkan bersama daging dengan rata.Perhatikan gambar di bawah. Daging kering jadi pes senang nak gaul bersama daging tu.



3. Selepas itu, tutup PC dan masakkan dengan menggunakan cara masakan >chicken>15 minit.
4. Selepas 15 minit, keluarkan daging dan pindahkan ke dalam periuk/kuali dan panaskan di atas dapur dengan api kecil. Masukkan santan, daun kunyit, kerisik dan serai (kalau suka). 
5. Biarkan rendang kering. Kacau untuk elakkan rendang hangus di bahagian bawah.
5. 15 minit (atau kurang) rendang anda dah siap. Mudah ke senang..


Mana Nak Dapatkan Pes?

Sebenarnya saya pun tak tahu mana nak dapatkan pes ni. Biasanya saya order dari bos dekat office. Kalau minat nak dapatkan mungkin anda boleh contact nombor yang ada kat luar paket pes ni. Kalau anda kol jangan lupe mention nama saya yeh. Manalah kot2 owner nak kasi diskaun kan.

Selamat Mencuba. Kalau dah Try jangan lupe share/komen kat sini bagitahu sedap ke seriusly sedap.

Bye.





Selasa, 15 Disember 2020

RESEPI CORNFLAKES SAMBAL PEDAS MANIS

 



Salam semua ..Selamat Hari Rabu.. 
Alhamdulillah Allah pinjamkan usia satu hari lagi 💞💞💞

Sebelum saya kongsikan resepi Cornflakes Sambal Pedas jom kita baca tweet KP Kesihatan Tan Sri Norhisham tentang kes C19 semalam. Jumlah kes baru dan kes aktif masih tinggi ye semua. Semalam kes baru 1084. Jadi marilah kita sama2 menjadikan amalan baru kebersihan diri demi kesihatan bersama. Jangan lupa pakai mask apabila masuk ke kawasan yang ramai orang, jadikan membasuh tangan sebagai amalan setiap masa dan jarakkan fizikal bagi memastikan tiada contact yang memberi ruang kepada jangkitan. Mask tu kena tukar2 ye. Jangan pakai satu mask seminggu heheh.


Resepi ni simple aje. Saya pun belajar dari resepi2 dekat google cuma teknik membakar thru Air fryer tu teknik saya sendiri supaya cornflakes rangup dan crunchy walaupun setelah seminggu dikahwinkan dengan sambal pedas manis.

RESEPI CORNFLAKES PEDAS MANIS 

Bahan-bahan

5 sudu besar cili kisar

4 sudu besar bawang merah (dikisar)

3 sudu besar bawang putih (dikisar)

1 kotak Cornflakes

7 sudu besar gula

4 sudu besar minyak masak

sedikit garam

sedikit sos cili (pilihan)


Cara Membuat

1. Panaskan minyak, masukkan cili kisar, guna api sederhana dan biarkan pecah minyak.

2. Selepas itu masukkan bawang merah dan bawang putih. Ada sesetengah resepi cuma guna bawang putih. Terpulang kepada anda nak masukkan 2-2 jenis bawang. Saya suka rasa blend kedua-dua bawang ni jadi saya guna 2-2. Bagi saya lagi banyak bawang lagi banyaklah kuah sambal pedas korang nanti. Ok biarkan pecah minyak dan saya masih guna api sederhana. S

3. Setelah itu masukkan gula, biarkan sebentar dan masukkan garam. Cuba rasa, kalau pedas, bolehlah tambah sedikit gula lagi supaya sambal anda nanti mesra kanak-kanak. Kalau guna cili kisar pedas memang akan rasa pedas sangat taw walaupun cuma guna beberapa sudu aje. So sesuaikan rasa, biarkan rasa pedas dan manis dan sedikit rasa manis blend together. Biarkan sebentar, kacau2 selalu supaya tak hangit. Tunggu sampai pekat dan masukkan cornflakes dan kacaukan. Bab ni, ada orang yang akan letak cornflakes setelah sambal sejuk. Macam saya pulak, saya suka blendkan sambal dan cornflake sekali jalan. Mana-mana cara pun boleh.



