Sabtu, 7 April 2018

Cara Beli Domain di NETKL

Salam Malaysia Truly Asia,

Pada entri yang lepas saya ada kongsikan betapa mudahnya embeli domain di NETKL. Hanya dengan beberapa klik dan dalam masa kurang 2 jam anda berpeluang untuk memiliki domain dengan nama sendiri. Tarikan yang utama bukanlah pada masa yang singkat untuk menguruskan setting domain tersebut tetapi pada harganya yang murah dan berbaloi. Sekiranya anda belum membaca entri yang lepas anda bolehlah membacanya di SINI.

1. Register dan confirmkan email address. terlebih dahulu.

2. Log in.

3. Klik kotak oren di sebelah kanan window.
4. Pilih DOMAIN.


5. Kemudian pilih DOMAIN PRICES.

- Kat sini anda boleh survey harga untuk beberapa penghujung domain. Contoh domain yang saya pilih adalah dot com (.com). Lain nama domain lain pula harganya. Jadi, pilihlah dulu domain yang anda sukai. Setelah berpuashati dengan domain itu anda  bolehlah isi kotak search di muka surat yang sama untuk periksa sama ada nama domain yang anda sukai itu tersedia (available) atau tidak. Kalau ada, anda boleh pergi ke langkah seterusnya.4.  Sekiranya  domain yang anda pilih tu tersedia (available) anda boleh terus clik ADD TO CART buttons dan kemudian ke CHECKOUT  buttons. Anda boleh terus klik untuk langkah pembayaran.
5. Anda akan di bawa ke next window. Di sini anda diberi pilihan sama ada nak beli perlindungan ID atau tidak. Sekiranya anda berminat untuk beli anda boleh klik. Kemudian anda boleh teru klik butang CONTINUE untuk ke next window.


6. Di window seterusnya anda akan diberikan invois yang menyatakan jumlah bayaran dan nombor akaun NETKL. Anda boleh buat pindahan melalui internet banking atau pindahan melalui ATM. Terpulang kepada kesuaian anda. 
7. Setelah membuat bayaran, anda boleh emelkan resit dan maklumkan kepada pihak NETKL. Jangan risau sebab customer service dieorang memang perfect. Response guaranteed dalam masa 2-3 minit. 

8. Anda akan mendapat emel di bawah setelah payment disahkan dan sekarang anda sudah memiliki domain atas nama sendiri. 9.  Sekiranya anda kurang pasti bagaimana caranya untuk setting domain baru anda, janganlah berasa risau sebab dengan kos RM10 pihak NETKL boleh membantu anda. Proses penukaran alamat domain yang dilakukan oleh pihak NETKL adalah sangat ringkas dan cepat dan pastinya tidak akan mengganggu masa anda untuk berblog. Anda boleh berblog seperti biasa sehingga proses yang hanya akan memakan masa lebih kurang 2-3 jam berakhir. Sekarang semua mudah. teknologi di hujung jari.


Semoga perkongsian ini mendatangkan manfaat untuk anda semua ya.

 Salam Sayang, 
 Iswatonie 
Putrajaya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.