Youtube Didenda USD170M atas isu COPPA

Image result for youtube fined 170 million

Assalamualaikum..

Isu TNC dan Guideline baru Youtube masih panas. Ramai Youtuber dan Youtuber baru nak up (me) tertanya-tanya kenapa keadaan ini berlaku. Hari ini saya sempat meneliti TNC secara detail dan terperinci dan memahami setiap inci TNC untuk mengetahui hasrat yang ingin disampaikan oleh Youtuber. Bila tengok TNC yang ada ni (thru email) seriously macam baca tenancy agreement yang di buat oleh agen rumah yang baru nak up. Dengan bahasa yang simple dan lenggok yang mudah diteka, saya agak yang mereka TNC tu mungkin nak cepat siap ataupun try untuk guna bahasa sesimple yang mungkin supaya pembacanya mudah faham akan maksud yang hendak disampaikan.

Di sebalik TNC yang mudah difahami itu, terdapat cerita dalam cerita sebenarnya. Umpamanya, apabila Youtube (YT) memaklumkan bahawa TNC baru itu dibuat sebagai salah satu syarat penyelesaian dengan FTC bagi isu pelanggaran Children's Online Privacy Protection Act (COPPA). Isu ni mungkin tidak pernah dicanang oleh media massa Malaysia ataupun dibincangkan di dalam mana-mana group YT tapi tahukah anda sebenarnya YT telah disaman oleh  Peguam Negara New York dan Federal Trade Commission untuk jumlah denda yang paling tinggi iaitu USD170M. Nampak banyak kan jumlahnya. Memang banyak pun. Tapi kalau nak dibandingkan dengan income tahunannya $13B ape sangatlah 170M tu kan.


Menurut CNN Business, kes yang melibatkan isu perlanggaran hak privasi kanak-kanak ini telah diselesaikan pada 4 September 2019. Selain daripada jumlah wang denda, Google juga disyaratkan untuk :

1. memastikan pencipta video (creator) membuat self declaration berkenaan video yang muatmasuk tersebut melibatkan kanak-kanak atau tidak;
2. ruangan komen dan notifikasi bagi video untuk tontonan kanak-kanak akan ditutup;
3. tiada lagi iklan peribadi di video untuk tontonan kanak. Ini bermakna tiada income dan monetisasi untuk pencipta video kanak-kanak. (Syarikat Les Copague dan sewaktu dengannya perlu komen pasal benda nie.)

Thats why  YT come out dengan TNC baru yang jelas berkenaan perkara yang saya sebutkan di No. 1, 2 dan 3 di atas. Selepas ini, pencipta video kanak-kanak akan kehilangan inc0me dan kanak-kanak pula boleh menonton video kegemaran mereka tanpa iklan. Kadang-kadang satu video tapi iklannya sampai 5 bijik dalam tu. Jenuh menunggu iklan tu habis...walaupun hanya 10 saat..hahaha

Untuk pengetahuan Youtube adalah anak syarikat Google yang dibeli dari Jawed Karim, Steven Chen dan  Chad Hurley pada tahun 2006. US mentafsirkan kanak-kanak sebagai yang berumur di bawah 13 tahun sementara kita tafsirkan sebagai yang berumur bawah 18 tahun. Kanak2lah sangat kan...

Dari sudut pandangan pengguna YT dan parents kepada kanak-kanak di bawah umur 13 tahun saya setuju dengan syarat baru yang ditetapkan oleh FTC dan dipersetujui oleh Google ini. Bukan apa, budak-budak kan suka video yang cantik terang warna warni. Kene pulak dengan minat budak-budak yang suke menari menyanyi memang layanlah kan. Sanggup tak makan tak mandi. Kita sebagai orang tua nak kene pantau budak-budak walaupun kadang2 terpaksa bergaduh sebab merajuk ke ape kan. Tapi bayangkan kalau dah awal-awal tengok pun ade peringatan kene tanya mak ayah dulu, kene mintak consent mak ayah dulu sebelum tengok..senanglah kite nak bagitau anak2 bahawasanya nak tengok video dalam youtube pun ade tapisan bukan senang2 aje tengok. Macam amalan sekarangla. Bukak2 aje tekan2 dah bukak video yang dieorang minat. Boleh komen2 plak. Kadang2 bukan budak2 komen tapi tersilap tekan dengan entah apa2 emoji icon segala die bubuh dalam komen tu. Bayangkan kalau tersilap letak wording atau perkataan mencarut. adoyaii...

