Selasa, 19 Mei 2020

Baju Raya #Pilihlalu 2020


Assalamualaikum…Salam 26 Ramadan 1441H

Cepat betul masa berlalu. Pejam celik hari ni dah masuk 26 hari umat Islam berpuasa. Anak-anak gembira sungguh tak sabar nak beraya walaupun tahu diaorang tahu baju raya tak beli lagi.

Masuk hari ke-26 badan dah makin lemah. Lebih2 lagi menuju ke Asar dan maghrib. Dahaga dan lapar masyallah. Bila sampai waktu berbuka pula, badan makin malas nak ke dapor. Startlah belek2 grabfood. Dah masuk 26 ramadan ni hampir semua makanan dah order dari Grabfood. Tengok rekod masyallah aku belanja tak ingat dunia…kopak.
Raya kali ni serious lain daripada raya tahun-tahun lalu. Tahun lepas dan tahun lepas pun biasanya time-time macam ni kami sekeluarga dah siap dah dengan baju raya, dengan order kuih dan mungkin jg dah siap buat kek lapis sendiri. Yang paling best time2 macam ni kami sekeluarga dah balik kampung nun di Sarawak. Raya di kampung jugak yang paling best.

Walaupun begitu raya tetap rayalah kan walau di mana kita berada. Nak2 pula kita beraya bersama keluarga. Tak kisahlah tak cukup kuota asalkan tak raya sorang2. Kita corakkan hari raya kita nak jadi macam mana sebenarnya. Nak meriah, buatlah aktiviti baru.Contohnya kalau sebelum ni raya sorang, tahun ni cariklah kawan atau pasangan ajaklah beraya sekali. Kalau sebelum ni raya beramai ramai tak cukup tanah dan inginkan privasi, pagi2 raya tu lepas solat raya tu pergi tdo balik dan bangun waktu petang. Insyallah, raya pertama akan berlalu dengan penuh keprivasian. Tepuk dada tanyalah selera.

Bermula 14 Mei 2020 Kerajaan dah longgarkan PKP kepada PKPB. Walaupun ramai manusia dah boleh keluar carik keperluan raya especially baju raya, namun kanak-kanak masih tidak digalakkan untuk keluar. Warga emas, pesakit kronik dan kanak-kanak adalah 3 golongan yang tidak digalakkan untuk berada di kalangan warga yang mungkin membawa gejala.Kalau di Putrajaya ni rasanya semua patuh pada arahan Kerajaan ni. Adalah sorang 2 yang mungkin terbawak anak/anak2 ke kedai. Tapi, sebenarnya baik tak payah bawak sebab bukannya dieorang boleh masuk kedai/mall pun. Kalau bawak tak boleh masuk kan dah menyusahkan diri sendiri. Anak terpaksa duduk di luar sementara mak ayah membeli belah. Aishh!

Minggu lepas saya dan suami ke Shah Alam dengan harapan dapatlah membeli baju raya untuk kami sekeluarga. Pusing-pusing tak banyak baju yang berkenan di hati. Bila terjumpa, tak boleh cuba pula. Konsepnya samalah seperti kita pandu lalu di McDonald, pesan -bayar- collect order. Bab baju ni konsepnya pilih-bayar-collect baju. Simple but not easy di hati heheh.

Berbalik kepada kisah kami berdua yang berhasrat nak bershoping baju raya, baju tak jumpa dan sudahnya kami berdua balik rumah dengan tak beli apa2pun. Selalunya, time rayalah kami berbelanja. Time nielah kami bershopping sakan. Tukar baju tidur, tukar underwear, tukar baju siang/jalan dan of course baju raya. Pokoknya, kami akan membeli pada musim raya, ganti sepersalinan semata-mata nak kejar diskaun waktu raya. Kadang-kadang adalah juga tambah2 masa diskaun raya cina atau krismas tapi biasanya memang kami akan berbelanja waktu raya. Bayangkan kali ni nak bershoping tapi orangnya tak boleh nak try.

