Sabtu, 5 November 2016

Catatan Penghuni Kuarters SUK Selangor





November 2016. Kami sekeluarga akhirnya berpindah masuk ke kuarters Kerajaan Selangor setelah hampir 6 tahun menyewa di seksyen 6 Shah Alam. Walaupun lokasi kuarters ini jauh sedikit dari ofis namun saya terima juga tawaran menduduki kuarters demi ruang yang lebih luas untuk anak-anak yang sedang membesar.

 

Ketika mendapat tawaran kuarters ini sebenarnya saya dan keluarga telah duduk dengan selesa di Seksyen 6. Bayangkan kami duduk di tempat yang sama hamper 6 tahun. Kami sudah selesa dengan view, dengan jiran dan orang sekeliling, dengan jarak sekolah, rumah dan pejabat. Pendek kata kami sekeluarga telah bina kelompok keluarga kami di sana. Di sana juga kami ada keluarga rapat yang juga bekas pengasuh anak kedua saya. Alhamdulillah kami masih rapat hingga sekarang.

 

Semasa membuat keputusan untuk pindah kami suami isteri telah duduk berbincang. Kalau ikutkan hati saya memang berat hati untuk pindah. Bukan apa, berpindah bukan sahaja perlukan kos malah perlukan tenaga untuk berkemas (packing) dan upacking. Bukan kerja yang mudah untuk kemas lebih-lebih lagi memikirkan dah 6 tahun tak buat spring cleaning. Setelah berbincang dan berbincang akhirnya kami memutuskan untuk berpindah. Saya apply cuti siap2. Husband pun sama. Dan kami memulakan operasi packing dan tempeh lori dan pekerja pada hari sabtu dan ahad.

 

2 hari pindah barang besar sahaja. Masih ada baki barang yang kami perlu angkat hari2 yang lain. Akhirnya, Isnin di bulan November kami telah mula bermalam di rumah baru. Walaupun hanyalah rumah kuarters, namun kami syukur ada ruang yang lebih luas untuk anak-anak bermain.

 

Kos Pindah Masuk Kuarters

Memandangkan ini kali pertama saya pindah masuk kuarters dan tak ramai kawan saya yang duduk di kuarters, jadi saya kurang ilmu tentang kos pindah masuk kuarters. Jadi, di sini saya akan kongsikan kos-kos yang saya telah keluarkan dan urutan urusan yang perlu diselesaikan sebelum kami pindah masuk barang dan menginap di sana.

 

1.     Hantar surat setuju masuk kuarters

-   Setelah terima surat tawaran saya diberi masa untuk menjawab sama ada setuju atau tidak memasuki kuarters yang ditawarkan. Untuk makluman, saya ditawarkan kuarters berdasarkan kelayakan. Untuk pegawai 41/44 layak menduduk kuarters dengan keluasan tertentu. Sebegitu juga dengan 48 dan ke atas. Setahu saya untuk 48 dan ke atas, kuarters yang akan ditawarkan adalah rumah semi-D sementara 41/44 adalah apartment.

 

2.    Bayar Deposit Menduduki Kuarters

-     Semasa menyerahkan surat setuju tersebut, untuk mendapatkan kunci rumah kuarters, saya perlu membuat pembayaran deposit menduduki kuarters. Jumlah deposit adalah 2 kali ganda sewa bulanan kuarters bersamaan dengan elaun perumahan yang saya terima iaitu RM600 x 2 =RM1200

 

Deposit kuarters : RM600 x 2 =RM1,200

 

-     Setelah membuat pembayaran tersebut, saya diserahkan salinan surat tawaran, salinan surat setuju terima dan kunci rumah. Kesemua dokumen tersebut adalah untuk simpanan dan untuk dikemukakan kepada TNB dan Syabas sebagai surat sokongan. Ya, saya baru tahu yang saya kena register untuk bekalan elektrik atas nama sendiri di TNB dan register bekalan air di Syabas. Selain daripada tu ada kos pembentungan yang perlu di bayar dan semua kos untuk register bekalan elektrik dan air tersebut adalah atas tanggungan sendiri. Bayangkan kami kene cari cawangan TNB dan Syabas yang terdekat dan menguruskan sendiri dengan kos sendiri.

 

3.    Register bekalan elektrik

-   Syukur cawangan TNB dekat dalam area Shah Alam di Seksyen 14 dan cawangan Syabas di Klang, dalam 15 minit perjalanan dari Shah Alam. Area ni parking memang susah sebab kawasannya sangat terhad. Nasib baik urusan di dalam TNB sangat cepat. Kurang 30 minit saya dah siap urusan di kaunter. TNB akan dating pasang meter dalam 1-3 hari, alhamdulillah.

 

Deposit Elektrik : RM750

 

4.    Register bekalan Air

-   Syukur cawangan TNB dekat dalam area Shah Alam di Seksyen 14 dan cawangan Syabas di Klang, dalam 15 minit perjalanan dari Shah Alam.