4. Kalau anda cuba cara saya ni, make sura korang ada air fryer ye sebabnya saya akan goreng sambal saya yang dah siap ni dalam AF tanpa minyak. Caranya, guna api 90c selama 8 minit. Pastikan anda masukkan layer yang nipis aje. Dengan itu sambal anda dan cornflakes akan menjadi garing. Anda cuba dulu sekali, lepas tu cek sama da cornflakes anda garing atau tidak. Kalau tak garing, kurangkan sikit dan goreng dalam AF semula. 

Untuk sambal ni saya guna satu kotak cornflakes 750gm. Anda semua boleh guna mana2 jenis cornflakes tak kisah pun. 


Selamat mencuba.


Sabtu, 2 Mei 2020

Resepi Biskut Florentine | Bakar Dengan AirFryer



Salam 9 Ramadan 1441H/Sabtu/2 Mei 2020/ PKP Hari ke-44.

Pejam celik pejam celik ramadan sudah masuk hari ke-10. Rasanya baru semalam berpuasa. Dalam keadaan kita berPKP ini masa cepat betul berlalu. Benarlah orang kata masa itu emas. Malah Firman Allah S.W.T dalam Al-Quran sememangnya terlebih dahulu mengingatkan kita tentang masa :


”Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan  dengan sabar.” (Surah 103:Al ‘Asr “Time”)

 

 Imam Asy Syafi’i rahimahullah akhirnya mengungkapkan pendapatnya :

 

”Seandainya setiap manusia merenungkan surat ini, niscaya hal itu akan mencukupi untuk mereka.” (Tafsir Ibnu Katsir 8/499)

 

Selanjutnya dari pendapat Syaikh Muhammad bin Sholih Al ‘Utsaimin rahimahullah berkata:

 

 ”Maksud perkataan Imam Syafi’i adalah surat ini telah cukup bagi manusia untuk mendorong mereka agar memegang teguh agama Allah dengan beriman, beramal sholih, berdakwah kepada Allah, dan bersabar atas semua itu. Beliau tidak bermaksud bahwa manusia cukup merenungkan surat ini tanpa mengamalkan seluruh syari’at. Karena seorang yang berakal apabila mendengar atau membaca surat ini, maka ia pasti akan berusaha untuk membebaskan dirinya dari kerugian dengan cara menghiasi diri dengan empat kriteria yang tersebut dalam surat ini, yaitu beriman, beramal shalih, saling menasehati agar menegakkan kebenaran (berdakwah) dan saling menasehati agar bersabar.” (Syarh Tsalatsatul Ushul)

 

Jomlah kita sama-sama memanfaatkan masa yang ada dengan sebaik mungkin dengan mengamalkan prinsip 5 perkara sebelum 5 perkara.

 

Dari Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

 

“Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Masa sihat sebelum sakit. Masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Masa mudamu sebelum datang masa tua dan Masa hidup sebelum tiba masa mati.” (Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi).

 

Semoga kita tergolong di dalam golongan yang selalu menghargai masa. Insyaallah.

Saya akan teruskan dengan perkongsian resepi Biskut Florentine.

Biskut ni sangat crunchy dan sedap ada rasa manis dan bahan2nya pulak memang jajan kekacang semua memang best untuk kunyah2. Kalau beli sebalang memang tak cukup. Nak pulak harganya mahal di luar. So apa kata kita buat sendiri dan  makan puas2 di waktu PKP ni. Boleh juga buat untuk persediaan raya.

Cara membuatnya senang sahaja. Bagi adik2 yang baru nak belaja membiskut dan nak buat biskut yang paling mudah dan ringkas tapi sedap guling2 inilah biskutnya dik. Salin dan jangan lupe share selepas membuatnya ok. Kita share pengalaman.

 Ok ini bahan-bahan yang diperlukan :

Bahan-Bahan :

1. 250gm Tepung florentine 

2. 250gm almond flakes

3. 100gm kuaci labu

4. 100gm sunflower seed

5. 2 sudu besar black sesame

 

Cara Membuat :

1. Bakar semua bahan bil 2,3,4 selama 3minit suhu 160/3mt



2. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas dan gaul rata. 


3. Masukkan 1 sudu rata bahan yang telah digaul td dalam setiap paper cup.


4. Jangan letak banyak kalau x nanti biskut akan jadi tebal dan agak keras bila nak kunyah.

5. Bakar dalam AF (Airfyer) suhu 160/7mt.

6. Sejukkan dulu sebelum keluarkan dari paper cup dgn cara tolak perlahan2 dari bawah paper cup tadi.

 

         FB : Renie Kasriana Kaman


Bagi pembaca atau adik2 yang tak ada airfryer di rumah janganlah risau. Boleh guna oven dengan cara masukkan semua bahan ke dalam loyang (nipis2) dan bakar di dalam oven pada suhu 160c.