Sekarang mak ayah dah ada alasan untuk sekat anak2 main handphone, tengok video segala. Lagipun kalau takde tapisan anak2 terdedah dengan video2 dewasa. Walaupun YT ade sekatan video yang lucah atau pelik2 tapi dieorang bukannya cek satu2 pun. Robot yang cek. Mesti ade yang terlepas punye..

Pengajarannya, gunalah YT secara berhemah. Jaga anak-anak. Omputih fights for hak anak anak-anak kita jadi kita janganlah pulak leka dan biarkan anak2 terdedah dengan dunia YT secara berlebih lebihan.


Semoga bermanfaat..


Iswa Tonie
Putrajaya
14.11.2019

6 travel tips ke Luar Negara

Hai Assalamualaikum...


Saya belajar dari pengalaman dan daripada blogger2 untuk dapatkan tips terbaik dan terpenting untuk dijadikan panduan. 6 tips yang saya sharekan di sini adalah yang terbaik yang saya dapat simpulkan. 

Lain orang lain pengalaman dan tips dan malahan ada banyak tips lain yang boleh disenaraikan. 

Secara ringkasnya, panduan dan tips adalah bergantung kepada individu. 


1. Check Passport

Untuk bergerak ke luar negara anda perlu mempunyai passport yang masih sah dan laku sekurang-kurangnya 6 bulan daripada tarikh anda di jangka balik ke Malaysia selepas bercuti. Tip ini saya jadikan perkara paling penting dan utama supaya anda tidak mengalami pengalaman di tahan di Imigresen dalam negara sendiri mahupun di luar negara. 

Untuk anda yang sedang merancang untuk ke luar negara dan belum lagi mempunyai passport antarabangsa, saya cadangkan buatlah passport dalam kadar segera. Berdasarkan pengalaman, sekiranya anda bercadang untuk membuat passport di Imigresen Putrjaya, di sana passport anda di jangka siap dalam masa 1 jam selepas selesai proses ambil gambar dan dokumentasi. Cuma, dek kerana ramainya orang yang hendak berurusan di sana maka saya cadangkan anda luangkanlah satu hari untuk urusan ini. Anda perlu hadir seawal pagi untuk mengambil nombor giliran dan bertabahlah menunggu kerana sesungguhnya penanti itu suatu penyeksaan. Pengalaman saya sendiri, saya pernah datang ke sana untuk renew passport pada waktu petang. Selepas punch out pada pukul satu, saya hadir di pejabat tersebut hanya untuk menerima kabaran bahawa nombor giliran untuk sesi urusan petang tersebut telahpun habis di agihkan. Terpaksalah melanggah keluar dengan sedih dan kecewa. Jadi, untuk elakkan keadaan yang sama, elokkah datang awal.

Satu lagi, pastikan anda simpan salinan scan copy passport di dalam emel, sediakan satu salinan fotostat dan di bawa bersama  sebagai salinan rujukan (just incase). Walaupun leceh saya cadangkan cara ini untuk mengelakkan sebarang pertikaian di luar negara sekiranya berlaku berkenaan passport ini.


2. Check Travel Insurans
Sumber : Google

Jangan abaikan kepentingan insurans perjalanan. Kita tidak tahu apa yang mungkin akan berlaku. Jadi, saya nasihatkan, belilah insurans perjalanan siap2 sebelum keluar negara. Insurans perjalanan boleh di beli selewat-lewatnya sehari sebelum memulakan perjalanan. Sekarang zaman teknologi di hujung jari. Anda tidak perlu mendapatkan agen insurans kerana anda boleh membeli sendiri secara dalam talian. Kali terakhir saya membeli insurans perjalanan adalah pada penghujung Januari lepas dan pada masa tersebut selepas mencongak ahirnya saya memutuskan untuk membeli dengan Etiqa Insurans (m

3. Wang Tunai
Sumber : Google


4. Check Cuaca
Sumber : Google

5. Install Application
Sumber : Google

6. Kamera, Powerbank, charger
Sumber : Google


Selamat menonton dan boleh komen jika ada tips lain yang mungkin saya boleh guna di masa hadapan..

Bye..