Kadang-kadang baju ni, tak kisahlah baju jalan atau baju raya sedap aje mata memandang, kain pun dah rasa2 tu pun memang kain sejuk sedap di badan. Tapi selalunya, yang sedap di pandangan tidak semestinya sedap dipakai. Oleh sebab itulah makanya baju perlu dicuba terlebih dulu. Kalau baju jalan2 pun nak kene selesa, baju raya lagilah kan. Nak dipakai beraya kot.

Masalah ni bkn masalah saya seorang. Ini masalah ummah heheh. Saya tak pasti kalau ada yang dah membeli dan bila di cuba tidak pula sesuai dan sedap di badan. Ramai yang saya tanya katakan tidak membeli baju raya. Bagi saya, saya tunggu sabtu nanti. Insyallah kalau jumpa saya akan beli. Kalau tak, saya beli untuk anak2 ajelaa…harap jumpa yang saya rasa confident untuk beli. Itu penting. Confident comes first. Price comes before the 1st one. Heheh.
Gambar shopping raya tahun 2019. Klik SINI untuk baca lanjut.

Insyallah nanti saya share baju raya kami tahun ni. Sama ada berganti baru atau recycle, tunggu posting raya saya nanti.
Usai berbuka petang nanti, kita akan melangkah masuk ke 27 Ramadan 1441H. Ada sesuatu yang saya ingin kongsikan. Jangan lupa klik di SINI dan baca posting ni hari ini juga taw.

Till then, Salam dan semoga Allah terima amalan puasa kita semua, insyallah.









Sabtu, 2 Mei 2020

Resepi Biskut Florentine | Bakar Dengan AirFryer



Salam 9 Ramadan 1441H/Sabtu/2 Mei 2020/ PKP Hari ke-44.

Pejam celik pejam celik ramadan sudah masuk hari ke-10. Rasanya baru semalam berpuasa. Dalam keadaan kita berPKP ini masa cepat betul berlalu. Benarlah orang kata masa itu emas. Malah Firman Allah S.W.T dalam Al-Quran sememangnya terlebih dahulu mengingatkan kita tentang masa :


”Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan  dengan sabar.” (Surah 103:Al ‘Asr “Time”)

 

 Imam Asy Syafi’i rahimahullah akhirnya mengungkapkan pendapatnya :

 

”Seandainya setiap manusia merenungkan surat ini, niscaya hal itu akan mencukupi untuk mereka.” (Tafsir Ibnu Katsir 8/499)

 

Selanjutnya dari pendapat Syaikh Muhammad bin Sholih Al ‘Utsaimin rahimahullah berkata:

 

 ”Maksud perkataan Imam Syafi’i adalah surat ini telah cukup bagi manusia untuk mendorong mereka agar memegang teguh agama Allah dengan beriman, beramal sholih, berdakwah kepada Allah, dan bersabar atas semua itu. Beliau tidak bermaksud bahwa manusia cukup merenungkan surat ini tanpa mengamalkan seluruh syari’at. Karena seorang yang berakal apabila mendengar atau membaca surat ini, maka ia pasti akan berusaha untuk membebaskan dirinya dari kerugian dengan cara menghiasi diri dengan empat kriteria yang tersebut dalam surat ini, yaitu beriman, beramal shalih, saling menasehati agar menegakkan kebenaran (berdakwah) dan saling menasehati agar bersabar.” (Syarh Tsalatsatul Ushul)

 

Jomlah kita sama-sama memanfaatkan masa yang ada dengan sebaik mungkin dengan mengamalkan prinsip 5 perkara sebelum 5 perkara.

 

Dari Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

 

“Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Masa sihat sebelum sakit. Masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Masa mudamu sebelum datang masa tua dan Masa hidup sebelum tiba masa mati.” (Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi).

 

Semoga kita tergolong di dalam golongan yang selalu menghargai masa. Insyaallah.

