Rabu, 23 Disember 2020

Rayuan Haji Melalui Applikasi Thijari

 


Assalamualaikum...

Selamat Hari Rabu 23 Disember 2020.

Pejam celik pejam celik dah nak habis dah tahun 2020, tahun yang anak-anak tak sekolah, mak ayah BDR dan pelbagai lagi. Rasa takut pun ada nak masuk tahun 2021 nanti, yerlah memikirkan keadaan masa hadapan yang tidak pasti.

Yang pasti tahun hadapan akan tiba juga, insyallah. Semoga Allah angkat wabak (virus) ini dan kembalikan kehidupan yang sempurna untuk kita semua, insyallah..

Semalam kakak saya kongsikan info tentang Applikasi ini. Katanya dah boleh mohon rayuan haji daripada app ini sahaja. Dah tak perlu dah nak tulis2 surat ke Tabung Haji. Maka saya pun bukalah app tersebut. Walaupun sememangnya giliran saya adalah pada tahun 1442H, insyallah tahun 2021 ini. Saya buka dan update sikit info dalam apps ini, update sekali info dalam akaun suami.

Memang betul kata kakak saya, sudah ada button rayuan haji dalam app tersebut. TH telah mudahkan urusan kita semua. Malah rayuan pun sudah mula di buka bermula semalam. Kakak saya telah mohon dan sudah dalam proses.

Sebenarnya app ini saya dahpun register lama. Saya buka sebab saya rasa app ni sangat ringkas, mudah dan bermanfaat. Anda bukan sahaja boleh semak no akaun, semak baki akaun malah anda juga boleh mendaftar haji dalam app ini, dengan syarat anda mempunyai baki RM1300 sebagai syarat wajib mendaftar haji. Baki berjumlah RM1300 ini akan ditahan dan tidak boleh dikeluarkan setelah daftar haji selesai. Ia akan menjadi baki wajib yang ada di dalam akaun dan menjadi sebahagian daripada kos menunaikan haji setiap bakal haji.

Setelah mendaftar untuk menunaikan haji, anda akan dapat menyemak nombor giliran daripada app yang sama. Bagi bakal-bakal haji yang telah tiba giliran pula, pemakluman surat tawaran, penerbangan dan maklumat2 lain yang berkaitan juga boleh diperoleh dari app ini. Maklumat berkenaan kursus asas dan kursus intensif juga boleh di semak di sini. Memang mudah dengan hanya satu app.

Untuk anda yang ingin explore app ini bolehlah berbuat demikian ye...

Isnin, 21 Disember 2020

JADUAL PEMBAYARAN GAJI KAKITANGAN AWAM 2021

 

Bagi kakitangan awam, gaji terakhir untuk tahun 2020 telahpun diterima pada 17 Disember lalu. Dengan penerimaan gaji tersebut maka berakhirlah sudah penantian gaji untuk tahun ini. Tahun 2020 yang penuh dengan kekosongan aktiviti. Kalau ada pun aktiviti dalam rumah sahaja. Bagi anak2, tahun inilah tahun yang paling tidak aktif (rasanyalah). Sebab tahun ni tak ada aktiviti jalan-jalan, tak ada aktiviti lawatan dan segala macam aktiviti yang biasa dibuat di tahun-tahun yang lalu, untuk tahun ni semuanya dibatalkan. (Kalau ditangguhkan bermakna tahun depan kena Qada' πŸ˜‚ pulak).

Di penghujung tahun ini marilah kita meninjau-ninjau tarikh gaji kakitangan awam untuk tahun 2021. Nampak gayanya tahun depan kita akan raya awal nie..Insyallah kalau keadaan dah OK insyallah dapatlah kita raya secara normal.



Rabu, 16 Disember 2020

RENDANG DAGING 30 MINIT SIAP

 


Salam semua peminat rendang...

Hari ni saya nak kongsikan dengan pembaca cara masak rendang segera gerenti siap dala 30 minit. Mesti susah nak hadam kan. Mana ada rendang boleh siap dalam masa 30 minit aje. Nak2 mesti sejam baru siap semua. Jangan tak tahu, saya dah jumpa rahsia rendang sedap siap 30 minit gigit jari.

Kepada peminat2 rendang ini adalah berita baik untuk anda semua. Saya dah jumpa satu pes rendang yang sangat super duper sedap menggit jari. Serius ni. Bukan nak angkat2 yeh. Tak mainlah puji2 kosong. Ni puji ada isi punyer. Dah try banyak kali dan dah berjaya mengikat perut suami, anak2 , adik beradik, jiran tetangga dna rakan2 seperjuangan (tambah lauk heheh)...

