Memaparkan catatan dengan label movie. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label movie. Papar semua catatan

Selasa, 4 Ogos 2020

Esra Bilgic aka Halima Sultan Pelakon Dirilis Ertugrul: Biodata




Esra Bilgic adalah pelakon kelahiran Turki yang menyentuh hati ramai peminatnya dan peminta drama bersiri Ertugrul. Lakonan yang mantap, penuh emosi suka dan duka, pelakon yang cantik dan berbakat ini berjaya membawakan watak sebagai isteri Urtugrul, Halima Sultan.

Biodata Esra Bilgic 
Umur
Esra Bilgic dilahirkan pada 14 October 1992 di Ankara, Turki. 
Pendidikan
Esra Bilgica adalah graduan daripada Bilkent International University in Ankara.
Family
Esra Bilgic mempunyai seorang adik lelaki dan merupakan pelakon kelahiran dan berasal daripada Turki.
www.showbizhut.com


Pada tahun 2017 Esra Bilgic telah berkahwin dengan pemain bola sepak Turki, Gokhan Tore. Walaubagaimanapun mereka telah bercerai pada tahun 2019.

Watak Halima Sultan
Esra Bilgic memainkan watak sebagai isteri kepada Estugrul (anak Sulaiman Syah). Di dalam drama ini Halima mempunyai seorang adik lelaki bernama Yigit dan ayahnya adalah Sultan Melik Izedin, pemerintah Kerajaan  Seljuk. Menurut sejarah, Halima adalah ibu kepada Omar 1 dan telah dikuburkan di Taman Ertugrul Ghazi di Sogut.


Esra Bilgic Dramas
1. Dirilis Ertugrul (Season 1-4)
2. Bir Umut Yeter
3. Ramo
Instagram: esbilgic


#ertu #ertugrul #rul #dirili #osman #kurulu #turkey #pakistan #dirilisertugrul #ertugrulgazi #t #turgut #dirilis #esrabilgi #osmanl #osmangazi #enginaltand #zyatan #turgutalp #bams #halimesultan #bamsi #z #rulgazi #ertugrulbey #g #love #k #urdu #bhfyp #burakozcivit #dizisi #dirilisdizisi #islam #rulbey #pakistani #ertugrulhalime #kurulusosman #ailesi #s #ottomanempire #memes #dirilisosman #cengizcoskun #osmanbey #ertugrulurdu #n #follow #balahatun #imrankhan #trt #muslim #karachi #like #kayi #ertugrulghazi #bey #lahore #islamabad #oye #turgut #dirilis #esrabilgi #osmanl #osmangazi #enginaltand #zyatan #turgutalp #bams #halimesultan #bamsi #rulgazi #ertugrulbey #love #urdu #urdupoetry

Burcu Kiratli aka Gokce dari Drama Ertugrul : Biodata #burcukiratli


Burcu Kiratli adalah salah seorang artis Turki yang paling kaya dan terkenal. Beliau bukan sahaja cantik malah lengkap dengan bakat lakonan yang mantap membuatkan ramai yang menyukai beliau. Pada tahun 2014 nama Burcu Kiratli mulai naik selepas berlakon dalam drama  romantik berdasarkan kisah benar, Peri Misali yang bermaksud fairy tale.
Pada tahun yang sama nama Burcu makin menjulang dan dikenali seluruh dunia setelah tampil dalam dram bersiri Derilis : Ertugrul dengan membawa watak Gokce, gadis yang cantik, lemah lembut dan naive, anak saudara kepada Sulaiman Syah dan adik kepada Salcan Hatun.
Umur
Burcu Kiratli lahir pada 23 Julai 1989 di Istanbul Turkey. Pada tahun 2020 Burcu berumur 31 tahun.
Pendidikan
Burcu Kiratli adalah graduan dari Visual Communication Design Department of Yeditepe University.Selepas tamat pendidikan tersebut beliau menceburi bidang modeling dan lakonan.
Burcu Kiratli dan Keluarga
Burcu Kiratli telah berkahwin dengan penyanyi dan komposer terkenal Turki pada 24 Disember. Kedua-duanya terkenal sebagai pasangan artis dan celebriti Turki. Walaubagaimanapun, keduanya telah mengambil keputusan untuk bercerai selepas 6-9 bulan berkahwin secara damai.
source : www.showbizhut.com