 

Deposit Air : RM150

 

Selesai semua urusan, next step kami tunggu TNB dan Syabas datang dan pasang meter. TNB paling pantas sebab petangnya dieorang dah siap buat kerje. Syabas pula datang the next day. Semua dah ada, kami pun pindah masuk.

 

5.    Kos Lori dan Pekerja

-      Proses pindah pindah masuk kami set buat pada hari Sabtu supaya ahad tu kami boleh uruskan baki barang yang kecil dan untuk kemas apa yang patut. Cadangan kami adalah ahadnya kami terus tidur di rumah baru. Alhamdulillah, perancangan berjalan dengan lancar.

 

Kos lori dan pekerja (2 trip) : RM600

 

         Next, jom tengok syurga baru kami.

 

Kuarters SUK Selangor di Seksyen 16 Shah Alam (November 2016- November 2017)


Kuarters 5 Bilik Tidur dan 3 Bilik Air


Selama 6 tahun kami berteduh di dalam rumah dengan keluasan 750sq. Bayangkan dengan 2 anak dan ruang tamu yang luasnya sebesar bilik tidur di rumah kuarters ini kami hanya mampu memuatkan satu sofa kecil. Tidak boleh lebih dari itu. Kalau dulu bilik tidur kami cuma 3  sekarang di kuarters ini kami ada 5 bilik tidur dengan 3 tandas. Luasnya..Syukur ya Allah berikan kami peluang menumpang di bumiMu ya Allah.

 

Master Bedroom sangat luas. Kalau dulu ruang solat di luar sebab bilik kecil. Selepas katil queen dan almari, hanya ruang kecil sahaja untuk lalu di tepi. Sekarang, kami dihidangkan dengan bilik luas, ada tandas di dalam bilik dan built-in wardrobe.

 

Ada 4 bilik tidur yang lain di dalam kuarters ni. Masing-masing anak-anak dapat sorang satu bilik. Walaupun masing-masing ada ruang untuk simpan barang masing-masing tapi tetap anak-anak tidur di bili kami. Sebab rumah kuarters ni luas dan anak-anak tak biasa tidur sendiri jadi kami maafkan ajelaa. Oh ye 3 bilik tidur ada built-in wardrobe. Hanya satu bilik di belakang dekat are dapur yang takde wardrobe. Yang tu saya jadikan bilik kraf.



ruang tamu


Ruang Tamu Yang Luas

 

Kami dah biasa bersantai di depan tv atas couch kecil kami. Kami dah biasa tengaok tv sambal lepak atas katil di rumah lama. Di rumah kuarters ni, ruang tamu luas, sofa pula cuma ada satu. Jadilah kami anak beranak melepak di depan tv bersantai di atas carpet. Macam tu pun seronok jugak. Cuma terasa kosong ruang tamu kami. Bila bercakap pun macam bergema sedikit. Bayangkan bercakap kuat sikit dah macam bercakap dalam tempat kedap udara.hahhaa.



ruang dapur


Ruang Dapur Yang Selesa

 

Inilah ruang dapur kuarters ini. Sangat santai. Memang jauh bezanya dengan ruang dapur lama kami. Dahlah sempit, takde kabinet dapur. Barang dapur kena susun elok2 supaya tak nampak crowded. Oleh sebab dapur kecil, maka meja makan kecil kami terpaksa menumpang ruang tamu kami yang terhad itu. Kami syukur dan selesa sebenarnya begitu. Ruang yang kecil maka  kurang tempat untuk dikemas.

 

Mula-mula tengok ruang dapur ni tak terbayang happynya. Yerlah. Dah lama bertarung di ruang dapur yang sempit. Nak juga merasa masak – masak di ruang yang selesa. Alhamdulillah, merasa gak masak di dapur yang luas ni.

 

Parking

Bab parking susah sikit nak cerita sebab setiap unit cuma layak untuk satu tempat parking sedangkan kami suami isteri masing-masingnya mempunyai kereta sendiri. Cuma syukur, lokasi tempat parking yang diperuntukkan untuk rumah kami dekat aje di sebelah blok kuarters. Manakala untuk suami pula, beliau terpaksalah parking di Kawasan luar kuarters dan berjalan kaki masuk ke kuarters.


Di sebalik kegembiraan  kami sekeluarga pindah masuk ke syurga baru kami, Allah uji saya. Pada hari pertama setelah kami pindah kami, saya mendapat kabaran saya dipindahkan ke Putrajaya. Bayangkan semua barang dah dipindahkan, kami pun baru sahaja keluarkan kos untuk pindah, takkan nak berpindah ke Putrajaya pula. Apa-apapun syukur, kami diberi peluang untuk merasa nikmat hidup sebagai penghuni kuarters walaupun sekejab. Alhamdulillah.



Update :  Jangan lupa simpan semua resit bayaran, korang akan perlukan semua resit tu masa korang keluar daripada kuarters dan nak dapatkan semula deposit2.


Iswa Tonie

Putrajaya.