Khamis, 11 April 2019

Shoping online Di SHELOT.COM


Salam semua...

Baru-baru ni saya berkesempatan singgah ke Shelot.com. Laman web ni adalah salah satu laman membeli belah secara dalam talian yang memuatkan pelbagai barangan wanita. Umpamanya, panties, bras, baju-baju mandi, aksesori seperti cermin mata, bag dan kasut. 

Yang menariknya di sini harganya adalah rendah berbanding harga barangan yang mungkin lebih kurang sama bentuk dan warnanya tapi dijual pada kadar yang lebih tinggi. Sebagai seorang penggemar bag sebaik singgah di laman web tersebut saya terus menjengah melihat koleksi bag yang ada.







terdapat banyak koleksi yang ada dijual di Shelot.com contohnya purse dan bag sling dengan warna-warna pastel. Sangat cantik dan menarik warna-warna dan koleksinya. Jika anda berminat boleh terus ke laman web ni dan tengok sendiri sambil makan popcorn..ehheh

Selain bag apa lagi barang lain yang menarik di Shelot.com


Kalau korang sedang dalam plan nak mandi manda bersama rakan, keluarga atau bersama budak-budak ofis dan sedang mencari tube yang cantik untuk mandi dan ambik gambar (of cos nak selfie kan)...kat sini ade dijual beberapa jenis tube yang menarik dan unik. Sekarang trending unicorn. So kalau nak pattern unicorn pun ade jual kat sini. Bagi peminat pink flamingo uoll kene datang ke laman web dan dapatkan flamingo yang boleh menampung badan seorang wanita dewasa. Serius cantik...untuk seflie especially...Harga menarik mesti korang geram nak beli!

Untuk peminat underwear akat Shelot.com tengah buat sale. Wajib sergah website nie.


Alang-alang dah tengok underwear saya terjahlah jugak nak tengok koleksi baju mandi yang dieorang jual. Alamak cantik2 semuanya. Murah2 pulak tu. Saya ni memang tak belila baju mandi. Kalau beli pun mungkin untuk anak atau nak buat hadiah. Harga sekitar RM50-70 mesti korang nak punyerla. Saya tak beli sebb bigsize tak je kat sini..huhuu...Jom tengok baju mandi dieorang yg cantik-cantik tu...


Amacam...menarik tak laman web ni. Kene ambik masa sikit survey2 kalau korang nak beli apa2. Waima membeli online. Compare harga itu wajib selain teliti material dan pembekal. So saya suggest uoll sambil2 belek Lazada atau Shoppe tu datang tengaok web site ni untuk rujukan.
Semoga perkongsian ini memberikan manfaat untuk semua yang membaca. Thank you and jadilah pengguna dan pembeli yang bijak ya. Menang membeli menang memakai. Salam...


Rabu, 10 April 2019

Cara Buat Blog Paling Mudah dan Ringkas



Ramai blogger dah beralih ke youtuber sekarang ni dan menjadi youtuber pemula. Ada yang masih kekal setia dan menulis blog. Tidak kurang yang maintain kedua-dua channel. Well, kalau 2-2 boleh buat duit kenapa perlu pilih kan.

Semasa saya mula-mula berblog pada tahun 2011/2012, saya banyak berlajar dari blogger lain dan youtube. Pada masa tu sebenarnya kurang video kurang kat youtube untuk tajuk tutorial. Jadi susah sikit dan ambik masa sikit untuk mahir selok belok nak creat blog. But, Alhamdulillah 2 minggu bertunggus lumut try and error akhirnya saya dapat mencipta blog sendiri. Malangnya blog tersebut telah didelete pada tahun 2014 atas sebeb-sebab yang tidak dapat dielakkan. Pada masa tu minat sangat menulis . Idea untuk buat blog masa tu bukan sangat untuk berkongsi ilmu tapi lebih kepada keseronokan ada blog sendiri, seolah-olah ada baby yang perlu dibelai setiap hari. Tapi, lama-lama dek kerana kesibukan dan kekurangan idea, blog ditinggalkan dan akhirnya dibiarkan bersarang.

Blog ini adalah blog projek terbaru. Saya rasa terpanggil untuk create satu lagi blog where i can share story and pix. Mana tahu anak2 nanti nak tengok tulisan zaman purba bolehlah tengok mak dieorang ni..Nak share kat FB kurang seronok nak tulis panjang2.

Nak create blog sebenarnya mudah aje. 1st and foremost buat dengan hati2 dan teliti. Insyallah dalam 2 minggu (if uoll struglle study and try everday) insyallah uoll akan dapat mahirkan diri dengan template dan ciri2 yang ditawarkan oleh google.

Ok Jom kita tengok cara mudah dan ringkas untuk create blog sendiri.

1. Taip https://www.blogger.com klik CREATE YOUR BLOG




2.  Masukkan emel address dan password.



3.  Cipta Nama Blog dan isikan alamat yang diingini. (alamat yang anda pilih adalah tertakluk kepada kekosongan di platform www yeh.)


4. Tadaaa...Blog dah siap...



5. Teruskan posting pertama anda dengan klik NEW POST. Untuk cara buat posting pertama, Klik kat SINI.


Bacaan lain : 

Khamis, 4 April 2019

MAS Business Class Cabin -The Experience


Salam ...

Jika anda sedang merancang untuk berkelana di bumi London, saya syorkan anda menaiki penerbangan MAS yang menawarkan penerbangan terus ke London selama 14 jam. Walaupun jangkamasa yang disebutkan ini nampak seperti terlalu panjang namun di sebaliknya anda akan berasa puashati kerana kepenatan duduk selama 14 jam adalah lebih baik daripada menaiki penerbangan yang bersilih ganti. 