Anda nampak gambar pes yang saya sharekan kat atas? Itulah rahsia besar PERTAMA. Rahsia besar kedua adalah PRESSURE COOKER. Ye.Kalau nak cepat siap memang kenala ada Pressure Cooker atau PC ni. Apa2 brand pun boleh, asalkan boleh memasak. 

Ok jom saya kongsikan cara membuat rendang daging 30 minit siap sedap menggigit jari ni.

Bahan-bahan:
1 paket pes rendang
2 kg daging (kalau 1 kg guna separuh pes)
2 kotak santan pekat
1 batang serai (ikut suka nak letak ke tidak. saya tak letak)
2 helai daun kunyit
3 sudu besar kerisik (boleh tambah ikut kesukaan)
Nota : Tak payah letak garam sebab pes dah cukup semua rasa

Cara Membuat:

1. Bersihkan daging, buangkan airnya dan masukkan ke dalam PC. Kalau letak air, nanti daging akan keluar air juga jadi air akan jd banyak, rendang lambat masak. So pastikan selepas basuh daging airnya dibuang ye.



2. Selepas itu masukkan pes dan gaulkan bersama daging dengan rata.Perhatikan gambar di bawah. Daging kering jadi pes senang nak gaul bersama daging tu.



3. Selepas itu, tutup PC dan masakkan dengan menggunakan cara masakan >chicken>15 minit.
4. Selepas 15 minit, keluarkan daging dan pindahkan ke dalam periuk/kuali dan panaskan di atas dapur dengan api kecil. Masukkan santan, daun kunyit, kerisik dan serai (kalau suka). 
5. Biarkan rendang kering. Kacau untuk elakkan rendang hangus di bahagian bawah.
5. 15 minit (atau kurang) rendang anda dah siap. Mudah ke senang..


Mana Nak Dapatkan Pes?

Sebenarnya saya pun tak tahu mana nak dapatkan pes ni. Biasanya saya order dari bos dekat office. Kalau minat nak dapatkan mungkin anda boleh contact nombor yang ada kat luar paket pes ni. Kalau anda kol jangan lupe mention nama saya yeh. Manalah kot2 owner nak kasi diskaun kan.

Selamat Mencuba. Kalau dah Try jangan lupe share/komen kat sini bagitahu sedap ke seriusly sedap.

Bye.





JOM SUMBANG MAKANAN DI KEDAI MAIWP DI PRESINT 4

 


Salam...

Pagi ni Menteri Agama telah kongsikan di laman Twitter beliau berkenaan kedai MAIWP yang berada di Presint 4, Putrajaya. Kedai ini adalah satu projek yang dinamakan Projek Gerobok yang merupakan pusat pengumpulan barang-barang sedekah khas untuk golongan yang memerlukan. 



Berdasarkan gambar yang dikongsikan, dapat dilihat antara barang yang ada di kedai tersebut adalah barangan asas dalam bentuk makanan, antaranya beras, susu bayi dan sebagainya. Pada masa yang sama Menteri Agama menyeru sesiapa yang ingin menyumbang bolehlah menghantar sumbangan berkenaan ke kedai ini.





 

Selasa, 15 Disember 2020

RESEPI CORNFLAKES SAMBAL PEDAS MANIS

 



Salam semua ..Selamat Hari Rabu.. 
Alhamdulillah Allah pinjamkan usia satu hari lagi πŸ’žπŸ’žπŸ’ž

Sebelum saya kongsikan resepi Cornflakes Sambal Pedas jom kita baca tweet KP Kesihatan Tan Sri Norhisham tentang kes C19 semalam. Jumlah kes baru dan kes aktif masih tinggi ye semua. Semalam kes baru 1084. Jadi marilah kita sama2 menjadikan amalan baru kebersihan diri demi kesihatan bersama. Jangan lupa pakai mask apabila masuk ke kawasan yang ramai orang, jadikan membasuh tangan sebagai amalan setiap masa dan jarakkan fizikal bagi memastikan tiada contact yang memberi ruang kepada jangkitan. Mask tu kena tukar2 ye. Jangan pakai satu mask seminggu heheh.


Resepi ni simple aje. Saya pun belajar dari resepi2 dekat google cuma teknik membakar thru Air fryer tu teknik saya sendiri supaya cornflakes rangup dan crunchy walaupun setelah seminggu dikahwinkan dengan sambal pedas manis.

