Rabu, 21 Mac 2018

Resepi laksa Sarawak Original






Salam semua..

Hari ni saya nak kongsikan cara membuat Laksa Sarawak. Resepi mungkin sama cuma cara menyediakan berbeza mengikut keselesaan dan tahap kerajinan masing-masing. Bagi orang-orang Sarawak resepi ni rasanya wajib dan mesti tahu especially bagi perantau yang sangat susah nak merasa laksa sarawak. Terpaksalah belajar masak sendiri.  

Sebelum tu saya kongsikan 13 perkara yang mendatangkan nikmat dalam kehidupan kita. Semoga kita mendapat kebaikan daripada setiap perbuatan kita, insyallah.



Nikmat yang amat berharga

1. Bau mulut atau tubuh anak-anak adalah sebahagian dari angin syurga.
2. Syurga adalah sebuah kampung ketenangan, tidak akan masuk ke dalamnya kecuali orang yang menyukai anak-anak.
3. Barangsiapa menyenangkan anak perempuannya, maka darjatnya bagaikan orang yang sentiasa menangis kerana takut kepada Allah. Orang yang menangis kepada Allah maka api neraka diharamkan menyentuh tubuhnya.


4. Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat di syurga. Nisbah di antara dua darjat adalah 500 tahun.
5. Barangsiapa keluar ke pasar untuk membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan mambawa buah tangan untuk anaknya, nescaya dia akan mendapat rahmat dari Allah swt dan tidak akan disiksa di akhirat kelak.
6. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak laki-laki. Barangsiapa menyenangkan anak perempuannya, maka seolah-olah memerdekakan anak Nabi Ismail.
7. Perintahkanlah anak-anakmu mengerjakan solat ketika berusia 7 tahun dan pukullah mereka apabila meninggalkan solat ketika berusia 10 tahun.
8. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.
9. Barangsiapa meninggalkan anak-anaknya dalam keadaan jahil, maka orang tua ikut menanggung setiap dosa yang dilakukan oleh anaknya.
10. Barangsiapa membekalkan nanak-anaknya dengan adab dan ilmu agama, maka orang tua akan mendapatkan pahala seperti pahal anak-anak.
11. Setelah anak perempuan berusia 16 tahun, maka nikahkanlah dia. Ketika itu sang ayah memegang tangan anak gadisnya sambil berkata " Anakku, kau telah kudidik, kuajar dan kunikahkan. Semoga Allah melindungiku dari bencana kerana dirimu di dunia dan akhirat".
12. Muliakanlah anak-anak kerana anak akan menjadi taming atau penghalang untuk masuk neraka.
13. Anak-anak adalah taming neraka, makan bersama mereka akan membebaskan kita dari neraka dan memuliakan mereka menyebabkan kita selamat ketika menyeberangi titian shirath.




Jom ini resepi yang saya biasa guna.
RESEPI LAKSA SARAWAK
BAHAN-BAHAN (anggaran 4-6 orang  makan)
1.300 gram pes laksa cap Burung Helang (1 bungkus)
2.1 bungkus Bihun-celur dalam air panas dan toskan
3. 200gram udang basah (terpulang nak letak berapa banyak udang)
4. 2 ketul dada ayam
5. 200ml santan pekat/ 1 kotak kecil santan siap pek
6. 5 biji telur ayam-digoreng dadar dan hiris halus
7. 500 gram tauge (anggaran)-celur dalam air panas
8. Daun ketumbar
9. Limau kasturi
10. Sedikit garam

SAMBAL BELACAN

1.Cili giling (anggaran 4 sudu besar)
2. Belacan
3. Sedikit air perahan limau kasturi
4. Sedikit Garam

Cara : Bakar belacan dan tumbukkan. Kemudian masukkan cili giling, garam dan sedikit air perahan limau. Tumiskan sekejab dan siap.

CARA-CARA MEMBUAT KUAH LAKSA :

1. Sediakan 200L air dan rebus udang dan dada ayam dalam periuk yang sama. Setelah udang agak-agak bertukar warna kulit, keluarkan.

2. Biarkan ayam direbus sehingga masak. Boleh juga kalau nak masukkan udang dan ayam di periuk yang sama. Setelah masak, keluarkan ayam dan toskan. Kemudian ayam dicarik-carikkan.

3.Kekalkan air rebusan di dalam periuk di atas api, masukkan pes laksa. Sekiranya air kurang, tambahkan air untuk dijadikan kuah. Gunakan api kecik untuk pastikan pes laksa kembang dan blend di dalam kuah. Ambil masa sekurang-kurangnya 30 minit api kecil ye.

4.Kemudian, toskan air rebusan pes untuk keluarkan sisa-sisa pes. Air yang jernih dimasukkan semula ke dalam periuk yang sama dan dimasukkan dengan santan 1 kotak. Kalau nak lebih creamy boleh letak lebih sikit santan. Biasanya saya akan masukkan 2 kotak untuk lebih rasa lemak lemak.   Letakkan periuk ke atas api semula dan didihkan selama sekurang-kurangnya 40 minit api kecil. Kemudian perasakan dengan garam. Siap.


CARA MENGHIDANG :
Cara menghidang ni sama dan standard aje. Boleh mulakan dengan masukkan bihun, telur dadar, hirisan ayam, tauge, separuh limau kasturi dan sambal.
- Setelah itu masukan kuah. letak daun ketumbar sikit sebagai hiasan dan siap untuk di makan.

Memasak memang leceh tapi lepas makan mesti korang rasa berbaloi masak sendiri daripada makan kat kedai. Kat kedai korang takleh nak tambah-tambah. Kalau masak sendiri korang boleh bantai makan laksa satu hari. Jangan tak percaya. Kami sekeluarga memang hantu laksa ni dan boleh continue makan dari pagi bawak ke petang dan malam. Kalau makan kat kedai tu makan semangkuk siap extra tapau sambung makan kat rumah heehee...

Sesiapa yang dah try buat dan rasa macam rumit je kan korang boleh je terus order dan makan kat kedai. Akak recommend kedai makan Dayang Sarawak di Presint 15 Putrajaya. Itu adalah port kami sekeluarga bila rasa malas melanda. Boleh waze je Dayang Sarawak dan korang bolehla santai kat sana sambil layan laksa sarawak orginal.

Selamat mencuba korang.

Iswa Tonie
Putrajaya

PS : 
1. Tinggalkan komen jika anda seorang peminat laksa sarawak 😀 
2. Untuk Resepi Boleh Cetak/Printable Klik di SINI





















Tiada ulasan:

Catat Komen

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.