Burcu Kiratli
Tarikh Lahir : 23 Julai 1989 (31 tahun)
Tempat Lahir : Istanbul, Turki
Pendidikan : Anatolian High School, Yeditepe University
Pekerjaan  : Model, Pelakon
Suami (x) : Sinan Akcil (2019-2019)
Instagram: burcukiratli23  


Filem 
2. Peri Masali
3. Bizim Hikaya

Drama


1. Elde Var Hayat
2. Dirilis Ertugrul
3. Mustafa Kemal’im

Sumber :
1. showbizhut.com
2. Wikipedia


#ertu #ertugrul #rul #dirili #osman #kurulu #turkey #pakistan #dirilisertugrul #ertugrulgazi #t #turgut #dirilis #esrabilgi #osmanl #osmangazi #enginaltand #zyatan #turgutalp #bams #halimesultan #bamsi #z #rulgazi #ertugrulbey #g #love #k #urdu #bhfyp #burakozcivit #dizisi #dirilisdizisi #islam #rulbey #pakistani #ertugrulhalime #kurulusosman #ailesi #s #ottomanempire #memes #dirilisosman #cengizcoskun #osmanbey #ertugrulurdu #n #follow #balahatun #imrankhan #trt #muslim #karachi #like #kayi #ertugrulghazi #bey #lahore #islamabad #oye #turgut #dirilis #esrabilgi #osmanl #osmangazi #enginaltand #zyatan #turgutalp #bams #halimesultan #bamsi #rulgazi #ertugrulbey #love #urdu #urdupoetry

Ahad, 2 Ogos 2020

Cengiz Coşkun aka Turgut Pelakon Drama Resurrection : Ertugrul


Umur
Coşkun dilahirkan pada 29 April 1982 di Istanbul. Ibunya adalah seorang suri rumah manakala ayahnya ada juruteknik mesin. Kedua-dua orang tuanya adalah etnik Turki dari Bulgaria yang pindah ke Turki.

Pendidikan
Pada tahun 2008, Cengiz Coşkung  menamatkan pendidikannya dalam bidang sukan dari Marmara University.

Karier Dalam Bidang Sukan
Menurut Wiki, Cengiz Coşkun mulam menceburkan diri dalam bidang bolasepak semasa di Sekolah Menengah dan memenangi ujibakat Ülkerspor's.  Beliau telah bermain selama 7 tahun dan kemudiannya berpindah ke kelab Erdemir Ereğli Spor untuk 2 tahun dan  untuk alıkesir DSİ Spor selama setahun.

Karier Modelling
Beliau telah menceburi bidang modelling semasa masih aktif dengan sukan. Bakat Coşkun dalam bidang modeling memuncak setelah menang dalam pertandingan modeling pada tahun 2002 yang telah diadakan di London

Karier Lakonan
Pada tahun 2005 beliau memulakan karier dalam bidang lakonan melalui drama bersiri Rüzgarlı Bahçe. Mulai dari masa tersebut beliau mulai mengikuti latihan lakonan daripada Şahika Tekand. Beliau kemudiannay muncul dalam drama bersiri  Candan Öte (2006), Doktorlar (2007) and Hicran Yarası (2009).

Coşkun mula berlakon filem dalam filem pertamanya,  Fetih 1453 (2012) dengan watak sebagai Giovanni Giustiniani. Beliau tidak ditawarkan ewatak utama sebagai Sultan kerana warna mata beliau yang biru.
beliau juga pernah memasuki rancangan realiti Survivor: Ünlüler vs. Gönüllüler 3 (2013) dan tersingkir pada hari ke 94.

Beliau mula dikenali di luar Turki setelah berlakon sebagai Turgut dalam drama bersiri Diriliş: Ertuğrul (2014).[3] 

Pada tahun 2020, Coşkun muncul dalam filem Malazgirt 1071 dan memegang watak utama sebagai Sultan Seljuk,  Alp Arslan.