Kalau takada oven pulak, pembaca dan adik2 semua boleh guna magic pan. Masukkan semua bahan ke dalam loyang. Ratakan nipis supaya senang makan dan cepat masak. Masukkan loyang ke dalam magic pan dan tunggu masak. Magic pan lagi senang sebenarnya sebab just guna dapur gas. Mana2 yang sesuai dan convenient untuk semua.

Saya kongsikan di sini cara masak menggunakan magic pan yang dikongsikan oleh Pn Azlita Aziz di blog beliau : norazlitaaziz.blogspot.com.

https://norazlitaaziz.blogspot.com/2013/05/florentine-cookies-krunchy-karamel.html


Selamat mencuba semua. Jangan lupa kongsikan hasil masakan di ruangan komen di bawah ya.

Dan Selamat berpuasa…












 


Jumaat, 1 Mei 2020

RESEPI AYAM GOLEK HAJAH FATIMAH



Salam 8 Ramadan 1441H/Jumaat/1 Mei 2020/ PKP Hari ke-43

Selamat Hari Buruh untuk semua pekerja.

Selagi anda diberikan upah/gaji, anda berada di bawah kateria seorang pekerja dan selama anda bekerja dan menyumbangnya titik peluh anda maka anda telahpun memenuhi tuntutan atas diri sendiri.
Islam mewajibkan bahawa setiap orang yang berakal, baligh dan berkemampuan agar menafkahi diri sendiri untuk hidup. Ini berdalilkan sabda Rasulullah , daripada Jabir bin Abdillah RA:
ابْدَأْ بِنَفْسِكَ فَتَصَدَّقْ عَلَيْهَا
Maksudnya: “Engkau mulakan nafkah itu dengan dirimu kemudian isterimu.”
           Riwayat Muslim (997)

Ok macam biasa saya aaya nak share resepi. Resepi hari ni adalah ayam golek Hajah Fatimah. Resepi ini dikongsikan oleh Kak Sarimah, officemate merangkap PA bos kami. Kak Sarimah ni jarang masak untuk ofis tapi sekali dia keluarkan skil masak beliau semua seakan-akan terpaku dan tak berhenti memuji. Paling kurang kena try air sirap bandung marvelles beliau atau air the Tarikh berliau yang umpph.. serius sedap sangat sampai nak tambah tanpa rasa segan silu dan tanpa ingat orang belakang.hahah

So resepi ni beliau kongsikan di FB dan saya salinkan semula di sini untuk rujukan saya sendiri dan untuk dikongsikan kepada pembaca semua agar pahala beliau berkembang dan menyeliputi alam, insyallah.

Ayam Golek Hjh Fatimah 

Bahan-bahan:
1 ekor ayam bulat
Cili kering kisar 5 sudu besar
4 biji bawang besar kisar
6 ulas bawang putih kisar
Halia 2 inci kisar
1 tin (sederhana) tomato puree
Santan 2 kotak kecil
Serai 4 btg diketuk
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar gula melaka (hancurkan)
1 sudu besar gula putih
2 sudu kecik garam (boleh tambah ikut rasa)
Bahan penumis - cengkih, kayu manis, biji pelaga, bunga lawang
Bawang goreng utk tabur atas ayam
Minyak utk tumis
Serbuk perasa (optional)

Cara Memasak :
1.Panaskan minyak dlm 1 senduk. Guna periuk besar yg bertutup yg muat untuk seekor ayam.
2.Tumis bahan penumis, masukkan bahan2 kisar, serai ketuk, goreng hingga wangi dan naik minyak.
3.Masukkan santan dan tambah air.
4.Masukkan garam, gula tomato puree, jintan2.
5.Dah mendidih, masukkan ayam.
6.Pastikan kuah melepasi separuh badan ayam (jgn sampai tenggelam pulak)sebab nanti kena balik2kan.
7.Tutup periuk dan biarkan masak dgn api sederhana.
8.Bila ayam dah masak dan kuah dah memekat, boleh tutup api.
9.Sediakan pinggan bersalad, letakkan ayam dan curahkan sikit kuah atasnya dan jangan lupa taburkan bawang goreng di atasnya.
10. Dah siap!

