Jumaat, 20 Oktober 2017

Kek Kukus Traffic Light



Assalamualaikum Semua...




Hari ni Akak Akan sharekan resepi Kek  Kukus Traffic Light. Bagi Akak bahan-bahan untuk resepi ni simple dan senang carik dan rasanya pun rare berbanding kek yang lain. Mungkin juga sebab kek ni menggunakan buah prune sebagai kandungan dalamnya.



Buah prune mempunyai banyak khasiatnya dengan kandungan kandungan anti-oksidanya yang tinggi.

Jom kita lihat antara kebaikan yang akan anda dapat melalui buah prun:
Mengelak Penyakit Kardiovaskular (Jantung) & Penyakit Kronik
Ia mengandungi nilai khasiat phytonutrien yang lebih dikenali sebagai phenols. Banyak kajian menunjukkan bahawa phytonutrien dapat membantu melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh tindak balas lemak tepu dalam saluran tubuh. 
Disebabkan semua sel dalam badan kita termasuklah sel otak mengandugi lemak, jadi memang penting untuk tubuh manusia mempunyai nutrisi phytonutrien secukupnya supaya tubuh bebas daripada segala jenis penyakit.
Mengelak Diabetes & Obesiti
Prun tinggi dengan serat yang akan mengekalkan kadar gula dalam darah agar sentiasa stabil (berada pada tahap baik).
Serat jenis larut ini kemudiannya akan memperlahankan proses perkumuhan secara baik agar proses penyerapan gula ke dalam darah tergendala. Serat itu tadi akan bertindak meningkatkan sesitiviti tubuh terhadap insulin.
Bukan tu je, serat jenis larut adalah kunci bagaimana untuk membuat seseorang individu kekal kenyang sepanjang hari tanpa perlu kerap berasa lapar. Kalau nak kurus, bolehlah cuba amalkan diet buah prun okay?
Merendahkan Kadar Kolesterol
Selain membuatkan perut berasa kenyang, serat jenis larut juga boleh bantu menurunkan kolesterol dengan menyerap empedu yang terdapat dalam usus sebelum menyahkannya dalam bentuk perkumuhan. Empedu adalah kolesterol yang terkumpul dalam hati. Prun juga terkenal sebagai penyembuh sembelit tau!
Tingkatkan Kekuatan Tulang & Mengurangkan Risiko Osteoporosis
Kajian pada 2011 mendapati prun dan plum adalah buah yang paling efektif sebagai pencegah kerapuhan tulang kerana sumber nutriennya yang kaya dengan fenolik dan gabungan flavonoid.
Sumber Utama Untuk Vitamin K & Beta Karoten
Pengambilan beta karoten yang secukupnya dapat membuatkan seseorang lebih gembira. Ia juga berfungsi untuk melindungi dan memulih kerosakan redikal bebas pada sel tubuh manusia sebagai contoh, melambatkan penuaan dan membaiki sel kulit rosak. 
Vitamin K yang terkandung dalam prun pula hebat dalam memerangi faktor penuaan dengan mengembalikan kekuatan tulang serta melancarkan peredaran darah.
So macam mana? Agak-agak selepas ini anda akan suka amalkan makan buah prun tak? Semuanya terletak pada diri anda sendiri.
Bacaan lanjut : www.suria.my
Resepi kek adalah seperti dibawah. Boleh komen kalau dah try dan share pengalaman membuat ye.
Image result for kek traffic light

Bahan-bahan :

450 gm mentega.
10 biji telur ayam.
2 cwn tepung gandum.

1/2 tin susu manis.
1 cwn gula.
1 tin sederhana kaya.
1 bungkus horlick.
1 sudu esen vanilla.
1 sudu teh baking powder.
2 container buah prune 
tanpa biji.(1 container 340gm)
pewarna merah, kuning, hijau.
loyang 9 x 9 inci








Cara membuatnya :

1. Pukul mentega n gula sampai kembang.
  
2. Masukkan telur satu persatu.


3. Masukkan tepung, susu manis, horlick, kaya, esen vanilla.

4. Ambil adunan td dlm 3 cawan, tambah tepung gandum sebanyak 2 sudu makan. Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna  merah, hijau dan kuning.

5. Adunan lebih tadi ditambah baking powder.

6. Isikan adunan yang telah diwarnakan tadi ke dalam buah prune. Kukus selama 10 minit atau sampai masak. 



















7. Didihkan air pengukus, utk lapisan pertama, ambil sebanyak 4 senduk adunan n susun buah prune. Kukus siap masak. Ulang proses sampai habis.




8. Bila sudah siap proses melapis, tutup permukaan loyang n kukus lg selama 1 jam.

Selamat Mencuba.

Iswatonie, Putrajaya.

#keklapis #keklapis #keklapissarawak #keklapissedap #keklapispremium #kuihraya #kekraya #keklapismurah #keklapissarawakoriginal #keklapiscadbury #keklapismasammanis #keklapiskl #doorgift #doorgiftkeklapis #premiumkeklapis #keklapislover #raya #cheesecake #keklapissarawaksedap #doorgifttunang #keklapishomemade #doorgiftkahwin #keklapissarawakmurah #keklapisbasah #homemade #kek #keklapischeese #cheeseleleh #sarawakfood #sarawak #bhfyp #keklapisnilai #ansuranraya #malaysia #kuching #keklapisraya #keklapisviral #rempeyek #kekbatik #keklapisbywai #keklapisseremban #bazaarpaknil #jalanjalancarimakan #kueh #kuchingfood #keklapisevergreen #kuehlapis #foodstagram #postagekeklapissarawak #keksarawak #kuih #kuchingfoodie #resepikeklapis #kuihlapis #keklapisasli #kekrayasarawak #kurangmanis #imsweetenough #originalsarawak #bazarpaknil #bmf #keklapiskl #doorgift #doorgiftkeklapis #premiumkeklapis #keklapislover #raya #cheesecake #keklapissarawaksedap #doorgifttunang #keklapishomemade #doorgiftkahwin #keklapissarawakmurah #keklapisbasah #homemade  #kek #keklapischeese #cheeseleleh #sarawakfood #sarawak #kekviral #kek #kek #cake #memes #meme #k #keksedap #pasta #dankmemes #cringe #dank #brownies #tatl #sunum #s #kekharijadi #lmao #lol #funny #birthdaycake #sayajualkek #kekcoklat #edgy #m #kurabiye #a #l #cakes #kekmurah #dessert #bhfyp #anime #dankmeme #biskutraya #yemek #r #kuihraya #ayylmao #chan #sayajual #kekbirthday #fnaf #i #homemade #b #food #edgymemes #filthyfrank #lmfao #cheesecake #instacake #mutfak #n #kekcoklatmoist #ke #nefisyemektarifleri #doorgift #papafranku #birthday #malaysia #lezzet #brownies #tatl #sunum #kekharijadi #lmao #lol #funny #birthdaycake #sayajualkek #kekcoklat #edgy #kurabiye #cakes #kekmurah #dessert #kekviral


Tiada ulasan:

Catat Komen

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.