Dramas
TV Series
YearTitleRole
2005Rüzgarlı BahçeMercan
2005NehirUmut
2006Candan ÖteKaan Atalay
2006DoktorlarMert Eriç
2009Hicran YarasıTarık Budak
2013Survivor: Ünlüler vs. Gönüllüler 3Celebrities - Himself
2014Diriliş: Ertuğrul

Source : Wiki


Filem
Films
YearTitleRole
2012Fetih 1453Giovanni Giustiniani
2012Dağ1Lt Tuğrul Tümen
2016ÇekmecelerAli
2020Malazgirt 1071Sultan Alp Arslan
Source : Wiki

#ertu #ertugrul #rul #dirili #osman #kurulu #turkey #pakistan #dirilisertugrul #ertugrulgazi #t #turgut #dirilis #esrabilgi #osmanl #osmangazi #enginaltand #zyatan #turgutalp #bams #halimesultan #bamsi #z #rulgazi #ertugrulbey #g #love #k #urdu #bhfyp #burakozcivit #dizisi #dirilisdizisi #islam #rulbey #pakistani #ertugrulhalime #kurulusosman #ailesi #s #ottomanempire #memes #dirilisosman #cengizcoskun #osmanbey #ertugrulurdu #n #follow #balahatun #imrankhan #trt #muslim #karachi #like #kayi #ertugrulghazi #bey #lahore #islamabad #oye #turgut #dirilis #esrabilgi #osmanl #osmangazi #enginaltand #zyatan #turgutalp #bams #halimesultan #bamsi #rulgazi #ertugrulbey #love #urdu #urdupoetry


Rabu, 15 Julai 2020

SINOPSIS DRAMA "365 DAYS" DI NETFLIX




Drama yang tengah trending di Netflix disebabkan hero /leading actornya yang dark, tall and hensem, Italian man. Sekarang drama ni berada di tangga ke-5 trending di Malaysia. Hebat penangan drama ni. Tapi kena hati2 ya sesiapa yang dah tengok mesti tahu kandungan drama ni berat. Tak sesuai di tonton oleh kanak-kanak dan remaja. Tak sesuai jugak untuk adik2 yang belum berkahwin. Sebab apa, drama ni mengandungi unsur keganasan dan seks yang hanya sesuai di tonton oleh golongan berkahwin dan dewasa sahaja. Kalau ikutkan cerita romantic tapi faham2 jelah di Netflix takde tapisan.

Drama ni diadaptasi daripada Novel 365 DNI yang ditulis oleh Lipinska Blanka bertemakan percintaan. Drama berasal dari Poland ini dikatakan mengadaptasi film 50 Shades of Grey.

barisan pelakon 365 days

Di dalam drama ini Laura Biel (dilakonkan oleh Anna-Maria Sieklucka) adalah salah satu direktor penjualan sebuah hotel ternama di Warsawa, Polandia. Laura adalah seorang wanita yang mempunyai karier yang hebat dan berjaya namun sayangnya gagal dalam hal percintaan. Kekasihnya, Martin (dilakonkan oleh Mateusz Lasowski) tidak pernah memprioritaskan Laura dan lebih mementingkan kerja dan kawan-kawannya. Laura yang menahan kesabaran merancang untuk memperbaiki hubungan mereka dengan bercuti bersama ke Sisilia sekaligus meraikan ulang tahunnya.

Sementara Massimo Torricelli (dilakonkan oleh Michele Morrone) adalah anak seorang bos mafia yang berubah secara drastic setelah kematian ayahnya yang telah dibunuh dihadapannya sendiri. Massimo telah mengambil alih tempat ayahnya dan menguruskan seluruh bisnis mafia keluarganya di Sisilia, Italia.



