Rabu, 22 Mac 2017

Kek Lapis Blueberi


Kek Lapis Blueberi

Bahan-bahannya:

Bahan A
15 biji kuning telur
6 biji putih telur
250gm gula halus (kurangkan kalau tak nak manis)
250gm tepung hong kong
1 sudu makan ovalette

Bahan B
450gm mentega (saya guna buttercup)
4 sudu makan susu pekat/manis
4 sudu makan seri kaya

Bahan C
200gm pes blueberi

Cara-caranya :
1. Pukul telur bersama-sama gula halus dan ovalette hingga kembang
2. Kemudian masukkan tepung hong kong sedikit demi sedikit, pukul lagi.
3. Bahan B dipukul berasingan, pukul hingga sebati.
4. Kemudian bahan B dimasukkan ke dalam adunan bahan A yang sudah kembang tadi dan gaul rata.
5. Masukkan 4 sudu makan adunan ke dalam acuan pembakar, ratakan dan bakar  hingga masak.
6. Sapukan pes blueberi di atas adunan yang telah masak tadi, kemudian masukkan lagi 4 sudu makan adunan dan bakar lagi.
7. Ulang langkah 6 sehingga adunan habis.

Nota : Guna acuan pembakar saiz 8 1/2 x 8 1/2 inci

-SELAMAT MENCUBA- 



#keklapis #keklapis #keklapissarawak #keklapissedap #keklapispremium #kuihraya #kekraya #keklapismurah #keklapissarawakoriginal #keklapiscadbury #keklapismasammanis #keklapiskl #doorgift #doorgiftkeklapis #premiumkeklapis #keklapislover #raya #cheesecake #keklapissarawaksedap #doorgifttunang #keklapishomemade #doorgiftkahwin #keklapissarawakmurah #keklapisbasah #homemade #kek #keklapischeese #cheeseleleh #sarawakfood #sarawak #bhfyp #keklapisnilai #ansuranraya #malaysia #kuching #keklapisraya #keklapisviral #rempeyek #kekbatik #keklapisbywai #keklapisseremban #bazaarpaknil #jalanjalancarimakan #kueh #kuchingfood #keklapisevergreen #kuehlapis #foodstagram #postagekeklapissarawak #keksarawak #kuih #kuchingfoodie #resepikeklapis #kuihlapis #keklapisasli #kekrayasarawak #kurangmanis #imsweetenough #originalsarawak #bazarpaknil #bmf #keklapiskl #doorgift #doorgiftkeklapis #premiumkeklapis #keklapislover #raya #cheesecake #keklapissarawaksedap #doorgifttunang #keklapishomemade #doorgiftkahwin #keklapissarawakmurah #keklapisbasah #homemade  #kek #keklapischeese #cheeseleleh #sarawakfood #sarawak #kekviral #kek #kek #cake #memes #meme #k #keksedap #pasta #dankmemes #cringe #dank #brownies #tatl #sunum #s #kekharijadi #lmao #lol #funny #birthdaycake #sayajualkek #kekcoklat #edgy #m #kurabiye #a #l #cakes #kekmurah #dessert #bhfyp #anime #dankmeme #biskutraya #yemek #r #kuihraya #ayylmao #chan #sayajual #kekbirthday #fnaf #i #homemade #b #food #edgymemes #filthyfrank #lmfao #cheesecake #instacake #mutfak #n #kekcoklatmoist #ke #nefisyemektarifleri #doorgift #papafranku #birthday #malaysia #lezzet #brownies #tatl #sunum #kekharijadi #lmao #lol #funny #birthdaycake #sayajualkek #kekcoklat #edgy #kurabiye #cakes #kekmurah #dessert #kekviral



Rabu, 1 Mac 2017

Bazaar @ AGC




Salam semua....


Dah lama akak tak join bazaar.Minggu lepas masa dalam flight ke Kuching akak kemas rumah ternampak la semua barang2 kraft yang dah lama digantung tak bertali. Kalau setakat seguni barang takpe nieh die berguni guni (saje nak kasi panas).




Akak tanpa berlengah lengah terus contact rakan seniaga akak staf yang rajin post kat ig. Pada masa tu tak terfikir pun nak niaga sangat cuma fikir jumlah join venture boleh share ilmu niaga. Pada malam tu jugak akak contact Puan Noraini yang incharge untuk projek bazaar kat ofis kami dan katanya adela satu lot kosong tapi kat hujung la tapi.Akak ok je. Berniaga memang kene consider park and view tapi kadang2 rezeki qada' dan qadar tu melebihi imaginasi dan ramalan kita sebagai manusia biasa.

So dapatla kami tapak nombor bertuah nombor 13. Alhamdulillah walaupun kami bertapak di hujung namun sokongan staf2 agc dan rakan rakan ofis banyak mendorong kami berniaga🙏🏻🙏🏻

arigato gozaimasta'😇

Akak sharekan di sini gambar gambar yg sempat akak rakamkan 😁

Ok akk nak karang tajuk lain pulak lepas ni...banyak pulak idea dtg ni mencurah curah gamaknya.😸

Cya 💋