RESEPI CORNFLAKES PEDAS MANIS 

Bahan-bahan

5 sudu besar cili kisar

4 sudu besar bawang merah (dikisar)

3 sudu besar bawang putih (dikisar)

1 kotak Cornflakes

7 sudu besar gula

4 sudu besar minyak masak

sedikit garam

sedikit sos cili (pilihan)


Cara Membuat

1. Panaskan minyak, masukkan cili kisar, guna api sederhana dan biarkan pecah minyak.

2. Selepas itu masukkan bawang merah dan bawang putih. Ada sesetengah resepi cuma guna bawang putih. Terpulang kepada anda nak masukkan 2-2 jenis bawang. Saya suka rasa blend kedua-dua bawang ni jadi saya guna 2-2. Bagi saya lagi banyak bawang lagi banyaklah kuah sambal pedas korang nanti. Ok biarkan pecah minyak dan saya masih guna api sederhana. S

3. Setelah itu masukkan gula, biarkan sebentar dan masukkan garam. Cuba rasa, kalau pedas, bolehlah tambah sedikit gula lagi supaya sambal anda nanti mesra kanak-kanak. Kalau guna cili kisar pedas memang akan rasa pedas sangat taw walaupun cuma guna beberapa sudu aje. So sesuaikan rasa, biarkan rasa pedas dan manis dan sedikit rasa manis blend together. Biarkan sebentar, kacau2 selalu supaya tak hangit. Tunggu sampai pekat dan masukkan cornflakes dan kacaukan. Bab ni, ada orang yang akan letak cornflakes setelah sambal sejuk. Macam saya pulak, saya suka blendkan sambal dan cornflake sekali jalan. Mana-mana cara pun boleh.



4. Kalau anda cuba cara saya ni, make sura korang ada air fryer ye sebabnya saya akan goreng sambal saya yang dah siap ni dalam AF tanpa minyak. Caranya, guna api 90c selama 8 minit. Pastikan anda masukkan layer yang nipis aje. Dengan itu sambal anda dan cornflakes akan menjadi garing. Anda cuba dulu sekali, lepas tu cek sama da cornflakes anda garing atau tidak. Kalau tak garing, kurangkan sikit dan goreng dalam AF semula. 

Untuk sambal ni saya guna satu kotak cornflakes 750gm. Anda semua boleh guna mana2 jenis cornflakes tak kisah pun. 


Selamat mencuba.


Isnin, 14 Disember 2020

Road to LLM

 


2 minggu lepas iklan pasal nak sambung belajar ni appear semula kat email. Dah 3 tahun menunggu masa yang sesuai untuk kembali memohon cuti belajar...huhu..

Untuk ke sekian kalinya, semangat untuk sambung belajar pun muncul kembali. Kali ni semangat sangat sangat tinggi mungkin sebab memikirkan anak-anak dah besar, senang nak urus. Tambahan, selepas 3 tahun di MOF rasanya jiwa belajar, menulis dan research tu seolah olah telah dibentuk dengan rapi. Alhamdulillah...

Semalam, seorang rakan saya semasa sama2 DPP dulu whatsapp memaklumkan dia akan dipindahkan, setelah 5 tahun di tempat sekarang. Sembang punya sembang saya pun bertanyalah kat kawan ni sama ada dia berminat ke nak sambung belaja. Yerlah, ramai jugak yang saya cuba2 tanya, ramai yang tak berminat. Naklah jugak ada geng, barulah seronok sikit nak apply. Kalau study satu uni lagilah best. Nak2 pulak pg sambung kat oversea. Seronok ade geng untuk sama2 pening kepala..hahhaha.

Master?


Walaupun semangat ni memang tinggi nak belajar benda baru tapi di sebalik semangat tu ada jugak rasa risau. Yerlah nak study tu memang nak kena ada effort. Tapi di sebalik effort tu ade jugak rasa risau, risau tak tertanggung dengan kerja2 sekolah, keluarga, kelas dan everthing. Risau tak boleh coup dengan subject pun satu hal jugak. Aduhai...

Semalam semasa sembang dengan kawan tu memang kami timbulkan kerisauan ini 1st and foremost. Mungkin jugalah saya rasa satu-satunya yang seronok untuk difikirkan semasa study ni adalah PELUANG. Peluang untuk belajar, peluang untuk bercuti daripada memikirkan hal2 kerja, peluang untuk berada bersama keluarga, dan yang paling besar adalah peluang untuk menikmati zaman-zaman pembelajaran di negara orang.

Ya, saya dan kawan saya nak try berkelana di negara orang. Of course bersama keluarga-suami dan anak-anak. Memikirkan benda ni kami berdua jadi bersemangat semula. Asal mood down je memikirkan ielts, memikirkan kos etc, kami cuba ubati hati kami dengan planning yang seronok2.

Saya percaya belajar pun bukan senang. Bukannya setakat masuk kelas keluar kelas dan exam. Bagi saya, its the thing that u understand, u grab and hold untuk kegunaan di masa hadapan. Saya percaya tentang ilmu yang bermanfaat. Sebab saya telah alami sendiri.