Di Sisilia, Massimo telah terserempak dengan Laura di Lapangan terbang dan telah mengambil kesempatan menculik Laura semasa Laura bersendirian.Laura telah di bawa ke rumah Massimo. Setelah sedar bahawa dirinya telah diculik, Laura cuba untuk melarikan diri tetapi gagal. Dalam kesempatan itu Massimo menunjukkan kecurangan Martin. Massimo telah berjanji untuk tidak akan menyentuh Laura dengan paksaan dan memberikan masa untuk Laura jatuh cinta kepadanya dalam masa 365 hari. Sekiranya Laura tidak mencintai Massimo, Massimo akan melepaskan Laura pergi.

Hari2 berlalu dan hubungan di antara Massimo dan Laura semakin genting. Laura seolah-olah memboikot dan dengan sengara provoke Massimo. Massimo pula dengan egonya cuba untuk menawan Laura tapi dengan lembut dan bukan dengan paksaan. Sehinggalah suatu hari semasa mereka sedang berlayar di dalam bot, Laura telah cuba membunuh diri dengan terjun ke dalam laut. Nasib Laura baik sebab masa Laura terjun tu Massimo ada berdekatan dan Massimo terus terjun dan menyelamatkan laura. Sangat klise di situ kan. Di sinilah bermulanya perasaan cinta antara Massimo dan Laura. Selepas tu berlakulah hubungan seksual di antara mereka secara suka sama suka. Kanak-kanak, remaja dan sesiapa yang di bawah umur sangat2 tidak digalakkan untuk tengok cerita ni sebab scene selepas Laura diselamatkan tu memang sangat2 heavy. Jalan cerita dah elok dah. Tapi ditengah2 drama ada pulak scene macam tu.

antara scene berat dalam drama ni

Selepas kejadian tu Massimo dan Laura jadi couple. Tapi oleh sebab ada konflik antara Massimo dan rakan bisnes lain yang berpunca daripada Laura, maka Massimo mengarahkan Laura untuk balik semula ke rumah asalnya. Massimo berjanji akan datang menjenguk Laura setelah konflik selesai. Dengan berat hati Laura ikut arahan dan balik semula ke tempat asalnya.

Beberapa bulan selepas itu Massimo datang ke rumah Laura tanpa diduga dan melamar Laura. Seperti dijangka  Laura bersetuju dan akhirnya mereka membuat persiapan untuk perkahwinan mereka. Tapi nasib tidak menyebelahu mereka sebab semasa Laura dan rakannya berada di dalam kereta dan dalam perjalanan untuk ke tempat Massimo, kereta mereka telah diletupkan oleh musuh Massimo yang masih menyimpan dendam. Itulah pengakhiran cerita ini. Saya cerita ni dengan ringkas aje taw. Kalau nak tengok details bolehlah tengok di Netflix. Tapi nasihat saya macaam apa yang cakap kat atas, drama ni tidak sesuai untuk tontonan family, kanak-kanak, remaja dan dewasa yang belum berkahwin sebab ada scene keganasan melampau dan seksual tanpa tapisan yang tidak sesuai untuk ditonton. Dalam sesetengah komen reporter menyatakan drama ni adalah salah satu drama di Netflix yang mengandungi softporn. Kalau kita di Malaysia ini bukan soft dah ini hardporn.

Apa-apa pun moga sinopsis ini dapat membantu anda yang sedang tertanya tanya jalan cerita 365 days ini. 

Selamat menonton.

Youtube :
Sinopsis (BM)
Behind the scene 
Biography Michele Morrone



#365 #365days #365dni #massimo #hotscene #netflixtrending #michelemorrone #sinopsis365days #synopsis365days #synopsis365dni #netflix #massimo #365dni #365days #michelemorrone #days #project #photochallenge #challenge #daychallenge #photooftheday #dni #photography #day #revista #love #motivation #michelemorrone #nature #annamariasieklucka #art #hgf #picoftheday #bnw #ska #photo #blackandwhite #instagood #newyear #stayhome #projekt #fun #bw #entertainment #bhfyp #daily #travel #photoaday #hollywood #photoproject #dayschallenge #photos #kimkardashian #news #homesweethome #dag #magazine #royals #life #hemagoesfamous #stars #fame #gossip #books #new #dias #kyliejenner #kalendar #dagenproject #dniblankalipi #of #k #asia #hours #london #365 #365days #365dni #viral #trendingnetflix

