Kuching India Street 

Kuching India Street yang terletak di sebelah waterfront di pusat bandar Kuching sekarang sudah berwajah baru. Pada asalnya nama jalan ini adalah Jalan Keling yang merujuk masyarakat India yang menjalankan perniagaan rempah ratus dan juga perniagaan runcit di kawasan ini. Pada tahun 1928 atas persetujuan Rajah Charles Brooke ianya telah ditukar kepada Jalan India atau India Street kerana maksud Keling itu tidak begitu baik menggambarkan keharmonian masyarakat majmuk di bumi Sarawak. Bacaan lanjut berkenaan sejarah nama-nama jalan di Kuching, Sarawak boleh ditemui di sini.
      
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Catatan Yang Ditampilkan

Resepi laksa Sarawak Original

Salam semua.. Hari ni saya nak kongsikan cara membuat Laksa Sarawak. Resepi mungkin sama cuma cara menyediakan berbeza mengikut...