Iswa Tonie
Putrajaya
4.11.2019

Memories by Maroon 5 (Lyric)




Here's to the ones that we got

Cheers to the wish you were here, but you're not

'Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we've been through
Toast to the ones here today
Toast to the ones that we lost on the way
'Cause the drinks bring back all the memories
And the memories bring back, memories bring back you
There's a time that I remember, when I did not know no pain

When I believed in forever, and everything would stay the same

Now my heart feel like December when somebody say your name
'Cause I can't reach out to call you, but I know I will one day, yeah
Everybody hurts sometimes

Everybody hurts someday, aye aye

But everything gon' be alright
Go and raise a glass and say, aye
Here's to the ones that we got

Cheers to

lose you to love me (Lyric) by selena gomez



               


                                                                             [Verse 1]

You promised the world and I fell for it

I put you first and you adored it

Set fires to my forest

And you let it burn

Sang off-key in my chorus

'Cause it wasn't yours
I saw the signs and I ignored it

Rose-colored glasses all distorted

Set fire to my purpose

And I let it burn

You got off on the hurtin'

When it wasn't yours, yeah


[Pre-Chorus]

We'd always go into it blindly

I needed to lose you to find me

I needed to hate you to love me, yeah


[Chorus]

To love, love, yeah

To love, love, yeah

To love, yeah

I needed to lose you to love me, yeah

To love, love, yeah

To love, love, yeah
To love, yeah
I needed to lose you to love me


[Verse 2]

I gave my all and they all know it

Then you tore me down and now it's showing

In two months, you replaced us
Like it was easy
Made me think I deserved it
In the thick of healing, yeah

[Pre-Chorus]

We'd always go into it blindly

I needed to lose you to find me

This dance, it was killing me softly

I needed to hate you to love me, yeah

[Chorus]

To love, love, yeah

To love, love, yeah

To love, yeah

I needed to lose you to love me, yeah

To love, love, yeah

To love, love, yeah
To love, yeah
I needed to lose you to love me


[Brigde]

You promised the world and I fell for it

I put you first and you adored it

Set fires to my forest

And you let it burn

Sang off-key in my chorus

[Chorus]

To love, love, yeah

To love, love, yeah

To love, yeah

I needed to hate you to love me, yeah

To love, love, yeah

To love, love, yeah
To love, yeah
I needed to lose you to love me
To love, love, yeah
To love, love, yeah
To love, yeah



[Outro]

And now the chapter is closed and done

To love, love, yeah

To love, love, yeah

To love, yeah

And now it's goodbye, it's goodbye for us

Waktu-waktu Mustajab Untuk Berdoa


Doa adalah senjata umat mukmin. Nabi SAW bersabda: "Doa adalah senjata bagi orang-orang mukmin, tiang bagi agama, dan nur bagi langit dan bumi." - HR Hakim

Terdapat beberapa situasi/masa dan keadaan yang mustajab untuk berdoa:

Waktu-waktu Mustajab


1.      Sepertiga Akhir Malam

Dari Abu Hurairah (r.a) bahawasanya Rasulullah S.A.W bersabda:

Ertinya : "Sesungguhnya Rabb kami yang Maha Berkat lagi Maha Tinggi turun setiap malam ke langit dunia hingga berbaki sepertiga akhir malam, lalu berfirman ; barangsiapa yang berdoa, maka Aku akan kabulkan, barangsiapa yang memohon, pasti Aku akan perkenankan dan barangsiapa yang meminta ampun, pasti Aku akan mengampuninya" (Sahih Al-Bukhari)

2.      Tatkala Berbuka Puasa Bagi Orang Yang Berpuasa

Dari Abdullah bin 'Amr bin 'Ash (r.a) bahawa dia mendengar Rasulullah S.A.W bersabda:

Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak". (Sunan Ibnu Majah)

3.      Setiap Selepas Solat Fardhu

Dari Abu Umamah, sesungguhnya Rasulullah S.A.W ditanya tentang doa yang paling didengari oleh Allah S.W.T, baginda menjawab:

Maksudnya: "Di pertengahan malam yang akhir dan setiap selesai solat fardhu.” (Sunan At-Tirmidzi)

4.      Ketika Saat Perang Berkecamuk

Dari Sahl bin Sa'ad (r.a) bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

Ertinya : "Ada dua doa yang tidak tertolak atau jarang tertolak ; doa ketika saat azan dan doa ketika perang berkecamuk". (Sunan Abu Daud)

5.      Sesaat ketika Hari Jumaat

Dari Abu Hurairah (r.a) bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

Maksudnya : "Sesungguhnya pada hari Jumaat ada satu saat yang tidaklah bertepatan seorang hamba muslim solat dan memohon sesuatu kebaikan kepada Allah melainkan akan diberikan padanya, beliau berisyarat dengan tangannya akan sedikitnya waktu tersebut". (Shahih Al-Bukhari)

Waktu yang sesaat itu tidak boleh diketahui secara tepat dan masing-masing riwayat menyebutkan waktu tersebut secara berbeza-beza, sebagaimana yang telah disebutkan oleh Ibnu Hajar di dalam Fathul Bari.