Selamat mencuba.

Kredit Resepi  : Kak Sarimah  (FB : Sarimah Yusof)

Pembaca yang dah cuba sudi2kanlah komen di bawah ye dan sekiranya pembaca ada tips dan juga resepi lain yang sewaktu dengannya, jom kongsikan di kotak komen di bawah. Semoga niat pembaca untuk berkongsi resepi mendapat kurniaan pahala, apatah lagi dibulan ramadan yang mulia ini, insyallah.

Sebenarnya banyak resepi yang ingin saya kongsikan. Resepi yang saya kumpul  untuk rujukan sendiri dan banyak dikongsikan di FB dan Instagram. Saya akan share dalam posting yang lain. Stay tune. Selamat berpuasa.

#resepi #resepimudah #resepisedap #masak #malaysia #kongsiresepi #malaysianfood #makan #sedap #covid #jommakan #resepibonda #food #viral #foodporn #sayajual #sukamakan #masakanmelayu #sedapsangat #kakimakan #makanan #instafood #stayathome #recipe #resepimemikatsuami #tipskurus #makanfree #diet #masaksendiri #bhfyp #malaysiafood #ramadhan #jomkurus #sayamasak #jjcm #mahn #cookwithlove #bazarpaknil #makananmelayu #homemade #raya #resep #sukamasak #menu #kurus #stayhome #kuihtradisional #delicious #ketukketukramadhan #dudukrumah #resepidiet #dietsihat #kuihraya #kekbatik #ctdk #foodstagram #biskutraya #kuruscepat #kitajagakita #dapurkaknis #jommakan  #resepibonda #food #viral #foodporn #sayajual #sukamakan #masakanmelayu #sedapsangat #kakimakan #makanan #instafood #stayathome #recipe #resepimemikatsuami #tipskurus #makanfree #diet #masaksendiri #foodie


Ahad, 19 April 2020

8 RESEPI KUDAPAN RAYA





PKP day 32. 5 hari sebelum puasa, insyallah. Ramai yang dah kemaskini buku resepi dan bercadang nak masak kek apa untuk raya ini. Walaupun kemungkinan raya tahun ini tidak seperti tahun-tahun sebelum ini namun kemeriahan dan hari yang ditunggu-tunggu setiap tahun ini sudah pasti akan diraikan semeriah-meriahnya. Saya pula sibuk mengumpul resepi. Biasanya setiap tahun saya akan order semua kudapan. Kek sahaja saya akan buat sendiri. Tak tahulah tahun ni. Kalau PKP dilanjutkan sehingga selepas raya, boleh saya try buat sendiri kudapan. Kalau tak menjadi, boleh ambil gambar dan share di group masak apa tak jadi hari ni..hehhe

Jom simpan resepi kudapan ni. Kalau ikutkan bahan-bahannya mudah dicari dan nak buat pun tak susah. Tengoklah nanti dah buat saya share pengalaman membuat. Buat masa ni saya share resepinya dulu. Kalau korang dah try, janganlah segan. Silalah share resepi (kalau lain daripada resepi yang saya ada ni) dan tips untuk elak tidak menjadi. 

RESEPI REMPEYEK RANGGUP


Bahan-bahan:


2 cawan tepung beras
100 gm kacang tanah
Sesudu teh jintan putih
Sesudu teh jintan manis
Sesudu teh ketumbar
2 cawan santan
Sesudu teh kapur makan
2 sudu teh gula
Sesudu teh garam
60 gm ikan bilis
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:

1.Bersihkan dan toskan kacang tanah.
Bancuh tepung beras dan masukkan semua bahan.
2.Panaskan minyak atas api yang sederhana besar.
Dengan menggunakan acuan tuangkan adunan tadi ke atasnya
dan taburkan beberapa biji kacang tanah dan ikan bilis.
3.Apabila agak keperangan, angkat dan toskan.



RESEPI KEREPEK BAWANG


Bahan-bahan
Untuk doh bawang::
1 biji bawang besar ( diblend tanpa air )
1 sudu besar serbuk udang kering
Tepung gandum secukupnya

Untuk doh margerine:1 1/2 cawan tepung gandum
70gm margerine/mentega
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara:
Untuk doh bawang: Tepung diuli bersama bawang blended + serbuk udang kering . Tambahkan tepung hingga adunan sehingga menjadi doh yang bulat. Bahagikan pada 3 bahagian.

