Memaparkan catatan dengan label recipe. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label recipe. Papar semua catatan

RESEPI GARLIC BREAD & CREAMY MUSHROOM

 GARLIC BREAD & CREAMY MUSHROOM


Assalamualaikum..


Dah lama tak share resepi dekat blog ni. Bukan takde resepi cuma rasa bersalah nak share resepi yang diri sendiri pun tak penah try buat lagi. Tapi takpe insyallah ada masa dan peluang akan cuba dalam masa terdekat ni. Bukan ape, resepi ni nampak mudah dan of kos sedap. 

Roti garlic dan sup cendawan ni memang kesukaan kami anak beranak. Biasanya kalau teringin nak makan kami akan ke Pizza Hut atau pun order je online dekat Grab. Tapi harga dekat Grab tidaklah semurah kalau beli sendiri di Pizza Hut.  Sebenarnya lagi murah dan puas hati beli sendiri.

Oh ye, kami pernah cuba buat sendiri sup cendawan dengan menggunakan sup cendawan dalam tin yang terjual tapi rasanya tidaklah sesedap yang diinginkan, gitu.

Tanpa membuang masa jom saya kongsikan resepi garlic bread dan creamy mushroom.

Bahan sup :

300ml air

500ml susu segar

1-2 kiub ayam

1/2 st daun parsley

1/2 st serbuk lada hitam

1/2 st garam

1/2 cawan tepung gandum

1/2 sb mentega

1 tin cendawan butang(potong hiris/cincang)

sedikit serbuk perasa


1. Masuk air & susu dalam periuk.Masak hingga mendidih baru masuk kiub ayam.

2. Kacau 2-3 minit masuk lada hitam,cendawan.Kacau lagi dalam 15 minit.

3. Masuk daun parsley, mentega, garam & kacau lagi dalam 10 minit.

4. Tepung dibancuh dengan air & kacau supaya tidak berketul. Kemudian boleh tapis dalam periuk.

5. Kacau sebati. Sup akan menjadi pekat. Reneh agak lama supaya semua masak elok.

Garlic Bread


Bahan roti :

Roti Perancis-hiris (Saya guna roti gardenia je)

2 sudu besar mentega

Secubit daun parsley

1 ulas bawang putih bakar sekejap & tumbuk halus


1. Campur semua bahan & sapukan atas roti. Letak atas kuali leper masak hingga garing & keperangan.


Kredit resepi foto : FB : Yatie Yusof


Selamat mencuba. Yang dah cuba bleh komen dekat bawah yeh.

Catatan Yang Ditampilkan

Resepi laksa Sarawak Original

Salam semua.. Hari ni saya nak kongsikan cara membuat Laksa Sarawak. Resepi mungkin sama cuma cara menyediakan berbeza mengikut...