Dan kemungkinan besar waktu tersebut berada ketika saat imam atau khatib naik ke mimbar sehingga selesai solat Jumaat atau sehingga selesai waktu solat asar bagi orang yang menunggu solat maghrib.

6.    Ketika Waktu Bangun Tidur Pada Malam Hari (bagi Orang Yang Sebelum Tidurnya Dalam Keadaan Suci dan Berzikir Kepada Allah)

Dari 'Amr bin 'Anbasah (r.a) bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

Ertinya :"Tidaklah seorang hamba tidur dalam keadaan suci lalu terbangun pada malam hari kemudian memohon sesuatu tentang urusan dunia atau akhirat melainkan Allah akan mengabulkannya" . (Sunan Ibnu Majah)

7.    Doa Di antara Azan dan Iqamah

Dari Anas bin Malik (r.a) bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

Ertinya : "Doa tidak akan ditolak di antara adzan dan iqamah". (Sunan Abu Daud)

8.    Doa Ketika Waktu Sujud di Dalam Solat

Dari Ibnu Abbas (r.a) bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

Ertinya : "Adapun pada waktu sujud, maka bersungguh-sungguhl ah berdoa keraan saat itu sangat tepat untuk dikabulkan". (Sahih Muslim)

Yang dimaksudkan adalah sangat tepat dan layak untuk dikabulkan doa kamu.

9.    Ketika Saat Sedang Hujan

Dari Sahl bin A'ad (r.a) bahawasanya Rasulullah S.A.W bersabda:

Ertinya : "Dua doa yang tidak pernah ditolak ; doa ketika waktu azan dan doa ketika waktu hujan". (Mustadrak Hakim dan dishahihkan oleh Adz-Dzahabi)

Imam An-Nawawi berkata bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak ialah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya curahan hujan pertama di awal musim.

10. Ketika Saat Ajal Tiba

Dari Ummu Salamah bahawa Rasulullah S.A.W mendatangi rumah Abu Salamah (pada hari wafatnya), dan beliau mendapati kedua mata Abu Salamah terbuka lalu Baginda memejamkannya kemudian bersabda:

Ertinya : "Sesungguhnya tatkala roh dicabut, maka pandangan mata akan mengikutinya' . Semua keluarga histeria. Baginda S.A.W bersabda: 'Janganlah kalian berdoa untuk diri kalian kecuali kebaikan, kerana para malaikat mengamini apa yang kamu ucapkan". (Sahih Muslim)

11. Ketika Lailatul Qadar

Allah S.W.T berfirman:

Maksudnya : "Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu penuh kesejahteraan sehingga terbit fajar". (Surah Al-Qadr : 3-5)

Imam As-Syaukani berkata bahawa kemuliaan Lailatul Qadar mengharuskan doa setiap orang pasti dikabulkan.

12.     Doa Ketika Hari Arafah

Dari 'Amr bin Syu'aib (r.a) dari bapaknya dari datuknya bahawasanya Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

Ertinya : "Sebaik-baik doa adalah pada hari Arafah". (Sunan At-Tirmidzi) 

 Rujukan fakta berkenaan doa : jakimsabah.islam.gov.my

3 Makan Wajib Try di Sarawak

Salam...

Alang-alang ke Sarawak mestilah nak merasa makanan exoctic n unik di Sarawak kan. Jadi posting kali ni Akak akan share beberapa makanan sarapan pagi yang biasa akan suggest kawan-kawan yang ke Sarawak untuk makan. Makanan-makan yang Akak suggest ni adalah berdasarkan pendapat Akak sendiri dan tidak sekali-sekali berkaitan dengan apa-apa unsur pemasaran yeh.
1st dalam list Akak mestilah LAKSA SARAWAK.