Untuk doh margerine : Uli semua bahan hingga menjadi doh yang bulat juga sama seperti tadi. Bahagikan pada 3 bahagian.

Kemudian canaikan doh bawang dan doh margerine secara berasingan.
Letakkan doh bawang di atas doh margerine dan gulung.
Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk ( 2-3 jam)
Keluarkan dan hiris nipis2.
Kemudian bolehlah digoreng dalam minyak yang penuh.


RESEPI POPIA INTI SERUNDING IKAN BILIS


Bahan2:
1 mangkuk ikan bilis
(guna yang dah siap kopek)
12 tangkai cili kering(rebus dulu)
1 biji bawang besar(potong kecil)
5 ulas bawang putih(potong kecil)
5 batang serai(potong kecil)
Sedikit halia(agak2 jela)potong kecil
1/2 cwn air
1/2 cwn santan pekat(sy guna santan kotak)
2 sudu mkn gula
2 sudu mkn minyak masak
1 sudu teh garam(sy guna sudu kfc tu je)

Cara-Cara

1) cuci ikan bilis..& rebus hingga mendidih..toskan & kisar guna blender kering..
2) masukkan bhn2 lain dlm blender..bwg besar,bwg putih,serai,halia,cili kering,santan &air..kisar hingga sebati
3) panaskan minyak dlm kuali..masukkan bhn2 yg telah dikisar td..kacau selama 5 minit..masukkan gula & garam
4) masukkan ikan bilis yg telah diblender td..kacau sehingga kering..agak lama jgk nak tggu kering..lebih kurang 40-45minit

# sukatan kat atas tu utk kuantiti yg sikit je..cukup utk sepaket kulit popia
5) step seterusnya,sediakan kulit popia..gunting kecil2..sy potong 8 bahagian utk sekeping kulit popia tu
6) letakkan serunding sikit atas kulit popia td..simpul kemas2..buat hingga habis..
7) goreng hingga masak..




RESEPI KUIH TIRAM


Bahan bahan:500g tepung gandum
160ml air
1 biji telur
6 sudu besar tepung jagung
6 sudu besar minyak

Cara-cara:1.Campurkan tepung jagung dan munyak, gaul sebati.(ketepikan)
2.Campurkan semua bahan lain hingga menjadi doh yang licin dan mudah diuli. (kalau lembik tambah sikit tepung @ kalau keras tambah sikit air)
3.Uli doh nipis2 dan sapu dengan adunan tepung jagung tadi.
4.kemudian gulung kemas2 potong kecil2 sebesar ibu jari.
5.Ambik seketul kecil tadi dan canai leper.
6.Bila dah siap goreng hingga kekuningan.
7.Bila dah masak toskan dan golekkan dengan gula halus.

Simpan dalam bekas kedap udara.



RESEPI KUIH KARAS
Bahan-bahan:1 bungkus tepung beras
2 cawan gula/ikut manis sendiri
3 cawan air
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaannya:
Ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air, Kacau hingga sebati. Then panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas(seperti acu roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai. Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat. Toskan.
-
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin


RESEPI MARUKU MELETOP


Bahan-bahan300g tepung pulut
200g tepung kacang kuda

1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar garam halus
1 sudu besar marjerin
1 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu besar udang kering - kisar halus
2 sudu besar ketumbar - kisar halus
santan cair @ air secukupnya

Cara Membuat1.Satukan semua bahan kering,gaul sebati.
2.Larutkan garam dan gula bersama air@santan.
3.Masukkan telur.marjerin dan santan@air uli menjadi doh yang lembut.
4.Panaskan minyak untuk menggoreng.
5.Ambil acuan maruku,masukkan doh tadi dan tekan kedalam kuali yang berisi minyak panas tadi.
6.Goreng hingga kekuningan dan angkat.
7.Toskan minyaknya dan simpan dalam bekas kedap udara.