Dulu lepas grade Diploma dan ambik Law, saya rasa macam saya dah membazir masa 3 tahun. Sepatutnya saya masuk terus Degree, ambik Law dan kemudian bekerja. Tapi bila pk2 balik, sesungguhnya perjalanan kehidupan ini telahpun Allah susun elok. Masa saya study Law memang saya tak nampak ke mana hala tuju ilmu dari Diploma yang ambik selama 3 tahun tu. Masa Diploma ada jugak belaja Contract Law, Insurance Law (dulu ada Akta Insurans), Partnership Law dan subject2 yang berkaitan dengan Business. Masa tu dah rasa seronok belaja Law. Tapi takde pulak teringin nak further study in law pun. Sekadar seronok dan tak sabar nak grade sebab nak keje cepat. Huhuhu.

Masa Degree saya tak jumpa link antara Business Studies dan Law. Seriuosly tak jumpa.Tapi itulah sebenarnya semuanya dah tertulis. Allah mudahkan urusan saya sebenarnya. Masa yang saya habiskan selama 3 tahun belaja bisnes bukanlah tandanya Allah suruh saya buat bisnes. Tapi rupa-rupanya ilmu itulah yang membantu saya membantu abang saya, kawan-kawan, suami dan diri saya sendiri dalam memberikan pendapat tentang akaun, tentang bisnes relationship dan of course dari segi perundangang. Itulah yang seronoknya bila ada ilmu, walaupun sedikit dapat jugak dikongsikan. Saya rasa ilmu tersebut saya jumpa LINKnya semasa saya ditugaskan di Mahkamah Komersil. Pada masa itulah saya belajar untuk revise semula cara untuk baca statement bank, cara untuk carik ketidakaturan akaun dan saya rasa ia menjadi suatu keja yang mudah sedikit apabila ilmu asas akaun tu telah ada, walaupun tidak banyak. Nak banyak2 kenalah tanya yang pakar betul tak.

Apabila saya ditugaskan di sini, walaupun yang dipraktikkan adalah ilmu perundangan, tapi ilmu perakaunan banyak jugak ditimbulkan. Dan alhamdulillah, saya rasa seronok dapat revise semula ilmu2 yang saya pernah belajar suatu masa dahulu di sini.

Posting ni akan menjadi posting pertama untuk "Road to LLM" untuk saya, insyallah utk kawan saya juga.Harap permohonan kami berjaya. 

Bye for now...Nak sambung buat personal statementπŸ˜‰



Khamis, 10 Disember 2020

Kes-Kes Penipuan Macau Scam Yang Pernah dilaporkan Di Media Sosial

 


Phone Scam, Macau Scam, Scammer atau setara dengannya. Semuanya adalah merujuk kepada satu jenis aktiviti yang sama. Dengan menggunakan modus operandi yang sama, scammer-scammer akan menelefon mangsa-mangsa dengan satu target yang sama iaitu memperdayakan mangsa untuk mendapatkan semua simpanan milik mangsa.

Mungkin ada yang bertanya bagaimanakah scammer ini beroperasi..bagaiman scammer ini mendapatkan data sama ada data berkaitan nombor telefon, no kad pengenalan atau jumlah simpanan mangsa. Mangsa yang di panggil itu pun bukan calang-calang. Jarang sekali kita mendengar scammer salah target dan memperdayakan orang yang tidak berduit, dalam bahasa mudahnya orang yang biasa-biasa. Dinamakan pun jenayah terancang, makanya sudah pasti scammer kenal target yang ditelefon. Disclaimer : melainkan ada info lain yang tidak sampai ke pengetahuan saya).

Saya ingin kongsikan di sini senarai kes-kes yang pernah dilaporkan di media massa, mungkin boleh dijadikan panduan dan pengajaran. 




Nota : Saya tidak ada maklumat berkenaan siasatan atau kesudahan kes-kes ini, jadikan info di sini sebagai bacaan pemula dan baca lanjut untuk lebih maklumat/maklumat yang lebih terperinci. Sumber maklumat
dibekalkan).

Sumber:




Selasa, 8 Disember 2020

Akhirnya PKPD Putrajaya ditamatkan

 


Akhirnya pkpd ditamatkan. Alhamdulillah. Tapi arahan penamatan ini tidaklah bermakna orang-orang Putrajaya bebas bergerak ke sana ke mari. Apatah lagi semasa pengumuman ini dibuat oleh Menteri Kanan Pertahanan, YB Dato' Sri Ismail Sabri Bin Yaakob pada 5.12.2020, beliau turut mengumumkan rentas daerah dibenarkan termasuklah ke kawasan yang masih di bawah arahan PKPD. Bila dah lama duduk satu kawasan tak keluar-keluar, mulalah fikir nak merentas ke mana hujung depan kan. Nak2 pulak2 anak2 dah lama betul tak keluar.

