Here & There


Maintenance Rumah

 


Assalamualaikum, selamat petang dan salam hari selasa 21 Rejab 1443H...


Hari ini maintenance rumah kuarters datang lagi. Minggu lepas dieorang datang dah untuk repair tekanan air rendah. To be exact dieorang datang Jumaat lepas dalam pkl 11 lebih jugaklah dieorang start dan akhirnya dalam 2 jam dieorang setel buat keje semua. Selesai aje tak bermakna tekanan air terus tinggi dan lebat ye. Adik maintenance ni cakap dieorang ade gamkan setengah tempat tu jadi gamnya masih basah. Jadinya dinasihatkan untuk start guna air di tandas rmh atas selepas pukul 3 petang.

Dipendekkan cerita kami start mula bukak air pada waktu maghrib. Pada masa tu air memang laju dan lebat daripada biasa. Seronoklah sekejab. Sebelum ni shower memang tak pnh bukak sebab air shower keluar dengan sesendunya. Dipendekkan lagi cerita keesokan harinya (sabtu) kami stay dekat Empire Hotel dan balik hari Ahad. Ni semua perancangan untuk menyambut birthday Akak ke 14. Boleh baca review tentang Empire Hotel dekat sini kalau sudi.

Ahad tu kami sampai rumah beberapa minit nak pukul 8 dan belum solat maghrib lagi. Jadi masing2 masuk tandas dalam bilik masing2 nak ambik air sembayang. Masa tulah kami nampak bilik air master syiling bocor ade air menitik nitik. Bilik anak yang biasanya bocor sebab tangki air penuh pulak ade air bertakung. Apa yang kami boleh buat adalah call semula adik maintenance yang datang hari tu.



lantai basah

syiling bocor air mengalir dekat dinding

ini syiling dalam tandas bilik master

Apa-apapun, masalah ni dahpun selesai harini. Adik maintenance yang cakap penuh adab dan lemah lembut dari hari pertama datang berjaya menyelesaikan masalah kami hari ni. Takde lagi kebocoran maka tak adalah lagi nak menyusahkan maintenance untuk datang 2 3 kali kat tempat yang sama. Dieorang pun banyak tempat nak buat kan.

Terima kasih adik maintenance,

Dari Akak Rumah No. 77😉

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.