Saya akan teruskan dengan perkongsian resepi Biskut Florentine.

Biskut ni sangat crunchy dan sedap ada rasa manis dan bahan2nya pulak memang jajan kekacang semua memang best untuk kunyah2. Kalau beli sebalang memang tak cukup. Nak pulak harganya mahal di luar. So apa kata kita buat sendiri dan  makan puas2 di waktu PKP ni. Boleh juga buat untuk persediaan raya.

Cara membuatnya senang sahaja. Bagi adik2 yang baru nak belaja membiskut dan nak buat biskut yang paling mudah dan ringkas tapi sedap guling2 inilah biskutnya dik. Salin dan jangan lupe share selepas membuatnya ok. Kita share pengalaman.

 Ok ini bahan-bahan yang diperlukan :

Bahan-Bahan :

1. 250gm Tepung florentine 

2. 250gm almond flakes

3. 100gm kuaci labu

4. 100gm sunflower seed

5. 2 sudu besar black sesame

 

Cara Membuat :

1. Bakar semua bahan bil 2,3,4 selama 3minit suhu 160/3mt



2. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas dan gaul rata. 


3. Masukkan 1 sudu rata bahan yang telah digaul td dalam setiap paper cup.


4. Jangan letak banyak kalau x nanti biskut akan jadi tebal dan agak keras bila nak kunyah.

5. Bakar dalam AF (Airfyer) suhu 160/7mt.

6. Sejukkan dulu sebelum keluarkan dari paper cup dgn cara tolak perlahan2 dari bawah paper cup tadi.

 

         FB : Renie Kasriana Kaman


Bagi pembaca atau adik2 yang tak ada airfryer di rumah janganlah risau. Boleh guna oven dengan cara masukkan semua bahan ke dalam loyang (nipis2) dan bakar di dalam oven pada suhu 160c.

Kalau takada oven pulak, pembaca dan adik2 semua boleh guna magic pan. Masukkan semua bahan ke dalam loyang. Ratakan nipis supaya senang makan dan cepat masak. Masukkan loyang ke dalam magic pan dan tunggu masak. Magic pan lagi senang sebenarnya sebab just guna dapur gas. Mana2 yang sesuai dan convenient untuk semua.

Saya kongsikan di sini cara masak menggunakan magic pan yang dikongsikan oleh Pn Azlita Aziz di blog beliau : norazlitaaziz.blogspot.com.

https://norazlitaaziz.blogspot.com/2013/05/florentine-cookies-krunchy-karamel.html


Selamat mencuba semua. Jangan lupa kongsikan hasil masakan di ruangan komen di bawah ya.

Dan Selamat berpuasa…












 


Jumaat, 1 Mei 2020

RESEPI AYAM GOLEK HAJAH FATIMAH



Salam 8 Ramadan 1441H/Jumaat/1 Mei 2020/ PKP Hari ke-43

Selamat Hari Buruh untuk semua pekerja.

Selagi anda diberikan upah/gaji, anda berada di bawah kateria seorang pekerja dan selama anda bekerja dan menyumbangnya titik peluh anda maka anda telahpun memenuhi tuntutan atas diri sendiri.
Islam mewajibkan bahawa setiap orang yang berakal, baligh dan berkemampuan agar menafkahi diri sendiri untuk hidup. Ini berdalilkan sabda Rasulullah , daripada Jabir bin Abdillah RA:
ابْدَأْ بِنَفْسِكَ فَتَصَدَّقْ عَلَيْهَا
Maksudnya: “Engkau mulakan nafkah itu dengan dirimu kemudian isterimu.”
           Riwayat Muslim (997)

Ok macam biasa saya aaya nak share resepi. Resepi hari ni adalah ayam golek Hajah Fatimah. Resepi ini dikongsikan oleh Kak Sarimah, officemate merangkap PA bos kami. Kak Sarimah ni jarang masak untuk ofis tapi sekali dia keluarkan skil masak beliau semua seakan-akan terpaku dan tak berhenti memuji. Paling kurang kena try air sirap bandung marvelles beliau atau air the Tarikh berliau yang umpph.. serius sedap sangat sampai nak tambah tanpa rasa segan silu dan tanpa ingat orang belakang.hahah

So resepi ni beliau kongsikan di FB dan saya salinkan semula di sini untuk rujukan saya sendiri dan untuk dikongsikan kepada pembaca semua agar pahala beliau berkembang dan menyeliputi alam, insyallah.