 


Tapi kena beringat ya. Negara kita masih belum pulih dari virus ini. SOP kena patuhi walaupun diri terasa sihat dan tahap confident tu teramat tinggi.  Dalam kawasan sesak, perlu jadikan kebiasaan untuk menjarakkan diri. Bukan apa, kadang2 terlupa covid19 tu masih ada. Mask dah terletak dah tapi bila berbaris nak ke kaunter kekadang terlupa nak jarakkan diri. Apatah lagi kalau ada kawan sebelah langsung tak ingat duni. Jangan begitu ye adik2 semua. Marilah kita dahulukan SOP sebelum berseronok nak keluar ke sana ke sini.

Salam.


Isnin, 7 Disember 2020

CARA UNTUK CENTERKAN BLOG TITLE

Setiap kali update blog page setiap kali tu la nak tukar segala bagai..Lepas tu bila dah tukar setting sana sini startlah iconnya berubah ke sana sini macam tuannya jugak selalu plan nak kesana ke sini. Sudahnya tak bergerak ke mana-mana sebab PKP..heehe..

Kalau korang masih mencari2 atau lupe macam mana nak centerkan blog title, di sini saya kongsikan antara cara-caranya. Cara no. 1 saya selalu guna sebab paling mudah dan cepat.

Cara 1 : (copy dari bloggingtips.com)

1. Buka blog dan cari Template Customize

2. Klik Advanced tab dan cari perkataan ni > Add CSS.

3. Salin dan letakkan kod di bawah dalam kotak teks x (click then press CTRL + C to copy, then CTRL + V to paste):

 #header-inner {text-align:center !important;} #header-inner img {margin: 0 auto !important;}


Cara 2:(copy dari donnafasano.blogspot.com)

1. Sign into Blogger


2. Klik Design (top right)


3. Klik Template


4. Klik Advanced (top left)


5. Scroll ke bawah dan Klik Add CSS


6. Salin dan masukkan kod berikut :


.Header h1, .Header .description {

text-align:center;

}

7. Kemudian tekan Apply to Blog. Siap!

Ahad, 6 Disember 2020

Primak : Outlet Wajib Singgah Jika Ke Eropah


Jika anda ke London atau Eropah, jangan lupa singgah ke mana-mana outlet Primak yang berdekatan dengan anda dan pastikan, anda bersedia untuk membelanjakan sejumlah wang di outlet ini. Bukan apa, apabila membeli dengan mata wang luar kita biasa terlupa nilai gandaannya. Apatah lagi apabila nilai harga yang tercatat pada barang semuanya pada nilai rendah umpamanya 1GBP, 10 GDP ..tak ke rabun mata dibuatnya.

Sebagai perkongsia, Primak adalah sebuah kedai fesyen ringkas Irish (Irish fast Fashion) yang merupakan sebuah anak syarikat bagi syarikat pemprosesan makanan. Ibu pejabat Primak terletak di Dublin, Ireland dan dinamakan sebagai Penneys. Di London dinamakan sebagai Primak.

Barangan yang dijual di sini termasuklah pakaian, kasut, selipar, sandal, beg yang merangkumi kesemua jangkauan umur iaitu daripada bayi, kanak-kanak hingga dewasa. Kesemuanya berjenama Primak, dengan harga serendah 1GDP dan kualiti, pada saya adalah sangat mengagumkan. Selain harga daripada tawaran yang rendah dan menarik, barang-barangnya yang pelbagai dan berkualiti adalah sebab-sebab saya syorkan anda semua untuk ke kedai ini. Anda juga boleh mendapatkan souvenir yang berasaskan London/UK di kedai ini pada harga yang rendah. Umapamanya, anda boleh mendapatkan tshirt London dengan saiz kanak-kanak pada harga serenda 1GDP dan 3 GDP utk baju dewasa.

Setakat ini Primak telah membuka 380 outlet dan paling luas dan besar terletak di  Birmingham High Street, yang mempunyai keluasan 160,000 sq ft (14,800 m2) merangkumi 5 tingkat bangunan kedai. Ia turut memuatkan kedai makan termasuklah Cafe pertama Primak dengan kolaborasi dengan pihak Disney selain daripada kedai gunting dan studio kecantikan.


Sumber:
https://www.primark.com


MAKAN APA DI IKEA


Baru-baru ni saya try untuk susun balik tempat buku. Alih punya alih patah pulak kayu rak buku kami. Aduhai...akhirnya kami suami isteri bergerakla ke Ikea mencari rak hitam ie rak buku yang paling murah di Ikea. 