Bagi saya ada pro dan contranya menaiki penerbangan terus. Terpulang kepada cita rasa masing-masing. Bagi saya, saya suka "sekalijalan."


MAS Business Class Cabin - Food And Smile

Syukur alhamdulillah Mac 2019 saya mendapat peluang untuk ke bumi London yang biasa saya google dan lihat keindahannya di Instagram atau Youtube. Jika dibiayai sendiri mungkin tidak mampu ke sana apatah lagi menaiki penerbangan Business Class.

Saya bersyukur di layan seperti VIP sepanjang perjalanan. Disapa dengan lemah lembut oleh pramugari dan pramugara yang hensem dan cantik2...Saya banggga sebenarnya menaiki pesawat Malaysia.

Di Business Class rupanya, selain menawarkan kerusi yang luas dan boleh baring, anda juga dilayan seperti VIP. Selain sapaan yang lemah lembut anda juga disediakan dengan buku menu dan welcome drink.



Untuk makanan pertama, pilih sahaja daripada senarai yang ada. Semuanya telah tersedia. Saya pula, berniat untuk mencuba semua jenis menu (kalau boleh), rasa dan ambil gambar. Jadi, saya selang selikan masa untuk order makanan agar saya tidaklah terlalu kenyang. Nasib baik para flight attendant melayan karenah saya dengan baik. Jadi saya pun berbuat baik dengan order makanan dan menghabiskannya, agar pembaziran makanan tidak berlaku.


Ini appetizer ye..

Main course Nasi Lemak.Well serve and sedap.


Mee sup








Sepanjang 14 jam perjalanan anda akan rasa bosan yang teramat. Lagi2 jika anda menaiki flight dr KL yang berlepasa pada jam 9 pagi. Pada masa ini, keadaan masih siang dan pada permulaan anda akan mengalami kesukaran untuk tidur. Pada masa inilah anda akan cuba menghabiskan masa dengan menonton filem-filem yang disediakan.

Berlainan jika anda memilih untuk naik penerbangan pada pkl 11 malam. Keadaan malam akan menyebabkan anda secara automatik tidur dan kurang berjaga. Untuk pengetahuan semua MAS menawarkan 2 penerbangan sehari ke London iaitu pada pukul 9 pagi dan 11 malam sahaja. Jika anda tanya saya, saya akan pilih penerbangan jam 11 jam sepaya saya kurang berjaga dan banyak tidur. Dengan itu perjalanan yang jauh itu tidaklah terasa sangat.


MAS Business Class Cabin -The Souvenir



berus gigi, sikat, stokin panjang, penutup mata dan set freshner


selipar pakai buang (nama reka sendiri)

Yang saya share kat atas adalah selipar pakai buang. Saya namakan begitu sebab lepas pakai korang mesti dah tak nak bawak dah kan. Dan MAS akan buang (takkan nak simpan recycle pulak aiehh). Jenis selipar ni nipis aje memang sesuai untuk guna dalam flight aje. Sebabnya saya pakai masa keluar masuk tandas saya perasan lama-lame selipar jadi lembik. Memang tempah khas untuk beberapa jam aje agaknya...Tapi apa-apa pun tq for this experince. Selipar ni MAS akan kasi sebaik sahaja kite dah stable selepas boarding. Nak tulis ni pun teringat teringat aje keadaan masa tu. I miss the feeling so much. Seriously rasa seronok memikirkan jalan-jalan dan makan angin hhehhe...

Selain daripada selipar korang juga akan satu beg toiletteries. Actually dalam tu ade pelbagai barangan serbaguna. For example stokin panjang. Saya masa dapat tu terus bukak. Saja nak tengok apa barang yang ada kat dalam. Tengah belek-belek barang ternampak omputih kat kerusi sebelah sarungkan stokin panjang. Pada masa tu saya rasa ekon takdela sejuk sangat. Tapi sebab jakun nak try saya sarungla jugak. Memang best rasanya sebab stokin tu takde la tebal mane. Cuma masa saya pergi ni saya guna boot dah memang ade stokin. Nasib baikla stoking baru dan boot baru jadi bau masam takde lagila masa ni hehhe.. So pakaila berlapis lapis. Sedap gaklah tdo masa tu sebab badan rasa warm...hahha..jakun...

Nak sampai London saya bukak stokin tu dan pakai balit boot. Barang-lain saya tak pakai pun simpan aje jadi kenangan. Sekarang beg dan barang-barang ade kat tergantung kat ofis buat standby in case nak gune.
Dapat satu lagi beg masa nak balik ke Malaysia. Sebab flight masa tu malam jadi cuaca boleh tahan sejuknya. Jadi saya pun bukakla kasut (masa balik pakai kasut sukan je). Nak dijadikan cerita bau masam stokin ya ampun hahhah. Bayangkanlah berjalan 7 hari dengan stoking yang sama sebab nak kasi tebal dan kaki masa menapak tu selesa. Bezanya cuma 3 lapisan tu mungkin dipakai cara berbeza. Hari ni mungkin lapis atas kat bawah. Esoknya mungkin lapis bawah kat atas pulak. Begitula recycle dalam 7 hari. hahhaa... Nasib baik ade spray freshner dalam beg ni. So saya cepat2 keluarkan dan spray kat stoking sebelum nak letak stokin kelabu kat lapis luar. Alhamdulillah hilang bau sampaila balik rumah takde bau masam langsung..hehhe

Kalau korang tengak gambar bawah ni ade baju jaket jeans yang saya sangkut kat penyangkut yang memang stick dekat situ. Sebelum saya sangkut jaket ni saya sebenarnya dah tengok ade mat salleh selang 2 kerusi dari saya yang sangkut jaket die dekat situ. So saya followla jugak.. hebat kan heheh...



Jumpa lagi...

Iswa Tonie
Putrajaya