Selasa, 23 Oktober 2018

Movie Review : The Billionaire (Thailand)



Ittipat, seorang anak muda dr keluarga berada yang suka bisnes dan malas belajar to sangat bijak mencari wang runtuh. Ittipat dapat income beribu hasil jual weapon thru online video games. Kiranya menjual weapons dlm games. Bayangkan hasil dari jualan tu beliau dapat beli kereta baru ...beli cash tue... At one point akaun  game online kene sekat sebb byk sgt transaksi online haram. So satu hari masa die tgh lapar nampak iklan pameran barangan n makanan industri. Beliau pun pergilah ke pameran tersebut dengan harapan dapatla makanan free. Memang sah beliau dapat makanan free kat situ. Kat situ jugalah beliau dapat tahu pelbagai jenis mesin kilang dan industri sehinggalah beliau terpandang kat mesin buat chestnut terus beliau terdetik nak buat bisnes tu. Beliau pun tanpa lengah-lengah terus beliau belilah mesin tersebut. Mesin sampai rumah terkejut beruk mak ayah die.Bayangkanlah mesin chestnut sampai kat rumah. Sapa nak guna.

So beliau bukak bisnes chestnut kat mall (booth).1st tapak beliau dekat depan foodcourt tp bisnes tak maju. Dalam sehari adalah seorang datang membeli. Beliau rasa down sgt masa nie. Tapi beliau tidak berputus asa. Beliau mencari di mana kesilapan bisnes dan dapati besar kemungkinan lokasi tapak tak sesuai dan menarik. Jadi, pada suatu hari beliau pergi berjumpa dengan pihak pengurusan dan tapak yang ada di hadapan pintu masuk. Rezeki beliau baik. Beliau dapat tapak yang diidamkan. Semasa berniaga di lokasi tu bisnes dah start maju. Maju punya maju sampailah satu hari pihak management complaint sebb siling dah hitam sebab habuk memasak. Oleh kerana bisnes baru je ok die janji nak cat balik kasi cantik. Pada masa inilah mak ayah beliau ajak pindah ke China sebab bisnes ayah beliau ada masalah hutang 40m dan telah diistiharkan muflis. Beliau turut kecewa dengan keadaan tu tapi beliau bertekad untuk kekal Thailand dan berjaya dalam bisnes. So beliau stay bersama pakcik jaga kat rmh beliau a.k.a pekerja booth chestnut sementara mak dan ayahnya berpindah ke China.

Berkenaan siling yang kotor dan hitam tadi, beliau telah berusaha untuk membersihkan kotoran hitam dan mengecat semula. Namun, malang bagi beliau kerana walaupun dah cat bisnes owner lain masih complaint jadi pihak management terpaksa tolak beliau keluar. So beliau pun berhenti berniaga. Pada masa ni bukan sahaja beliau yang down dengan saya saya sekali turut rasa down dan give up.

Nak dijadikan cerita pada suatu hari beliau berjumpa dengan girlfriend beliau. Masa tenagh sembang dlm kereta girlfriend beliau telah keluarkan satu bekas di dalamnya ada seaweed dan bagi kat beliau untuk rasa. So beliau pun ambik dan rasa sangat sedap dan terus dapat idea nak buat bisnes seaweed pulak.

Sudahnya beliau jual semua mesin chesnuts beliau dan beli seaweed berkotak2 n grg sendiri kat rmh. Beliau juga membeli mesin packaging plastik utk pembungkusan. Berkotak2 beliau goreng semua hangus dan tak sedap.Membazir kan. Oleh kerana terlalu banyak pembaziran sekali lagi beliau rasa sedih dan kecewa. Duit baki pun dah makin susut nak beli seaweed utk try pun dah tak cukup.sian die😢😢 


Pasa suatu hari hujan turut dengan lebatnya. Beliau pada masa tu dalam perjalanan balik ke rumah, Apabila sampai dekat rumah beliau tengok pakcik jaga yg tinggal dengan beliau terbaring pengsan. Beliau ingatkan pakcik tu mati. Beliau rasa sangat sedih memikirkan siapa akan temankan beliau nanti.