Saya dah survey dah kat Shopee harga rak buku macam lebih kurang je araound RM80-RM110 tapi saya rata2 kayu yang digunakan adalah jenis kayu yang not bad (saya tak tahu jenis kayu). Tapi tahu tak apa yang membezakan rak ikea dan rak2 buku yang lain? Selain kayu yang digunakan oleh Ikea ni jenis kayu lain (saya rasalah), rak2 ikea juga biasanya menggunakan skru. Maksudnya antara satu bahagian kepada bahagian yang lain disambungkan dengan skru. Jadi bila kita ubah atau angkat, ia masih terletak. Berbeza dengan rak kayu local, biasanya yang saya jumpa adalah dengan penyambung kecik yang mcm connector antara tapak susun buku dan dinding rak. Kesannya adalah apabila diangkat rak mungkin akan menjadi longgar dan dengan itu memberi kesan kepada connector yang boleh tecabut dan patah. Kalau patah lagilah parah sebab dah takde cara nak sambungka tapak kecuali buat lubang baru. Ishhh..panjang pulak explanationnya. 

So selesai aje membeli kami pun makanlah di cafe Ikea. Dah lama rasanya tak ke sini. Nak2 pulak zaman PKPB memang taklah kami ke sini.

Untuk hari ini kami yang kelaparan telah memesan makanan wajib rasa di Ikea iaitu:

16 ketul Bebola Ayam
dengan Kentang Lecek & Brokoli


6 ketul Kepak Ayam Goreng
dengan Sos Siracha


Salad ayam

Dessert: cake 

Semuanya sedap2 belaka. Perghh kenyang...gendang gendut tali kecapi kenyang perut sukahati.

 

Selasa, 1 Disember 2020

Kedai Barangan Kek di Putrajaya


Salam..

Sejak berpindah dari Shah Alam ke Putrajaya susah betul nak carik barang2 membuat kek. Carik dekat google yang paling dekat ada dekat Bangi. Walaupun Bangi tu taklah jauh mana pun dari Putrajaya tapi jaraknya tak sedekat kedai kek di Shah Alam yang hanya memakan masa lebih kurang 5 minit perjalanan. Cari punya carik akhirnya jumpa kedai di dalam Shopee. Lama pulak nak tgu barangnya sampai. Silap hari bulan barang sampai mood dah ke laut biru. 

Suatu hari entah macam mana saya berceritalah dengan husband yang saya nak pergi ke Shah Alam untuk membeli barangan membuat kek lapis. Saya perlukan pewarna. Kek lapis kalau takde warna dan takde lapisnya memang tak sah. Jadi sesiapa yang rajin baking kek lapis dah tentu ada pelbagai warna pewarna ada dalam simpanan.

Sebenarnya pewarna ni kalau nak carik dekat kedai2 biasa pun ada.. Cuma, warna yang ada sangatlah limited. Biasanya warna2 seperti kuning, hijau, merah dan merah jambu tu memang dah biasa jumpa. Tapi kalau nak kaler2 mengancam yang lain contohnya ungu, ungu pekat, biru muda, pink muda atau hitam, memang tak akan ada di kedai2 biasa. Jadi kena jugak menapak ke kedai accesori baking.

Berbalik semula kepada cerita saya dengan husband, husband replyla kata tak payah ke Shah Alam sebab dia dah jumpa satu kedai kek di Presint 9. Mula2 saya dengar tu memang tak percaya sebabnya saya rasa dah puas survey tak jumpa pun yang dekat2 melainkan ada satu kedai di Bangi. Malas pulak nak pergi jauh2 kan.

Oleh kerana saya macam tak percaya maka berangkatlah saya dan husband ke kedai yang dimaksudkan. Cuma malangnya hari tu ahad jadi kedai tak bukak. At least saya dah tahulah tempatnya kan. Betul2 areas kedai di sebelah Rumah Hijau. Kawan saya Sum tinggal area sana...Lama tak jumpa beliau...huhuh


Inilah kedai kek yang dimaksudkan. Kedai HNZ ni nampak macam kecik aje dari luar tapi bila dah masuk kat dalam macam2 barang boleh jumpa.



Untuk peminat2 kedai baking, bakers2 especially area Putrajaya bolehlah datang ke sini mencari barangan membuat kek, kuih dan sebagainya. Harap perkongsian ini dapat memberikan manfaat kepada yang sedang mencari-cari kedai barangan membuah kek dan kuih muih di area Putrajaya.

Kalau anda ada saranan kedai kek yang lain, bolehlah kongsikan di ruangan komen. 

Bye.





