Khamis, 5 April 2018

Rendang Ayam Crispy



Salam Malaysia Truly Asia,

Korang dah try dah nasi lemak lau rendang ayam "crispy"? Kalau belum korang trylah buat seketol kalau bolehla kan....

Akak terkesan sungguh dengan cerita viral sekarang ni pasal rendang crispy. Bukan saja tajuknya rare malah sebagai peminat rendang Akak rasa ralat sekejab memikirkan bagaimana nak membuat ayam rendang tu jadi rangup. Boleh pecah kepala memikirnya.

Semalam cerita pasal rendang crispy ni masih hot dan spicy. Sampaikan KFC terpaksa bubuh "BUKAN RENDANG" kat iklan dieorang. Ni mesti KFC taknak disalahkan sebab memasukkan ciri-ciri rendang dalam ayam goreng dioerang. Mat Salleh yang rasa pun terpercaya itulah rendang. Tapi sebenarnya bukan!


Kalau korang nak tahu cerita ni bermula daripada rancangan Mascherchef UK. Salah seorang peserta adalah wanita kelahiran Malaysia yang berasal dari Pahang. Puan Zaleha nama beliau. Pada hari kejadian beliau telah mempersembahkan masakan favourite rakyat Malaysia iaitu nasi lemak ayam rendang. Seirus kalau tengok die nyer presentation memang cantik. Ayam rendang yang beliau masak pun nampak menyelerakan. Hidangan beliau kemas dan teratur. Namapun rancangan Masterchef jadi kita boleh agaklah peserta mestilah bukan orang sembaranagan kan. Serius beliau professional. Boleh bukak SINI untuk tengok siri tersebut.


Dipendekkan cerita semasa memberikan komen kepada hidangan beliau, 2 juri John Torode dan Gregg Wallace yang awalnya nampak seolah-olah terpikat dengan keunikan hidangan Zaleha memberikan komen berkenaan ayam rendang yang katanya kulit ayam tak rangup dan masih melekat kepada isi ayam. Adoyaiii.. Ni mesti kes makan rendang ayam yang bukan original rendang. Mistake sof fact dah nie. Pelik kan International Chef tak tahu ciri-ciri rendang. Dieorang ni juri tangkap muat ke ape.



Puan Zaleha nampak sedih selepas mendengar komen tersebut. Akak yang tengok youtube pun rasa terkilan dengan komen juri. Deep down rasa nak keluar air mata pun ade. Sedih kot dah masak sedap sedap. Ingatkan bolehla tanam rasa bangga sikit sebb makanan rutin Malaysia kan. Syokla nak bagi orang luar rasa our version pulak. Komen jelik pulak yang kite dapat. Sedih weii....Sabar ye Puan Zaleha.. Bukan Salah pun kulit ayam tak rangup. Salah juri yang tak sejajar dengan qualification dioerang. 


Komen jelik dan pelik satu hal dieorang ni. Dah tu singkirkan pulak Puan Zaleha. Seriusly nampak sangat dioerang tgh carik salah nak keluarkan Pn Zaleha. John Torode asal Australia takkan la tak tahu rendang tu macam mana. Aishhhh!!!



PM pun komen pasal benda nie..



Alang-alang cerita pasal rendang ayam maka kat sini Akak nak share resepi untuk tatapan juri International itew...


Bahan-Bahan:1/ 2 ekor ayam ( dipotong2 )
Bahan kisar
15-18 tangkai cili kering
1 1/ 2 biji bawang besar
6- 7ulas bwg putih
Sebesar ibu jari halia
Sebesar ibu jari lengkuas
3 batang serai
( Kisar semua bhn ni )
1 biji kelapa ( blender dgn 2 1/2 cawan air. .perah ambil santannya)
5 helai daun limau purut ( carik2 )x nak letak pun xpe
2 paket kecil kerisik
2 helai daun kunyit ( hiris )
1 keping asam keping
1 1/2 sdb gula pasir
1/ 2 sdb garam
1 sdt perasa
1 1/2 senduk minyak masak


Caranya memasak:Panaskan minyak. .tumis bahan kisar. .masukkan asam keping. .gula.. tumis hingga betul2 naik minyak. .masukkan kerisik. .daun limau purut dan santan. .bila santan dah mendidih dan mula kering ( sentiasa kacau yer jgn sampai pecah santan)..masukkan ayam.. letak garam dan perasa.. bila ayam da empuk..tabur daun kunyit..bila kuah dah pekat.. sesuaikan rasa.. tutup api.. sedia utk dihidang. .


Iswatonie
Putrajaya.


Tiada ulasan:

Catat Komen

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.