Well masih panjang rupanya cerita ni...Beliau bawak pakcik tu pergi hospital. Rupanya pengsan aje. So pakcik admitted beliau pun balikla ke  rumah.

Setelah sampai di rumah, beliau ada nampak ada satu bungkusan seaweed mentah yang .tak di goreng lagi. Kiranya itulah bungkusan terakhir yang masih berbaki. Walaupun dah basah sikit terkena tempias hujan, beliau masih teruskan niat untuk menggoreng seaweed tersebut. Dalam hati beliau masih tu memang dah putus asa sebab dah tak boleh pikir nak buat macam mana baik untuk goreng nak bagi sedap.

Siapa sangka rupa-rupanya itulah last n the 1st plastic seawed yg bawak tuah kat beliau..Rupanya2 seawed mentah yg dibeli tak boleh terus goreg.kena basahkan dulu baru goreng. Barulah rangup..cehhh!!! So beliau dah dpt idea baru dan beliau mulakan bisnes dengan menjual bungkusan demi bungkusan. Market pada masa tu sangat slow. Mungkin juga sebab cara pembungkusan yang tidak menarik atau bukan kegemaran penduduk di sana.
Pada suatu hari dgn rasa down sbb bisnes tak berjalan dengan lancar beliau pun pergilah masuk ke dalam kerdai 7E n masa melangkah keluar tu beliau terbaca something kat paper n dpt idea nak paasrkan barang beliau di 7E.
Esoknya beliau pergi bawak sampel kat 7e.7e bagi green light jadi beliau gembira yang sangat namun kegembiraan tersebut ternyata hanya seketika.Beliau terkejut apabila 7e bagitahu nak buat inspection kilang n nilai kebersihan kilang..aiseh kilang beliau masa tu ada dekat ruang belakang rmh die n pekerja hanyalah beliau dan pakcik jaga tu.

Ini adalah stage yang paling mencabar bagi beliau. Beliau berniat untuk adakan satu kilang yang betul-betul. Jadi beliau sanggup jual rumah  dan jual keretanya  untuk siapkan kilang dan mencari pekerja..sgt touching ms tu 😢😢😢 Terus ending...7e buat inspection..die berjaya jadi supplier untuk 7E so sekrg dh jd jutawan sebab yerla...berapa banyak cawangan yang 7E ade kan...giler mewah... 

Cerita ini telah diadaptasikan berdasarkan cerita sebenar jutawan muda, Itthipat Kulapongvanich yang menjadi jutawan di usia 19 tahun. Rezeki tidak datang bergolek dan tidak juga mengenal usia. Selagi ada usaha, ada semangat yang kental dan kerajinan yang tinggi pasti akan berjaya juga akhirnya. DOnt Give Up!






Ahad, 22 April 2018

Filem Romantik Bermotivasi Tinggi Mesti Tengok : The Mountain Between Us Movie Review


Salam Malaysia Truly Asia,

Bagi peminat cerita-cerita romantiik, filem ini sudah semestinya menjadi pilihan untuk tontonan. Tambahan pelakon seperti  Kate Winslet yang membintangi filem tersohor Titanis dan latar belakang gunung salji membuatkan kita terfikir apakah sebenarnya corak cerita romantik ini.

Saya mulakan dengan  memperkenalkan pelakon utama  filem ini. Kate Winslet  (sebagai Alex Martin) di dalam cerita ini adalah seorang jurnalis (wartawan) sementara Idris Elba  (sebagai  Dr Ben Bass) adalah seorang pakar bedah.  kedua-duanya bertemu di Lapangan Terbang Boise. Pada masa tersebut, penerbangan dibatalkan disebabkan ribut salji. Alex telah mendapat idea untuk menyewa  kapal terbang kecil milik Beau Bridges (sebagai Walter) daripada Lapangan Terbang Boise ke Salt Lake City. Alex tidak dapat duduk diam kerana Alex akan berkahwin selang sehari. Sementara Dr Ben pula perlu menghadiri pembedahan di Baltimore, Maryland. Kedua-dua mereka menaiki kapal terbang milik Walter. Turut serta bersama-sama meraka adalah seorang anjing milik Walter.