Cara Tampal Not Pada Keyboard

 

Untuk pemain piano/keyboard pemula, saya nak cadangkan agar anda memulakan proses pembelajaran anda dengan mengenali keyboard berdasarkan nombor atau huruf. Caranya mudah sahaja. Di Shopee, anda boleh membeli sticker2 keyboard seperti ini:



Dengan itu pembelajaran akan jadi lebih mudah.Tapi bagaimana caranya untuk mengenali huruf2/not2 pada Piano/Keyboard? Jom saya kongsikan tip untuk mengenali not2 muzik stail pemula. 

Ok ini adalah contoh bar/not yang ada pada keyboard. Anda mesti mulakan sesi perkenalan anda dengan keyboard yang anda baru beli dengan mengenali not berwarna hitam dan putih. Perhatikan susunan not/key hotam yang berada pada susunan 2-3-2-3-2-3 dalam gambar di bawah. Ini adalah keyboard yang mempunyai 21 not/key. Walau berapa not/key keyboard yang anda miliki, cara pembacaaan not.key tetap sama. 


Jom kita mulakan berkenalan dengan not/key mudah di bawah ini:

Ini adalah gambar bagi not mudah dengan 7 not/key asas. Key asas yang dimaksudkan adalah NOT/KEY C,D,E,F,G,A dan B. 

7 not/key


Cara untuk mengenali key C adalah dengan mencari 2 not hitam yang paling hujung pada keyboard anda seperti di dalam gambar ini:

 

Not/Key C berada di sebelah kiri not bewarna hitam kembar. Ini adalah tips paling penting ye. Apabila anda sudah menemui key C, maka proses menanda key lain akan menjadi mudah seperti di bawah. Anda boleh teruskan penandaan keyboard dengan menggunakan not/key muzik berdasarkan susunannya, C,D,E,F,G,A dan B. Senangnya, anda ingat A hingga G iaitu 7 huruf yang melambangkan 7 not muzik. Namun, penandaan harus bermula dengan C (jika keyboard anda bermula dengan 2 key hitam berkembar). 

Ok, untuk memudahkan urusan, saya kongsikan penandaaan keyboard pada 21 key untuk anda. Anda juga boleh tandakan dulu keyboard dan semak semula pada gambar di bawah.  Saya rasa tips penandaan ni mudah je. Anda mesti boleh buat punya. Selamat menanda. 

Oh ya, post seterusnya saya akan kongsikan lagu-lagu mudah dan asas untuk pemula. Actually, saya pun pemula juga. Jadi saya akan kongsikan tips berdasarkan perjalanan proses pembelajaran saya. Saya rasa tips ni sesuai sebab saya berjaya ajar anak saya bermain dengan mudah dan cepat. Dalam masa seminggu je anak saya yang berumur 9 tahun sudah boleh bermain 3-4 lagu mudah. Senang bila bermain dengan keyboard yang telah ditanda begini. Bye for now.


 Iswa Tonie, Putrajaya.

Sabtu, 28 November 2020

Beli Set Keyboard Set berbaloi dari Kedai di Shopee

 


Sesiapa yang kerap tengok Youtube mesti perasaan dekat Youtube kerap dimainkan iklan bermain piano. Sebenarnya iklan yang promote APP tentang belajar bermain piano. Selalunya saya skipkan saja iklan2 yang macam tu. Tapi satu hari ni entah macam mana saya tertarik pulak untuk tengok iklan tu sampai habis. Dan akhirnya, iklan tersebut berjaya menarik hati saya untuk belajar piano sendiri hanya dengan menggunakan app. Tapi sebelum tu kenalah pastikan pianonya ada terlebih dahulu, Kalau daftar app main dalam app pun boleh tapi tak ke mana la bakat tu kalau ada sebab awak bermain atas keyboard tipu2. Kalau saja nak try2 tu la.Sapa cakap tak boleh.

Hari ni saya taknak cerita pasa app tu. Saya nak cerita pasal kat mana nak beli keyboard. Kiranya keyboard anak piano.Piano tu yang ada rumah die sendiri dan harga ribu riban. Tak mampula pemain pemula macam say ani membeli aiehh.. Oh , actually yang nak belaja piano/keyboard ni saya sendiri dan akhirnya saya decide untuk belaja bersama-sama anak-anak saya. Begini ceritanya.


Dengan berbekalkan semangat untuk belaja maka saya pun trylah search dekat Shoppe kedai-kedai yang menawarkan keyboard dengan harga mampu milik. Cari punya carik akhirnya saya decide untuk beli daripada kedai ni. Kedai ni agak famous. Dekat review pun ramai yang bagi 5star. Semua review baik2 semuanya. So saya decide nak beli set dengan harga RM269. Dalam set tu nanti saya akan dapat keyboard, stand, kerusi, penutup keyboard, beg keyboard, mini microfon dan headphone. Saya rasa set ni memang berbaloi-baloi.Anak saya sangat excited bila saya bagitahu saya dah order set ni. Bila tengok gambar-gambar ni bertambah tambah pulak excited die.