Asal usul laksa Sarawak memang Akak tak pasti dan tak pernah pulak kita Sarawakian bercerita pasal asal usul laksa. Yang penting rasa betul tak. Kalau datang ke Sarawak dan menetap di hotel-hotel bintang bintang esar kemungkinan laksa Sarawak bukan dishes favourites utk mana-mana santapan. Ini pendapat Akaka je tau. Jadinya kalau nak merasa laksa kenalah menapak ke mana-mana kedai di area Kuching ada yang ada menawarkan laksa Sarawak.

Semasa Akak menulis entry ni Akak hanya boleh cadangkan satu tempat yang selalu menjadi port Akak semasa bertugas di Kuching atau setiap kali ke Kuching. Mestilah ada banyak lagi tempat lain kan cumanya Akak ni dah lama dah tak balik dan tak testing lagi mana-mana tempat lain jadi sorilah akak boleh suggest satu tempat ni yang berdekatan dengan ofis akak yang lama di Jalan Satok.

Tempat yang akak maksudkan adalah kedai makan Copy O Corner . Lokasi korang boleh google atau waze semasa berada di Kuching. Boleh gak lawat fb dieorang https://www.facebook.com/kopiocorner92/ dan tengok sendiri makanan-makanan lain dan review daripada customer. Parking memang susah kat tempat ni jadi pandai-pandailah korang carik parking bile ke sini. Dan Akak gerenti korang surely akan puashati. Dulu-dulu ni tempat wajib pergi breakfast sebelum gi court atau balik dari court.





Yummy…
Dan makan ke2 dalam list yang Akak suggest adalah mee jawa special Sarawak. Di sebut mee jawa special sebab set mee jawa ni adalah mee jawa dan kuah yang pekat sedap di makan bersama-sama sate ayam atau daging. Korang pilih nak yang mana. Serius sedap…bagi Akaklaa..korang kena rasa sendiri sebelum bagi pendapat.hehee

Ni rupe bentuk mee jawa  biasa. Gambar sumber google image. Nak tau rupa sebenar kena datang dan rasa sendiri. Boleh gak google blog lain ada gambar sebenar mee jawa biasa dari copy o corner.


Dan ni rupe mee jawa special. Gambar sumber google image.


Pilihan keakak akan syorkan mestilah mee kolok. Makanan jenis mee-mee ni sebenarnya lebih sesuai di makan pagi berbanding makan nasik lemak. Bukan apa, makan nasik pagi-pagi memanglah seronok. Lagi-lagi makan dengan harapan supaya perut boleh tahan lama dan tak cepat lapar. Tapi sebenarnya kesannya sama je. Pernah ke korang makan nasik lemak pastu perut kenyang sampai tengahari. Kalau perut akaklah makan nasik lemak kol 9 pagi kol 10 dah start lapar balik. Tapi tu perut akakla. Kalau korang boleh bertahan sampai kol 1 akak salute sungguh.

Anyway mee kolok ni hidangan die adalah makanan mee dan daging rebus beserta sup daging.


Lepas baca posting ni korang jangan fikir akak kerje kat copy o corner pulak yeh. Tempat ni semua orang Kuching (Sarawak) tau dan femes. Kalau Akak nak promote sebab akak keje atau ada kaitan ngan kedai ni memang korang silap hehhe sebab Akak hanyalah peminat yang berjalan-jalan mencari makanan yang sedap. Ramai jugak kawan-kawan Akak yang komplen kalau kat Kuching susah jumpa kedai Melayu (halal) aduhaii macamana boleh jadi macam tu akak pun tak pasti. Banyak je kedai Melayu and halal. Tapi kalau korang stay hotel nun jauh di hujung plus malas nak berjalan-jalan mencari memangla tajk jumpa  adoiilaa.


Till next posting…

Iswa Tonie
Putrajaya

Berinfak Dan Bersadaqah




Lakukan infak dan sedekah dengan hati yang ikhlas. Bersedekah bukan terhad kepada harta dan wang ringgit sahaja, anggota badan, tenaga empat kerat, lisan dan senyuman turut boleh disumbangkan dalam kehidupan seharian. Bersedekahlah membantu orang-orang miskin dan mereka yang memerlukan yang ditemui ketika dalam pejalanan atau jiran-jiran kita bagi melatih diri menjadi pemurah dan melembutkan hati.
Allah سبحانه وتعال juga berfirman:

يَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَ ۖ قُلْ مَا أَنفَقْتُم مِّنْ خَيْرٍ فَلِلْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ ۗ وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللَّـهَ بِهِ عَلِيمٌ


“Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad): apakah yang akan mereka belanjakan (dan kepada siapakah)? Katakanlah: “Apa jua harta benda (yang halal) yang kamu belanjakan maka berikanlah kepada: Kedua ibu bapa, dan kaum kerabat, dan anak-anak yatim, dan orang-orang miskin, dan orang-orang yang terlantar dalam perjalanan. Dan (ingatlah), apa jua yang kamu buat dari jenis-jenis kebaikan, maka sesungguhnya Allah sentiasa mengetahuiNya (dan akan membalas dengan sebaik-baiknya).” (Surah Al-Baqarah: Ayat 215)
Hadis riwayat Asma binti Abu Bakar ra., ia berkata: Rasulullah ﷺ bersabda kepadaku: “Berinfaklah atau memberilah dan jangan menghitung-hitung, kerana Allah akan memperhitungkannya untukmu.” (Hadis Riwayat Muslim r.a.)

Amalan dan Niat




Dari Amirul mu’minin Umar bin Al-Khotthob rodiallahu’anhu, ia berkata, “Aku mendengar Rasulullah ﷺ bersabda, 

“Sesungguhnya amalan-amalan itu berdasarkan niatnya dan sesungguhnya bagi setiap orang apa yang ia niatkan, maka sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya maka hijrahnya adalah kepada Allah dan RasulNya, dan sesiapa yang hijrahnya kerana untuk menggapai dunia atau wanita yang hendak dinikahinya maka hijrahnya kepada apa yang dihijrahi.”

(Hadis Riwayat Al-Bukhari r.a.)

Untuk renungan ...: Dasyatnya Proses Sakaratul Maut


“Demi Allah, seandainya jenazah yang sedang kalian tangisi bisa berbicara sekejab, lalu menceritakan (pengalaman sakaratul mautnya) pada kalian, niscaya kalian akan melupakan jenazah tersebut, dan mulai menangisi diri kalian sendiri”.
(Imam Ghozali mengutip atsar Al-Hasan).


Datangnya Kematian Menurut Al Qur’an :

1. Kematian bersifat memaksa dan siap menghampiri manusia walaupun kita berusaha menghindarkan risiko-risiko kematian.


Katakanlah: "Sekiranya kamu berada di rumahmu, niscaya orang-orang yang telah ditakdirkan akan mati terbunuh itu ke luar (juga) ke tempat mereka terbunuh". Dan Allah (berbuat demikian) untuk menguji apa yang ada dalam dadamu dan untuk membersihkan apa yang ada dalam hatimu. Allah Maha Mengetahui isi hati. (QS Ali Imran, 3:154)


2. Kematian akan mengejar siapapun meskipun ia berlindung di balik benteng yang kokoh atau berlindung di balik teknologi kedokteran yang canggih serta ratusan dokter terbaik yang ada di muka bumi ini.


Di mana saja kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, kendati pun kamu di dalam benteng yang tinggi lagi kokoh, dan jika mereka memperoleh kebaikan, mereka mengatakan: "Ini adalah dari sisi Allah", dan kalau mereka ditimpa sesuatu bencana mereka mengatakan: "Ini (datangnya) dari sisi kamu (Muhammad)". Katakanlah: "Semuanya (datang) dari sisi Allah". Maka mengapa orang-orang itu (orang munafik) hampir-hampir tidak memahami pembicaraan sedikit pun? (QS An-Nisa 4:78)


3. Kematian akan mengejar siapapun walaupun ia lari menghindar.


Katakanlah: "Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang gaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan". (QS al-Jumu’ah, 62:8)


4. Kematian datang secara tiba-tiba.


Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sajalah pengetahuan tentang Hari Kiamat; dan Dia-lah Yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada dalam rahim. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan diusahakannya besok. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal. (QS, Luqman 31:34)


5. Kematian telah ditentukan waktunya, tidak dapat ditunda atau dipercepat.


Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS, Al-Munafiqun, 63:11)


Dahsyatnya Rasa Sakit Saat Sakaratul Maut


Sabda Rasulullah SAW : “Sakaratul maut itu sakitnya sama dengan tusukan tiga ratus pedang” (HR Tirmidzi)

Sabda Rasulullah SAW : “Kematian yang paling ringan ibarat sebatang pohon penuh duri yang menancap di selembar kain sutera. Apakah batang pohon duri itu dapat diambil tanpa membawa serta bagian kain sutera yang tersobek ?” (HR Bukhari)

Atsar (pendapat) para sahabat Rasulullah SAW .
Ka’b al-Ahbar berpendapat : “Sakaratul maut ibarat sebatang pohon berduri yang dimasukkan kedalam perut seseorang. Lalu, seorang lelaki menariknya dengan sekuat-kuatnya sehingga ranting itupun membawa semua bagian tubuh yang menyangkut padanya dan meninggalkan yang tersisa”.

