Sabtu, 25 Januari 2020

Lirik Lagu Sarawak Ibu Pertiwiku

Lagu Ibu Pertiwiku adalah lagu kebangsaan negeri Sarawak. Lagu ini diperkenalkan serentak dengan pengenalan bendera rasmi negeri pada tahun 1988 sempena hari kemerdekaan Sarawak yang ke 25 tahun. Lagu ini telah dicipta oleh Dato' Haji Wan Othman dan liriknya ditulis oleh Ismail Hassan.


Pada tahun 1988 saya berada di darjah 3. Pada masa tu ingat lagi cikgu muzik mengajar kami lagu ini dan kami mula menyanyikan di waktu assembly (perhimpunan) sekolah. Terasa kekok namun dek kerana lagu ini sedap bunyinya maka boleh layanlah juga. Nak pula menyanyi beramai ramai memang seronok.  Pada masa tersebut, kami tidak diperkenalkan dengan sejarah lagu tersebut . Mungkin juga cikgu ada bagitahu tapi saya yang tidak ingat. 

Lirik Lagu Sarawak Ibu Pertiwiku

Ibu Pertiwiku 

(Bahasa Malaysia)

Sarawak Tanah Airku
Negeriku Tanah Airku Sarawak
Engkaulah tanah pusakaku
Tanah tumpah darahku
Ibu pertiwiku
Rakyat hidup mesra dan bahagia
Damai muhibah sentiasa
Bersatu, Berusaha, Berbakti
Untuk Sarawak kucintai
Sarawak dalam Malaysia
Aman makmur Rahmat Tuhan Maha Esa
Kekallah Sarawak bertuah
Teras perjuangan rakyat
Berjaya berdaulat

 My Motherland

Sarawak, my homeland
My state, my homeland, Sarawak
You are the Land of my native soil
The Land where my blood flows
My Motherland.
Citizens live happily and in harmony
Peaceful, always cooperative (with each other)
United, Striving, Service
For my beloved Sarawak.
Sarawak, a part of Malaysia
Blessed by God with peace and prosperity
Forever may Sarawak be blessed
Through the people's effort
Be successful and free

Selasa, 7 Januari 2020

Salam Tahun Baru 2020


Bismillahirrahmannirrahim...

Tahun baru azam baru..sangat klise. Apa kata tahun ni kite buat something different. Bukan renew azam tahun lepas atau listkan azam baru tapi tak payah buat apa2 dan biarkan life goes with the flow. The Life's Goal is still the same takkan berubah sampai bila2 pun. Eh apa life goal korang? Mine: nak manfaatkan masa sementara masih boleh bernafas ni sehabis baik..buat benda2 berfaedah je..cewaahh..riak tak..hahaha

Permulaan tahun baru sepatutnya diraikan dengan doa dan azam sepertimana kita sebagai orang Islam membaca doa akhir tahun dan awal tahun. Namun itu bergantung kepada diri masing2. Kalau nak boleh aje baca doa dan listkan azam nak buat ape untuk 2020 ni...kita hanya merancang Allah yang akan tentukan..tak salah merancang ok uoll...

Penghujung 2019 saya dan family berkumpul dengan kawan rapat husband dari sekolah rendah ke menengah..tak rancang pun..syukur semua berjalan lancar.

dalam 2 hari 1 malam tu kami dapat menjalankan aktivit2 nie :

1. malam malam tapaw hehe
2. tengok bunga api di Putrajaya (tonton di Youtube : https://youtu.be/PYtoyN9AI8w
3.Checked-in The Everly Putrajaya
4. breakfast sesame
5. bawak anak2 mandi kolam
6. lunch di Alamanda


Selepas semua kekenyangan dan kepenatan kami pun beransur..entah bila dapat jumpa lagi...macam jauh sangatlah Putrajaya dan Sungai Buloh tu kan...hehe...

Ajal, Pertemuan dan Jodoh semuanya di tangan tuhan...

Anyway Selamat tahun baru 2020...insyallah tahun ni akan memberikan semua yang membaca nota ringkas saya ni, kebahagiaan dan good vibes insyallah...

Salam 2020

Iswa Tonie
Putrajaya
7 Januari 2020