Selasa, 3 April 2018

Kucing Cantik Kat Mana Nak Beli?


Salam Malaysia Truly Asia dan Selamat pagi semua..

Kepada peminat kucing yang sedang mencari-cari dan riki penjual kucing berlesen, ambil masa sedikit untuk baca entri Akak nie. Hari ni Akak akan share tentang @johanandhiscat. Kalau korang yang dah follow beliau di instagram korang mesti tahu bahawasanya beliau adalah seorang catlover yang teramat penyayang and loving. Kalau korang stalk insta beliau ada banyak koleksi gambar dan video kucing-kucing yang ada dalam jagaan beliau malah keturunan kucing-kucingnya pun korang boleh belajar daripada beliau.


Pada entri yang lepas Akak ada sharekan berkenaan jenis-jenis kucing yang kebiasaannya ada di dalam jagaan orang-orang Malaysia. Kalau korang tak baca lagi entri tu korang boleh terus kes SINI.  Entri tu pun Akak just conclude daripada makcik Wikepedia. Kiranya korang tak yah susah-susah nak belek satu-satu kat wiki tu. Korang boleh tengok entri akak kiranya jimat masa korang riki satu hari. Mata pun tak penat. Korang tahulah kalau mata dah penat tu memang tidurlah yang paling best.

Untuk korang yang tak kenal dan tak follow lagi Insta beliau bolehla berbuat demikian. Beliau punyer id ade kat gambar di bawah nie. Maafkanlah gambar Akak yang tak edit tersebut. Dah upload ni kemalasan pulak nak mengedit. Adoyai.



Tengok koleksi gambar kat bawah ni. Semuanya menawan keluarga bahagia meooowww hehehe...



Akak pernah jumpa ramai peminat kucing tapi tak pernah pula jumpa seomeone yang menzahirkan passionnya seperti apa yang Johan buat. Nak jaga seorang pun kena tabahkan hati inikan pula nak jaga berekor-ekor. Serius kalau iman tak kuat boleh mendatangkan dosa. Apa taknya kucing ni  konsep penjagaannya macam jaga baby taw. Cukup masa nak makan. Cukup masa nak main, Cukup masa nak cakar, Cukup masa nak berak, nak berkawin, musim mengawan segala. Korang akan rasa keseronokan bermain hanya seketika bila korang jumpa seketoi benda coklat di tepi sudut sofa rumah korang. Bonus, dengan bau semerbak satu rumah boleh cium. Lebih bonus lagi, bau melekat kat baju-baju, tudung, langsir malah kat cadar bilik korang. Sebab? sebab si comel korang melepas awal pagi dan hanya diketahui bila korang balit rumah, ptg atau malamnya. Urut dada sekejab....

Kalau korang lemah iman atau tak tetap iman korang janganlah mengada-ada nak bela si comel. Kesian nanti korang jadikan tempat melempias marah dan stress korang. Si comel ni macam bayi. Dieorang tak tau apa-apa kecuali main, makan dan tidu plus oookk ookkk. So kalau korang faham konsep jagaan dan pandai tacle (layan) diorang, dioerang akan jd anak yang baik dan mendengar kata. Kalau tak korang tahulah nanti ape dieorang dieorang boleh buat kalau dieorang memberontak. Siap sedialah kunci pintu sebelum tidur. Risau karang ada yang datang belai-belai muka korang dengan tangan (kaki) bulu lembut dieorang tu hehhe...

Ok berbalik semula kepada Johan tadi sebenarnya Akak nak share bahawasanya beliau menjual beberapa jenis kucing, mengambil order dan menjual kucing-kucing yang ada dalam jagaan beliau. Melalui insta beliau, Akak ada nampak anak Dato Seri Vida (Miss B) beli kucing yang gila besar.  

Tengok ni. Besar kan kucing die. Ni breed Mainecoon dan breed ni memang jenis besar dan bulu tebal. Nak beli kucing jenis ni kalau korang mampu boleh teruskan. Tapi korang kena ingat makin tebal dan panjang bulu si comel makin sedap dibelai dan dipeluk tapi jangan tak tau maintenance pun tinggi ok. Tapi kalau korang berminat nak beli boleh aje follow dan DM Johan. Akak share untuk pengetahuan semua dan juga pengetahuan diri sendiri. Asalnya Akak follow beliau dulu sekadar nak tengok gambar dan video-video beliau bersama kucing yang comel gile babas tu. Tapi kan lama kelamaan rasa nak sunting satu. Kalau diberi pilihan Akak suka si kaki kontot. Tapi bila pikir-pikir balik kucing 2 ekor kat rumah yang Maha ganas tu pun Akak tak reti lagi nak belai jadi Akak matikan dulu niat Akak tu masa ni. Setakat niat dalam hati je la...huhuuhu...


Ok yang ni mesti orang kenal kan. Lagi-lagi si kecik kat belakang tu. Hanis Zalikha dan anaknya  baby Yusof. Setahu Akak @bujibuchampel (nama kucing peliharaan Hanis) di beli daripada Johan. Yang Hanis pegang dalam gambar tu adalah anak Bujibu yang dimatingkan dengan kucing Johan. Comelkan. Serius nak gomol gomol. 

Dalam gambar ni ada bujibu dibelakang tu ha.Muka sedih. Jiwa kacau kot.hehehe




Akak tengok gambar ni Akak teringat kat anak Akak masa baby dulu suka lagakan hidung. Bila dah jadi kebiasaan dah besar laga hidup jadi norm (kebiasaa). Didikan yang Johan buat ni sesuai dipraktikkan untuk baby ataupun kucing. Kalau tak cayer korang boleh try dengan baby kucing korang.

Lagi gambar-gambar si comel yang Akak copy dari Insta  Johan seperti yang ada kat bawah nie. COMEL kan dieorang nie.....
Awwwwww.....


hello....


segaknya die....hehhehe


Korang yang berada di area Shah Alam bolehla singgah dan lawat kucing-kucing Johan. Sebelum datang tu korang bolehla tengok video kat bawah ni dulu.

                    
 Ok korang. Ada masa nanti Akak sharekan pulak pasal mesin sedut bulu kucing. Untuk semua mama kucing papa kucing ...Happy MEOWing.



#cats #catsofinstagram #cat #of #catstagram #instagram #catlover #catlovers #instacat #meow #catlife #pets #kittens #kitten #kitty #catoftheday #cute #love #pet #world #dogs #animals #gatos #gato #adoptdontshop #lovecats #cutecats #petsofinstagram #catsagram #bhfyp #crosseyedca#catlife #pets #kittens #kitten #kitty #catoftheday #cute #love #pet #world #dogs #animals #gatos #gato #adoptdontshop #lovecats #cutecats #petsofinstagram #catsagram #instacats




Tiada ulasan:

Catat Komen

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.