KUIH SIPUT PEDAS


Bahan-Bahan :1 kg tepung gandum
2 sudu teh jintan manis
2 biji telur gred A - dipecahkan
200 gm udang kering-dikisar
15 biji cili kering-dikisar @ ikut kepedasan masing2
3 sudu besar mentega - dicairkan
3 tangkai daun kari
Garam secukup rasa

Cara-cara Menyediakan:1. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam mangkuk besar kecuali mentega dan daun kari.Gaulkan hingga semuanya sebati.
2. Kemudian masukkan mentega yang telah dicairkan tadi,uli sehingga ianya menjadi doh yang lembut.
3. Tambahkan air sedikit demi sedikit jika doh terlalu keras.
4. Ambil sedikit doh dan gentelkan bulat2 lebih kurang 1 cm dan golekkan atas acuan kuih siput.Ulang langkah ini sehingga doh habis.
5. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
6. Masukkan kuih siput yang telah siap digentel dan goreng bersama daun kari sehingga keperangan.
7. Simpan dalam bekas kedap udara.
8. Selamat mencuba!

RESEPI CORNFLAKES MANIS PEDAS

Bahan-bahan
500 gm cornflakes
350 gm butter
Garam sikit
Gula perang ikut mnis
Kacang tanah sangai rangup
Ikan bilis putih halus goreng
3 sdb cuka mkn
Cili kisar ikut pdas
Sos cili ikut pedas
Daun Kari jika suka
Bijan sangai jika suka
Kiub ikn bilis
10 ulas bwg putih tumbuk halus
Cara Membuat
1. Cairkan butter. Tumis bwg putih smpai harum.
2. Masukkan cili kisar, sos cili n bhn2 lain. Masak hingga berbuih dan padamkan api.
3. Masukkn cornflakes dan kacau sebati.
4. Kemudian masukkan ikan bilis dan daun kari.
5. Masukkan minyak bijan dan sebatikan semua bahan-bahan dengan rasa manis, masin dan pedas.
6. Masukkan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 5 minit sehingga warna keemasan.
7. Biarkan sejuk dan kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.



Sumber :
1. FB Siti Hajar Hashim
2. FB Rahila Laila‎

#keklapis#keklapis #keklapissarawak #keklapissedap #keklapispremium #kuihraya #kekraya #keklapismurah #keklapissarawakoriginal #keklapiscadbury #keklapismasammanis #keklapiskl #doorgift #doorgiftkeklapis #premiumkeklapis #keklapislover #raya #cheesecake #keklapissarawaksedap #doorgifttunang #keklapishomemade #doorgiftkahwin #keklapissarawakmurah #keklapisbasah #homemade #kek #keklapischeese #cheeseleleh #sarawakfood #sarawak #bhfyp #keklapisnilai #ansuranraya #malaysia #kuching #keklapisraya #keklapisviral #rempeyek #kekbatik #keklapisbywai #keklapisseremban #bazaarpaknil #jalanjalancarimakan #kueh #kuchingfood #keklapisevergreen #kuehlapis #foodstagram #postagekeklapissarawak #keksarawak #kuih #kuchingfoodie #resepikeklapis #kuihlapis #keklapisasli #kekrayasarawak #kurangmanis #imsweetenough #originalsarawak #bazarpaknil #bmf #keklapiskl #doorgift #doorgiftkeklapis #premiumkeklapis #keklapislover #raya #cheesecake #keklapissarawaksedap #doorgifttunang #keklapishomemade #doorgiftkahwin #keklapissarawakmurah #keklapisbasah #homemade  #kek #keklapischeese #cheeseleleh #sarawakfood #sarawak #kekviral #kek #kek #cake #memes #meme #k #keksedap #pasta #dankmemes #cringe #dank #brownies #tatl #sunum #s #kekharijadi #lmao #lol #funny #birthdaycake #sayajualkek #kekcoklat #edgy #m #kurabiye #a #l #cakes #kekmurah #dessert #bhfyp #anime #dankmeme #biskutraya #yemek #r #kuihraya #ayylmao #chan #sayajual #kekbirthday #fnaf #i #homemade #b #food #edgymemes #filthyfrank #lmfao #cheesecake #instacake #mutfak #n #kekcoklatmoist #ke #nefisyemektarifleri #doorgift #papafranku #birthday #malaysia #lezzet #brownies #tatl #sunum #kekharijadi #lmao #lol #funny #birthdaycake #sayajualkek #kekcoklat #edgy #kurabiye #cakes #kekmurah #dessert #kekviral