Kapal terbang mereka secara amnya berjaya melalui kawasan-kawasan yang mengalami cuaca buruk. Alex dan Dr Ben menyangkakan mereka akan berjaya sampai ke destinasi. Malangnya, Walter  diserang strok menyebabkan kapal terbang mereka terhempas di atas gunung salji. Nasib Dr Ben sangat baik kerana masih hidup dan hanya mengalami cedera ringan. Sementara Alex, mengalami patah kaki , dan Walter terkorban.

Di sinilah bermula detik-detik permulaan cerita di mana kedua-duanya cuba untuk bangkit dan bersemangat untuk hidup dan mendapatkan pertolongan. Kedua-duanya, dan anjing milik Walter berjalan mengharungi gunung ganang yang sejuk dan beku tanpa hala tuju.


Semasa berada di dalam perjalanan, perbagai ujian ditempuhi oleh Alex dan Dr Ben, termasuklah kemalangan yang menyebabkan Alex terjatuh di dalam tasik yang membeku. Kerjasama, saling bantu membantu, saling faham memahami antara mereka merapatkan hubungan antara mereka. Pada saat inilah, Dr Ben dan Alex belajar untuk lebih mengenali satu sama lain. Pada kebanyakan masa, Dr Ben menjadi seorang hero yang menjaga kesihatan  dan  keselamatan Alex tanpa henti. 

Setelah menempuh perjalanan yang jauh, Alex tidak mampu lagi berjalan menyebabkan Dr Ben membuat satu alas untuk menarik Alex .  Bayangkanlah berjalan menempuh salji yang tebal dan sejuk . Sudahpasti pasti perjalanan mereka sangat sukar. Namun, nasih menyebelahi mereka.

Akhirnya mereka berjaya menemui sebuah rumah usang yang ditinggalkan. Di sana, mereka  menjadi lebih rapat dan cuba untuk mencari jalan untuk hidup. Sepanjang perjalanan, mereka tidak bertemu dengan sesiapa. Apabila mereka melihat rumah usang tersebut sekurang-kurangnya mereka berjaya untuk berlindung dari kesejukan salji. 


Pada suatu hari semasa sedang berjalan untuk mencari jalan keluar   kaki Dr Ben telah  terkena perangkap berduri. Alex yang dalam keadaan tidak bermaya terus  bergegas mencari pertolongan. Nasib baik pada masa tu anjing mereka telah membawa Alex ke kawasan pembalakan tidak jauh dari situ. 
Alex dan Dr Ben sedar  di bawa ke hospitall. Sebaik sedar daripada tidur,  Dr Ben  terus pergi ke bilik  Alex dan mendapati Alex  bersama tunangnya. Dr Ben rasa kecewa dan berlalu dengan hampanya. 

Sejak keluar daripada hospital, kedua-duanya tidak berhubung langsung. Dr Ben seolah-olah enggan mengingati semula kenangan bersama Alex. Dia cuba memberikan sepenuh perhatian kepada kerjanya. Sementara Alex pula cuba untuk menghubungi Dr Ben namun tidak pernah di sambut. Bagi Dr Ben, dia tidak mahu berasa kecewa  dan hampa. Biarlah Alex meneruskan hidupnya bersama tunangnya, sementara Dr Ben meneruskan kehidupannya bersama kerjayanya. 

Alex tidak pernah putus asa menghubungi Dr Ben walaupun Alex tahu semua panggilan telefonnya tidak pernah dilayan oleh Dr Ben.Sehinggalah pada satu hari Alex telah mengirimkan gambar-gambar yang telah di ambil semasa kejadian mereka bersama di gunung. Dr Ben yang menerima gambar-gambar tersebut telah terbuka hati untuk bertemu dengan Alex. Dan akhirnya mereka bertemu setelah sekian lama.