Imam Ghozali berpendapat : “Rasa sakit yang dirasakan selama sakaratul maut menghujam jiwa dan menyebar ke seluruh anggota tubuh sehingga bagian orang yang sedang sekarat merasakan dirinya ditarik-tarik dan dicerabut dari setiap urat nadi, urat syaraf, persendian, dari setiap akar rambut dan kulit kepala hingga kaki”.

Imam Ghozali juga mengutip suatu riwayat ketika sekelompok Bani Israil yang sedang melewati sebuah pekuburan berdoa pada Allah SWT agar Ia menghidupkan satu mayat dari pekuburan itu sehingga mereka bisa mengetahui gambaran sakaratul maut. Dengan izin Allah melalui suatu cara tiba-tiba mereka dihadapkan pada seorang pria yang muncul dari salah satu kuburan. “Wahai manusia !”, kata pria tersebut. “Apa yang kalian kehendaki dariku? Limapuluh tahun yang lalu aku mengalami kematian, namun hingga kini rasa perih bekas sakaratul maut itu belum juga hilang dariku.”

Proses sakaratul maut bisa memakan waktu yang berbeda untuk setiap orang, dan tidak dapat dihitung dalam ukuran detik seperti hitungan waktu dunia ketika kita menyaksikan detik-detik terakhir kematian seseorang. Mustafa Kemal Attaturk, bapak modernisasi (sekularisasi) Turki, yang mengganti Turki dari negara bersyariat Islam menjadi negara sekular, dikabarkan mengalami proses sakaratul maut selama 6 bulan (walau tampak dunianya hanya beberapa detik), seperti dilaporkan oleh salah satu keturunannya melalui sebuah mimpi.

Rasa sakit sakaratul maut dialami setiap manusia, dengan berbagai macam tingkat rasa sakit, ini tidak terkait dengan tingkat keimanan atau kezhaliman seseorang selama ia hidup. Sebuah riwayat bahkan mengatakan bahwa rasa sakit sakaratul maut merupakan suatu proses pengurangan kadar siksaan akhirat kita kelak. Demikianlah rencana Allah. Wallahu a’lam bis shawab.


Sakaratul Maut Orang-orang Zalim


Imam Ghozali mengutip sebuah riwayat yang menceritakan tentang keinginan Ibrahim as untuk melihat wajah Malaikatul Maut ketika mencabut nyawa orang zhalim. Allah SWT pun memperlihatkan gambaran perupaan Malaikatul Maut sebagai seorang pria besar berkulit legam, rambut berdiri, berbau busuk, memiliki dua mata, satu didepan satu dibelakang, mengenakan pakaian serba hitam, sangat menakutkan, dari mulutnya keluar jilatan api, ketika melihatnya Ibrahim as pun pingsan tak sadarkan diri. Setelah sadar Ibrahim as pun berkata bahwa dengan memandang wajah Malaikatul Maut rasanya sudah cukup bagi seorang pelaku kejahatan untuk menerima ganjaran hukuman kejahatannya, padahal hukuman akhirat Allah jauh lebih dahsyat dari itu.

Kisah ini menggambarkan bahwa melihat wajah Malaikatul Maut saja sudah menakutkan apalagi ketika sang Malaikat mulai menyentuh tubuh kita, menarik paksa roh dari tubuh kita, kemudian mulai menghentak-hentak tubuh kita agar roh (yang masih cinta dunia dan enggan meninggalkan dunia) lepas dari tubuh kita ibarat melepas akar serabut-serabut baja yang tertanam sangat dalam di tanah yang terbuat dari timah keras.

Itulah wajah Malaikatul Maut yang akan mendatangi kita kelak dan memisahkan roh dari tubuh kita. Itulah wajah yang seandainya kita melihatnya dalam mimpi sekalipun maka kita tidak akan pernah lagi bisa tertawa dan merasakan kegembiraan sepanjang sisa hidup kita.

Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim (berada) dalam tekanan-tekanan sakratulmaut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya, (sambil berkata): "Keluarkanlah nyawamu". Di hari ini kamu dibalas dengan siksaan yang sangat menghinakan, karena kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan) yang tidak benar dan (karena) kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayat-Nya. (QS Al-An’am 6:93)
(Yaitu) orang-orang yang dimatikan oleh para malaikat dalam keadaan berbuat lalim kepada diri mereka sendiri, lalu mereka menyerah diri (sambil berkata); "Kami sekali-kali tidak mengerjakan sesuatu kejahatan pun". (Malaikat menjawab): "Ada, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang telah kamu kerjakan". Maka masukilah pintu-pintu neraka Jahanam, kamu kekal di dalamnya. Maka amat buruklah tempat orang-orang yang menyombongkan diri itu. (QS, An-Nahl, 16 : 28-29)

Di akhir sakaratul maut, seorang manusia akan diperlihatkan padanya wajah dua Malaikat Pencatat Amal. Kepada orang zhalim, si malaikat akan berkata, “Semoga Allah tidak memberimu balasan yang baik, engkaulah yang membuat kami terpaksa hadir kami ke tengah-tengah perbuatan kejimu, dan membuat kami hadir menyaksikan perbuatan burukmu, memaksa kami mendengar ucapan-ucapan burukmu. Semoga Allah tidak memberimu balasan yang baik ! “ Ketika itulah orang yang sekarat itu menatap lesu ke arah kedua malaikat itu.

Ketika sakaratul maut hampir selesai, dimana tenaga mereka telah hilang dan roh mulai merayap keluar dari jasad mereka, maka tibalah saatnya Malaikatul Maut mengabarkan padanya rumahnya kelak di akhirat. Rasulullah SAW pernah bersabda, “Tak seorangpun diantara kalian yang akan meninggalkan dunia ini kecuali telah diberikan tempat kembalinya dan diperlihatkan padanya tempatnya di surga atau di neraka”.
Dan inilah ucapan malaikat ketika menunjukkan rumah akhirat seorang zhalim di neraka, “Wahai musuh Allah, itulah rumahmu kelak, bersiaplah engkau merasakan siksa neraka”. Naudzu bila min dzalik!


Sakaratul Maut Orang-orang Yang Bertaqwa


Sebaliknya Imam Ghozali mengatakan bahwa orang beriman akan melihat rupa Malaikatul Maut sebagai pemuda tampan, berpakaian indah dan menyebarkan wangi yang sangat harum.

Dan dikatakan kepada orang-orang yang bertakwa: "Apakah yang telah diturunkan oleh Tuhanmu?" Mereka menjawab: "(Allah telah menurunkan) kebaikan". Orang-orang yang berbuat baik di dunia ini mendapat (pembalasan) yang baik. Dan sesungguhnya kampung akhirat adalah lebih baik dan itulah sebaik-baik tempat bagi orang yang bertakwa, (yaitu) surga Adn yang mereka masuk ke dalamnya, mengalir di bawahnya sungai-sungai, di dalam surga itu mereka mendapat segala apa yang mereka kehendaki. Demikianlah Allah memberi balasan kepada orang-orang yang bertakwa. (yaitu) orang-orang yang diwafatkan dalam keadaan baik oleh para malaikat dengan mengatakan (kepada mereka): "Assalamu alaikum, masuklah kamu ke dalam surga itu disebabkan apa yang telah kamu kerjakan". (QS, An-Nahl, 16 : 30-31-32)

Dan saat terakhir sakaratul mautnya, malaikatpun akan menunjukkan surga yang akan menjadi rumahnya kelak di akhirat, dan berkata padanya, “Bergembiaralah, wahai sahabat Allah, itulah rumahmu kelak, bergembiralah dalam masa-masa menunggumu”.

Wallahu a’lam bish-shawab.

Semoga kita yang masih hidup dapat selalu dikaruniai hidayah-Nya, berada dalam jalan yang benar, selalu istiqomah dalam keimanan, dan termasuk umat yang dimudahkan-Nya, selama hidup di dunia, di akhir hidup, ketika sakaratul maut, di alam barzakh, di Padang Mahsyar, di jembatan jembatan Sirath-al mustaqim, dan seterusnya.
Amin !