Ayam Golek Hjh Fatimah 

Bahan-bahan:
1 ekor ayam bulat
Cili kering kisar 5 sudu besar
4 biji bawang besar kisar
6 ulas bawang putih kisar
Halia 2 inci kisar
1 tin (sederhana) tomato puree
Santan 2 kotak kecil
Serai 4 btg diketuk
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar gula melaka (hancurkan)
1 sudu besar gula putih
2 sudu kecik garam (boleh tambah ikut rasa)
Bahan penumis - cengkih, kayu manis, biji pelaga, bunga lawang
Bawang goreng utk tabur atas ayam
Minyak utk tumis
Serbuk perasa (optional)

Cara Memasak :
1.Panaskan minyak dlm 1 senduk. Guna periuk besar yg bertutup yg muat untuk seekor ayam.
2.Tumis bahan penumis, masukkan bahan2 kisar, serai ketuk, goreng hingga wangi dan naik minyak.
3.Masukkan santan dan tambah air.
4.Masukkan garam, gula tomato puree, jintan2.
5.Dah mendidih, masukkan ayam.
6.Pastikan kuah melepasi separuh badan ayam (jgn sampai tenggelam pulak)sebab nanti kena balik2kan.
7.Tutup periuk dan biarkan masak dgn api sederhana.
8.Bila ayam dah masak dan kuah dah memekat, boleh tutup api.
9.Sediakan pinggan bersalad, letakkan ayam dan curahkan sikit kuah atasnya dan jangan lupa taburkan bawang goreng di atasnya.
10. Dah siap!

Selamat mencuba.

Kredit Resepi  : Kak Sarimah  (FB : Sarimah Yusof)

Pembaca yang dah cuba sudi2kanlah komen di bawah ye dan sekiranya pembaca ada tips dan juga resepi lain yang sewaktu dengannya, jom kongsikan di kotak komen di bawah. Semoga niat pembaca untuk berkongsi resepi mendapat kurniaan pahala, apatah lagi dibulan ramadan yang mulia ini, insyallah.

Sebenarnya banyak resepi yang ingin saya kongsikan. Resepi yang saya kumpul  untuk rujukan sendiri dan banyak dikongsikan di FB dan Instagram. Saya akan share dalam posting yang lain. Stay tune. Selamat berpuasa.

#resepi #resepimudah #resepisedap #masak #malaysia #kongsiresepi #malaysianfood #makan #sedap #covid #jommakan #resepibonda #food #viral #foodporn #sayajual #sukamakan #masakanmelayu #sedapsangat #kakimakan #makanan #instafood #stayathome #recipe #resepimemikatsuami #tipskurus #makanfree #diet #masaksendiri #bhfyp #malaysiafood #ramadhan #jomkurus #sayamasak #jjcm #mahn #cookwithlove #bazarpaknil #makananmelayu #homemade #raya #resep #sukamasak #menu #kurus #stayhome #kuihtradisional #delicious #ketukketukramadhan #dudukrumah #resepidiet #dietsihat #kuihraya #kekbatik #ctdk #foodstagram #biskutraya #kuruscepat #kitajagakita #dapurkaknis #jommakan  #resepibonda #food #viral #foodporn #sayajual #sukamakan #masakanmelayu #sedapsangat #kakimakan #makanan #instafood #stayathome #recipe #resepimemikatsuami #tipskurus #makanfree #diet #masaksendiri #foodie