Here & There


Pengalaman Balik Umrah SOP 2022 dan Pasang Jam Tracker

 


Assalamualaikum,

 Salam 23 Syaaban 1443H, salam pagi Sabtu yang indah, Alhamdulillah…

Pagi ni seperti biasa memulakan pagi dengan mendengar kuliah santai bersama Ustazah Zai di FB Live. Santainya itu bukan sebabnya santainya apabila Ustazah Zai berbicara, walaupun sebenarnya bicara Ustazah memang bersifat santai. Sambil berkuliah sambil bersembang santai. Sesuai sangat dengan jiwa santai Akak, hehhe. Sebenarnyanya santai yang Akak maksudkan tu adalah sebab sambil mendengar sambil ke sana sini bersiap nak pergi keje. Hari ni keluar lambat sikit sebab belakang masih sakit2 sengal2. Tak pastilah kesan post covid atau kesan daripada duduk lama sangat di ofis. Malas nak fikir jadi layan sahajalah seadanya dan semampunya.

Hari ni nak bercerita tentang jam tracker yang terpasang elok selama lebih kurang 9 hari di tanganku.

 12 Mac 2022- selamat sampai ke tanah airku Malaysia tercinta. Sebaik touch down, pakej pening kepala dan selsema pun muncul. Nak lap takde tisu kering jadinya guna sahajalah baju yang ada dalam beg buat lap2. Yang ada tisu basah pun sama kite guna jgak untuk bersih2kan tangan dek terkena selsema. Perasan jugak ramai yang batuk2 masa dekat airport Madinah. Malah dekat dalam kapal terbang pun ramai yang batuk2. Pada masa tu pun hati dah berdebar-debar takutkan terkena ngan covid. Sepanjang perjalanan dok jaga mask supaya tidak londeh. Kononnya jika londeh mudahlah terkene dgn jangkitan. Siapa kita untuk mengelak takdir kan. Akhirnya sakit itu datang jua.

Keadaan di KLIA pada masa tu tak terkawal. Kami Jemaah yang baru sampai terpaksa menunggu sehingga lebih kurang 2-3 jam untuk sampai turn kami untuk berjumpa dengan KKM. Sebaik turn kami masuk, kami dipakaikan gelang warna pink. Selepas tu kami tunggu lagi selama lebih kurang 3 jam untuk dipakaikan gelang jam tracker. Sebelum tu kami diarahkan untuk isi borang yang kalau tengokkan sama spt declaration dalam permohonan untuk house quarantine application. Kami isi dan serahkan dengan KKM dekat situ semasa proses pemakaian jam tracker. Akhir sekali disuruh untuk ambil sab PCR dan dibenarkan pulang ke rumah, Alhamdulillah. Walaupun pada masa tu badan memang seriuously tak larat dah, dengan penat duduk pening, selsema dan lapar tp apabila tahu proses semua dah selesai terus hilang sakit2 tu semua. Dalam hati ni tak sabar nak jmpa anak2 yang dah 2 minggu ditinggalkan. Apa2pun, lapar tetap lama ehhehe.

Oh ya, untuk jam tracker ni, saya dan husband diarahkan untuk menjaga dan memastikan radius 25 meter daripada kotak hitam jam. Kiranya kami berdua bukan sahaja dipertanggungjawabkan dengan jam penjejak ni tetapi juga diserahkan dengan 1 kotak hitam yang berkait dengan jam tersebut. 

Pejam celik pejam celik cukuplah masa 7 hari diamanahkan dengan jam ini. Hari untuk buka jam ini akhirnya tiba. Menurut KKM yang kami hubungi hari tu, jam perlu dibuka sehari setelah tempoh kuarantin tamat. Tapi oleh kerana tarikh kuarantin kami telah dianjakkan selama 2 hari (sepatutnya 12 Mac 2022-18 Mac 2022) tetapi dianjakkan ke 14 Mac 2022-20 Mac 2022) makanya kami suami isteripun nekad untuk ke klinik panel untuk buka jam ni yang paling dekat adalah di Bangi. Alhamdulillah, cerita kami dan jam penjejak tamat pada jam 2.00 petang 20 Mac 2022. 


Till then, Iswa.




Maintenance Rumah

 


Assalamualaikum, selamat petang dan salam hari selasa 21 Rejab 1443H...


Hari ini maintenance rumah kuarters datang lagi. Minggu lepas dieorang datang dah untuk repair tekanan air rendah. To be exact dieorang datang Jumaat lepas dalam pkl 11 lebih jugaklah dieorang start dan akhirnya dalam 2 jam dieorang setel buat keje semua. Selesai aje tak bermakna tekanan air terus tinggi dan lebat ye. Adik maintenance ni cakap dieorang ade gamkan setengah tempat tu jadi gamnya masih basah. Jadinya dinasihatkan untuk start guna air di tandas rmh atas selepas pukul 3 petang.