Kalau ikutkan saya order pada 24.11.2020 dan barang sampai dekat saya pada 26.11.2020. Tapi memandangkan stand tak sampai serentak dan sampai pada 2.12.2020 jadi saya lambat untuk beri rating untuk kedai ni. So far dieorang sangat pantas dan baik je layan customer di shoppee app and dekat whatspp. So saya recommend untuk sesiapa yang baru nak mula belajar main keyboard, belajar melembutkan jari jemari, bolehlah sumbangkan modal sikit dalam RM270. Seronok belajar muzik ni. Nak2 lagi anak pun minat. Tekan simple2 je dah ada bunyi. Next posting saya akan kongsikan langkah seterusnya apa yang saya perlu buat setelah terima keyboard pertama saya. Jom follow my journey to be a mom with keyboard basic knowledge. Bye for now.


 




 Iswa Tonie, Putrajaya.

26 November 2020

 









Isnin, 9 November 2020

Selamat Jalan Gli - Hagia Sofia's Cat

 


Sejak Hagia Sofia ditukarkan menjadi Masjid semula, Gli, iaitu nama kucing yang tinggal di dalam Masjid tersebut menjadi semakin terkenal. Sememangnya, sebelum itu lagi Gli memang telah dikenali ramai terutamanya oleh pengunjung-pengunjung masjid yang kerap datang dan melawat Masjis tersebut. 

Mengikut sejarah, Masjid Hagia Sofia adalah pada asalnya sebuah gereja yang dibina di Constantinople pada tahun 537M  oleh Empayar Byzantine. Namun, pada tahun 1453, Constantinople telah berjaya ditakluk oleh Sultan Al-Fateh (Kerajaan Uthmaniyah) yang kemudiannya menukarkan gereja tersebut menjadi masjid. Menurut sejarah, setelah ditukarkan menjadi sebuah masjid, Sultan Al-Fateh telah mengarahkan solat Jumaat pertama diadakan di dalam masjid tersebut.

pemandangan dalam Masjid

Masjid Hagia Sofia

Pada zaman kejatuhan Kerajaan Uthmaniyah, terjadinya perubahan dasar Kerajaan. Presiden Turki yang namanya tidak akan dilupakan sehingga sekarang, Mustafa Kamal Artartuk, adalah orang menukar hampir keseluruhan zaman kegemilangan Islam yang telah dimulakan oleh Kerajaan Uthamaniyah dengan dasar-dasar anutan agama liberal iaitu agama tidak boleh disatukan dengan fahaman politik. Ia memberikan kesan yang mendalam kepada kehidupan masyarakat Islam Turki secara am dan dengan drastiknya. Bayangkan orang-orang Islam tidak dibenarkan berkumpul di Masjid, tidak dibenarkan melaungkan azan, melainkan dalam bahasa Turki. Wanita tidak dibenarkan memakai tudung dan menutup aurat dan para ilmuan Islam diseksa, ditangkap malah ada yang dibunuh jika engkar kepada perintah Kerajaan. Begitulah dasyatnya perubahan yang telah dibuat oleh Mustafa Kamal sehinggakan mayatnya tidak diterima bumi. Wallahualam.

Kembali kepada cerita berkenaan Gli, semenjak Hagia Sofia kembali menjadi Masjid, Gli menjadi semakin famous. Apatah lagi setelah seorang pemandu pelancong yang sangat meminati Gli telah membuka satu akaun khas memuatkan gambar2 comel dan aksi-aksi Gli yang manja untuk tatapan peminat Gli yang pernah berkunjung ke Hagia Sofia.


Gambar Gli dan Umut Bahceci seorang pemandu pelancong di Tukri yang telah membuka akaun Instagram untuk Gli 
(23 December 23 2017)( via REUTERS)

Kematian Gli

Pada 8 November 2020 setelah hampir seminggu dimasukkan di klinik Vet di Istanbul, Gli meninggal dunia akibat sakit tua. Gli yang sangat disayangi bukan sahaja sebab kecomelannya malah kerana aksinya yang bersahaja semasa di ambil gambar (camera-friendly), malah juga tidak takut dengan pelancong yang ingin bergambar dengannya. Masyallah. Sungguh Gli ini bertuah menjaga Masjid yang menjadi kebanggaan Muslim di seluruh dunia.Semoga Allah memberikan rahmatnya untuk Gli dan kita semua.
 
Gli Dalam Kenangan

Rujukan:
1. https://www.thestar.com.my/lifestyle/travel/2020/11/09/gli-the-famous-cat-of-istanbul039s-hagia-sophia-mosque-dies-of-old-age