Isnin, 24 Februari 2020

Stay Semalam di Hotel Heritage, Cameron Highland


Salam Semua,

Hari ni  saya nak share dengan pembaca semua pengalaman check-in di Hotel Heritage Cameron Highland. Hotel ni hotel lama. Ya betul dan sebenarnya ada banyak hotel baru yang ada di Cameron dan Tanah Rata yang boleh diconsider sebagai tempat bermalam. Namun, bagi mengimbau kenangan anak2 yang pernah stay di hotel yang sama semasa mereka kecil2 dulu (last pergi 6/7 tahun yang lepas) maka saya dan suami ambil keputusan untuk bermalam di hotel ini. 

Kami sekeluarga sebenarnya tak merancang nak keluar pun hari tu. Seperti biasa pagi sabtu hantar Akak ke kelas tuisyen pkl 10.30 pagi dan kami 3 beranak ke Masjid Mizan untuk kursusu haji. Habis aje kursus ambik Akak di sekolah dan balik rumah makan. Saya tengah masak sambil suami sibuk mencari cari hotel. Pada masa tu la baru kami merancang ke mana setelah hotel siap di tempah. Kami memang selalu plan last minit  jadi anak2 rasa tak terkejut pun bila suami bagitahu makan cepat2 dan kemas untuk ke Cameron Highland. Selesai makan, solat, kemas sikit dan kami terus gerak keluar dari Putrajaya.

Nak dijadikan cerita kami kene singgah dulu di Rawang di kedai adik ipar yang baru start berniaga di kedai sendiri. Jadi masa memainkan peranan di situ. Kami singgah sekejab namun sempatlah  makan2 sambil2 mengucapkan tahniah atas pembukaan kedai beliau. Seronok jugak berniaga sebenarnya. Lagi2 ade kedai sendiri memang syok menghias.

Kami akhirnya berjaya bergerak keluar ke highway pada pkl 4 petang dan selepas menempuh lebih kurang 4 jam perjalanan akhirnya kami sampai ke Cameron Highland. Oleh kerana kami sampai pun dah malam (sekitar 8 malam) kami terus ke pasar malam Brinchang untuk mencari makan malam.


Cuaca pada masa ni sangat sejuk. Saya cuma bawak jaket jeans denim yang tak boleh cover sejuk tu pun. Dalam keadaan sejuk berjalan dan mencari makanan panaslah yang paling best. Beli jagung rebus makan masa masih panas dengan ubi yang masih panas memang terbaik...

THE HOTEL

Selesai membeli kami terus gerak ke hotel. Check in dan berehat. Badan pun dah melekit. Kami duduk 2 bilik dengan connecting door. Memang kami request masa booking lagi dan alhamdulillah dapat. Cuma yang tak bestnya sebab bilik kami 2-2 berkatil 3..kelakar...hahahha


Ini gambar bilik anak-anak. Yang kat depan sekali tu anak sedara yang tengah cuti sem dan join kami. Seperti inilah juga bilik yang satu lagi. Biliknya luas dan memang best untuk keluarga besar mcm kami ...ehh besar ke keluarga kami...


FASILITI


Untuk orang macam saya peminat tegar kopi, tak boleh tak ade benda ni....Pembuat air. Saya dah bawak dah coffee-o nescafe saya siap2 cuma cerek aje tak ade. So selain daripada bilik yang selesa, saya perlukan ...cerek heheh...

Memandangkan semua orang dah penat..dan kenyang malam tu kami takde aktiviti lain selain terus tidur. Alhamdulillah malam kami berlalu dengan tenang.Eh!


Kalau nak tengok ruang dalam bilik hotel kami boleh rujuk kat sini -->>> https://youtu.be/rpQ27Yamf_c


Iswa Tonie
Cameron Highland, Pahang, 
Malaysia
23.2.2020