Dipendekkan cerita kami start mula bukak air pada waktu maghrib. Pada masa tu air memang laju dan lebat daripada biasa. Seronoklah sekejab. Sebelum ni shower memang tak pnh bukak sebab air shower keluar dengan sesendunya. Dipendekkan lagi cerita keesokan harinya (sabtu) kami stay dekat Empire Hotel dan balik hari Ahad. Ni semua perancangan untuk menyambut birthday Akak ke 14. Boleh baca review tentang Empire Hotel dekat sini kalau sudi.

Ahad tu kami sampai rumah beberapa minit nak pukul 8 dan belum solat maghrib lagi. Jadi masing2 masuk tandas dalam bilik masing2 nak ambik air sembayang. Masa tulah kami nampak bilik air master syiling bocor ade air menitik nitik. Bilik anak yang biasanya bocor sebab tangki air penuh pulak ade air bertakung. Apa yang kami boleh buat adalah call semula adik maintenance yang datang hari tu.



lantai basah

syiling bocor air mengalir dekat dinding

ini syiling dalam tandas bilik master

Apa-apapun, masalah ni dahpun selesai harini. Adik maintenance yang cakap penuh adab dan lemah lembut dari hari pertama datang berjaya menyelesaikan masalah kami hari ni. Takde lagi kebocoran maka tak adalah lagi nak menyusahkan maintenance untuk datang 2 3 kali kat tempat yang sama. Dieorang pun banyak tempat nak buat kan.

Terima kasih adik maintenance,

Dari Akak Rumah No. 77😉

The Word

all of the lights land on you

the rest of the world fades from view

 and all of the love i see please please say

you feel it too

and all of the noise i hear inside

 restless and loud unspoken and wild

and all that you need to say

to make it all go away

 is that you feel the same way too

and i know the scariest part is letting go

cause love is a ghost you cant control

i promise you the truth cant hurt us now

so let the words slip out of your mouth

and all of the steps that led me to you

and all of the hell i had to walk through

but i wouldnt trade a day for the chance to say

my love im in love with you

and i know

the scariest part is letting go

cause love is a ghost you cant control

i promise you the truth cant hurt us now

so let the words slip out of your mouth

i know that were both afraid

we both made the same mistakes

an open heart is an open wound to you

and in the wind of a heavy choice

love has a quiet voice

still your mind now im yours to choose

and i know the scariest part is letting go

let my love be the light that guides you home

and i know the scariest part is letting go

cause love is a ghost you cant control

i promise you the truth cant hurt us now

so let the words slip out of your mouth


Assalamualaikum 2022

 


Bismillahirrahmanirrahim...

Syukur Alhamdulillah Allah panjangkan umur dapat kita menginjak ke tahun 2022 dengan jayanya. Tiada sambutan tahun baru tahun ni tapi sebaliknya digantikan dengan majlis solat hajat di masjid dan surau negeri2. Eloklah begitu. Dalam keadaan covid yang tak reda lagi dan banjir teruk (hujung disember hari tu) memang tak sesuai nak happy sakan menyambut tahun baru.

Dah lama tak bersembang di blog ni. Dalam 2 tahun PKP ni adalah beberapa kali saja kerajinan itu datang. Idea sentiasa ada cuma menaip seakan satu beban yang bila di angkat tersangatlah berat dan tak mampu dibuat.

Apa2 pun alhamdulillah di hari Isnin 10 Januari 2022 Allah gerakkan hati dan ringankan jari jemariku ini untuk menaip seikhlas hati. Seronok rasanya dapat menukar setiap kata-kata dalam hati ini kepada bait2 perkataan.

Jika diikutkan, mengarang adalah satu pekerjaan yang pernah menjadi hobi dan kemudiannya menjadi sebab untuk menyambung pelajaran. Tapi rezeki tak menyebelahi, saya tak dapat kursus yang diidamkan dan akhirnya menyambung pelajaran dalam bidang bisnes (Dip) dan Undang-undang (Degree). 7 tahun belajar alhamdulillah Allah rezekinya pekerjaan yang akhirnya sekarang kerap mengarang. Tapi malangnya, sebab dah lama tak mengarang jadi bahasa2 lembut bahasa cantik dan puitis tidak lagi sebati dengan diri ini. Mungkin dengan masa ia boleh kembali dan menjadikan karangan menjadi lebih cantik dan tersusun mungkin.

Memandangkan hari ini adalah hari pertama posting dikeluarkan jadi saya tak akan bercerita panjang. Cukuplah menyapa rakan-rakan pembaca yang tersinggah di blog ini dan memberikan salam kepada pengunjung baru dan lama. Saya akan cuba update sekerap mungkin. Banyak untuk dikongsikan, insyallah.


Salam tahun 2022/ 1443H.

Iswa.

10.01.2022