Memaparkan catatan dengan label monetize. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label monetize. Papar semua catatan

Khamis, 30 April 2020

Alhamdulillah Channel Youtube Dah Monetize





Salam 7 Ramadan/PKP Fasa 4 /PKP Hari ke …

Syukur alhamdulillah Allah panjangkan usia ke tahun 1441H dan dapat menunaikan ibadah puasa yang telahpun masuk hari ke 7 hari ini. Tahun 1441H/2020 nampaknya bakal meninggalkan banyak kesan di hati sanubari setiap insan dan umat manusia. Bukan sahaja kita diuji dengan wabak Covid-19 yang tidak kelihatan namun amat digeruni ini malah kita juga diuji dengan kesan daripada Covid-19 sama ada kepada diri, kepada kerjaya, kepada persekolahan anak-anak dan lain-lain kesannya. Namun di sebalik ujian Allah ini akan ada cahaya yang bakal menyinari, insyallah. Teringat saya pada satu posting di twitter pagi tadi yang berbunyi (lebih kurangla) … Jika Allah memberikan kita hadiah dalam bentuk masalah, maka ingatlah bahawa hadiah yang bakal kita peroleh adalah besar dan tinggi nilainya. Dalam maksudnya. Saya tafsirkan bahawa Allah menguji kita sama ada dalam bentuk kebaikan dan kemewahan, dan ada juga ujian dalam bentuk masalah. Namun daripada kedua-dua ujian akan ada balasan dan ganjaran. Dan bagi kita yang berjaya sabar, syukur dan “menikmati ujian dalam bentuk malasah tersebut”, janganlah risau. Ganjaran yang besar menanti di sana.

1 Ramadan 1441H di tahun 2020 ini jatuh pada Jumaat, 24 April 2020. Malamnya kami sekeluarga sempat bertarawih, minum malam dan tidur awal. Seperti tahun2 sebelumnya, kami sekeluarga akan revise semula doa berpuasa sebulan dan harian. Mungkin saya boleh kongsikan di sini sebagai rujukan akan datang.

 Niat Puasa Harian

Niat Puasa Sebulan


Bagi kami sekeluarga, tahun ini ada kelebihannya berbanding tahun-tahun yang lalu. Misalannya kami jarang berpuasan bersama-sama. Suami selalu keluar kawasan dan biasanya puasa saya dan 2 anak saya kami tempuh bertiga sahaja. Mungkin adalah hari-harinya yang kami akan bersahur bersama tapi semasa berbuka, hanya kami bertiga. Alhamdulillah Allah beri peluang kami berbuka, bersahur dan insyallah bertarawih bersama di tahun ini. Syukur alhamdulillah.

Kalau sebelum ni anak-anak berpuasa di sekolah, tahun ini mereka berpuasa di rumah. Dapatlah saya monitor mereka. Sekurang-kurangnya saya ada masa bersama mereka sepanjang masa mereka menahan lapar dan dahaga. Kalau kat sekolah curi2 minum sape tahu kan. Kat rumah kita bolehlah monitor sendiri. Tapi kalau boleh janganlah ada sifat curi2 minum ni …

Niat puasa dah hafal, tarawaih pun dah siap. Tiba waktu sahur. Alhamdulillah kami sahur dengan lauk apa ada sahaja. Lauk ayam dan sayur sikit. Buah dan kurma itu wajib.

Rezeki tidak pernah salah alamat. Sambil menikmati lauk sahur bersama suami dan anak-anak kami seperti biasa sembang-sembang kosong. Oh ya. Alhamdulillah tahun ini anak-anaknya Nampak bersemangat sungguh untuk bangun sahur. Kalau sebelum ni anak-anak liat dan susah nak makan. Kali ni semua bangun dengan pantas, makan berselera malah ada mood untuk sembang. Kita peratikan hari2 seterusnya adakah ini semangat ramadan baru atau baru ramadan.

Ok berbalik kepada masa bersembang kosong di waktu sahur, tangan saya macam gatal nak bukak emel. Pukul 5 pagi dan emel baru masuk mengejutkan saya. Tanpa sedar tiba2 saya menjerit gembira. Yess.. Channel Youtube saya akhirnya di monetisasi oleh pihak Youtube. Alhamdulillah. Nasib baik masa saya menjerit tu saya tak menyuap apa2 ke mulut. Kalau tak, memang nayalah suami yang duduk di depan saya tu. Heheh.

Semua orang, suami dan anak-anak mengucap syukur. Bukan apa, walaupun channel ini adalah channel sendiri tapi ia ibaratkan projek keluarga. Kami sama-sama berbincang tentang idea dan menunggu sehingga channel ini dimonetizekan. Kami tidak sabar untuk meraih hasild darippadanya.

Sekadar perkongsian, channel ini secara seriusnya saya update dan kemaskini pada bulan Oktober 2019. Kalai diikutkan ada beberapa video yang saya telah upload sebelum itu tapi uploas hanya untuk suka-suka.Tidak ada plan sama sekali untuk mengaut hasil daripada tontonan video tu. Tapi entah macam mana bulan Oktober 2019 di wall youtube saya kerap kali video yang mengkongsikan cara untuk buat duit dari youtube hadir dan singgah. Sekali saya biarkan aje. Masuk kali kedua dan seterusnya saya mula terpikir why not saya try untuk buat duit juga. Mana tahu boleh jadi sumber income kedua.

Bermula daripada itu saya mula mencari apps untuk membuat video, update video sedia ada dan habiskan sedikit masa untuk research jenis video yang saya rasa saya boleh buat. Setakat ini video saya di channel tu semuanya setakat yang termampu.

Sehingga posting ini disiarkan, saya tidak sempat lagi untuk update video baru. OTW katanya.

Untuk Youtuber Pemula/New Youtuber seperti saya atau seispa sahaja yang telah pasang niat untuk menjana income dari Youtuber saya nasihatkan jangan berhenti mencuba. Jadikan medan youtuber untuk share knowledge dan bukan semata-mata menjana income semata-mata sebab nak buat video ni bukan senang. Buat masa ni Youtuber perlukan new youtuber untuk memenuhi 2 syarat utama iaitu 1000 subscriber dan 4000 jam masa tontonan. Kalau video yang pembaca buat tu hits dan di share di soc media insyallah 4000 jam boleh dicapai dalam masa sebulan atau kurang daripada tu. Tapi kalau tak hit pun, jangan putus asa. Teruskan upload video. Yang penting jangan copy video orang lain. Kalau nak copy pastikan ia hanya 1% atau sedikit sahaja dan ada nilai2 review/react etc. Itu yang paling penting. Video2 lain yang ada hakcipta masih boleh diterima.


Akan ada sambungan.