Pertemu mereka adalah penghujung kepada cerita romantis ini. Pada pertemu tersebut, kedua-duanya nampak janggal sedangkan kedua-duanya sangat rapat dan saling menyimpan perasaan antara satu sama lain semasa berada di pergunungan. Di pertemuan tersebut Alex telah meluahkan perasaannya dan memberitahu bahawa dia tidak dapat meneruskan perhubungan bersama tunangnya kerana telah jatuh cinta dengan Dr Ben. Pada masa ni keadaan seolah-olah tegang sikit sebab Dr Ben seolah-olah tidak ada perasaan langsung kepada ALex. Respon Dr Ben pada masa tu hanyalah  diam dan tidak memberikan respon balas yang postifi. Akhirnya kedua-duanya mengucapkan kata-kata selamat tinggal sedangkan di dalam hati mereka menyimpan rasa sayang antara satu sama lain.

Setelah berpisah daripada pertemuan tersebut, Alex dan Dr Ben berjalan secara berlawanan. Alex dan Dr Ben melangkah sambil berdialog di dalam diri mereka apakah jalan terbaik untuk mereka ambik. Dan akhirnya kedua-duanya berundur dan  berlari mendapatkan satu sama lain. 
Noktah.

Ada beberapa perkara yang boleh diambil iktibar setelah menonton cerita romnatis ini. Pertamanya, sifat azali manusia adalah mudah jatuh cinta dan sayang seseorang, terutamanya seseorang yang menjaga dan memberikan sepenuh perhatian kepada kita. Di dalam cerita ini Alex telah jatuh cinta  berdasarkan tindakan dan kebaikan yang telah dilakukan oleh Dr Ben terhadapnya. Sebagai seorang Dr, Dr Ben menjaga Alex yang dalam keadaan sakit, memerhatikan perkembangan luka dan kebajikan Alex dari pelbagai segi. Di dunia nyata, lelaki seperti Dr Ben adalah lelaki  yang diidamkan oleh semua wanita. Serius.

Keduanya, semangat untuk hidup yang tinggi antara mereka. Melihat kepada keadaan yang sejuk, gunung  ganang yang sejuk dek ais dan salji, mana mungkin manusia boleh hidup tanpa kekuatan fizikal dan mental. Di dalam cerita ini, Alex digambarkan sebagai seorang yang lemah. Mudah sakit dan cepat penat. Sementara Dr Ben digambarkan lelaki yang gagah, bersemangat tinggi dan mempunyai fizikal yang kuat.



Perbezaan antara lelaki dan perempuan di dalam cerita ini adalah menggambarkan keadaan sebenar atau lumrah kehidupan. Dalam dunia yang nyata, wanita di pandu oleh lelaki. Lelaki telah dijadikan sebagai ketua yang akan memimpin keluarga, bangsanya  dan sudah pasti wanita. Gambaran ini jika digunakan di alam nyata, jelas memberikan tanggapan bahawa dalam menempuh dugaan, wanita mempunyai akal yang pendek sementara lelaki adalah teguh dan bersemangat memimpin untuk mengecap kejayaan.

Ketiga,  semangat untuk hidup bukan sahaja semasa di pergunungan yang seolah-olah tidak berpenghujung. Di dalam dunia nyata, cabaran hidup, kesempitan hidup atau pelbagai masalah adalah sama seperti pergunungan yang wujud di dalam cerita ini. Dalam ketidakpastian penghujungnya, kita mudah lemah dan kadang-kadang tersasar daripada semangat menempuh dugaan dan cabaran. Hanya manusia yang betul-betul kuat  fizikal dan mentalnya, akan berjaya mengharungi apa sahaja rintangan. Begitulah perumpamaan cerita romantis ini.


 Filem ni saya bagi  5. Jalan ceritanya menarik, pelakon yang berkaliber dan susun ceritanya sempurna.

Selamat menonton bagi yang belum menonton. 

Iswatonie 
Putrajaya.